Hver femte sommerhusejer udlejer sit sommerhus. Og størstedelen af dem (75 %) gør det gennem et udlejningsbureau. 

Det viser en YouGov-undersøgelse foretaget for Videncentret Bolius i marts 2018. 

Men når et sommerhus udlejes gennem et bureau, tager de en provision på 35-40 procent. Derfor vakte det formentlig glæde hos mange sommerhusejere, da et nyt fradrag blev præsenteret i maj 2018. Bundfradraget for udlejning af sommerhus gennem et bureau blev hævet fra 21.900 kr. til 40.000 kr. årligt. 

Men de sommerhusudlejere, der ønsker at spare udlejningsbureauernes provision, får ikke umiddelbart glæde af det forhøjede fradrag for udlejerne. 

Fradraget på 40.000 kr. årligt gælder nemlig kun ved udlejning gennem et bureau, som automatisk indberetter lejeindtægten til SKAT. Udlejer du helt på egen hånd, gælder der kun et årligt fradrag på 11.000 kr.

Med ser du dig godt for på markedet, er det alligevel muligt at spare rigtig mange penge på udlejningsbureauerne provision mod, at du i større eller mindre omfang selv styrer udlejningen.

Tjek altid efter forskelle i, hvad de enkelte bureauer tilbyder i service og hvor god bureauet er til at få udlejet huset.
Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert, Videncentret Bolius

Udlej selv dit sommerhus og opnå det høje fradrag 

I protest mod det forhøjede fradrag, der favoriserer udlejning gennem de store bureauer, har interesseorganisationen Fritidshusejerne – Danske Sommerhusudlejere besluttet at tilbyde sine medlemmer en mulighed for at drible uden om de høje provisioner og stadig selv stå for hele udlejningen.

Initiativet kommer fra direktør i udlejningsbureauet Feriehus Direct., Kim Juhlin, der også er formand for Fritidshusejerne. Udlejning finder formelt sted gennem Feriehus Direct via Fritidshusejernes hjemmeside.

- Vi har besluttet at tilbyde udlejere med eksempelvis egen hjemmeside en ordning, hvor lejeindtægten bliver afregnet gennem Feriehus Direct., som også sørger for indberetning til SKAT og dermed sikrer udlejer det høje fradrag på 40.000 kr. årligt, forklarer Kim Juhlin.

Sparer 3.700 kr. årligt i skat

Feriehus Direct beregner sig 5 procent i provision for administrationen, hvilket ret skattemæssigt er en attraktiv ordning for gør-det-selv udlejerne, fremgår det af redaktionens beregninger.  

Udlejer du et sommerhus til gennemsnitligt 4.500 kr. om ugen i 12 uger årligt, indbringer det årligt en lejeindtægt på 54.000 kr. før skat og provision. Ved udlejning uden om et bureau giver det en indtægt efter skat på 45.331 kr. årligt.

Lader du i stedet et bureau med en lav provisionssats på eksempelvis 5 procent stå for indberetningen til SKAT, giver det en indtægt efter skat på 49.022 kr. årligt. Altså en direkte besparelse på 3.691 kr.

Tjek markedet efter, før du udlejer dit sommerhus

Mens de store udlejningsbureauer beregner sig en provision på 35 – 40 procent, er der konkurrenter på markedet, som kan klare sig med 20 procent i kommission. Og det giver en ganske pæn forskel på indtægten efter skat, fremgår det af redaktionens prisundersøgelse.

Vælger du et af de store internationalt kendte bureauer med en provision på 35 procent, giver det udlejer en indkomst efter skat på 35.100 kr. Til sammenligning beregner Feriehus Direct sig en provision på 20 procent, hvilket giver en årlig udbetaling efter skat på 42.555 kr.

Fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, peger dog på den begrænsning, at undersøgelsen udelukkende fokuserer på økonomien og ikke den tilknyttede service, som udlejningsbureauerne tilbyder.

- Der kan være forskelle i, hvad de enkelte bureauer tilbyder i service over for udlejer og hvor god bureauet er til at få udlejet huset og det bør man have med i sine overvejelser. Men et godt bud kunne da være, at man prøver en af de billige udbydere af i en periode og så ser på resultatet efter et års tid. 

Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

Som det fremgår af skemaet, får du den største gevinst ved at leje dit sommerhus ud gennem et udlejningsbureau ned en lav provisionssats. En udlejning efter gør-det-selv metoden gennem Fritidshus Direct via foreningen Fritidshusejerne sikrer udlejer en skattefri indtægt på 49.022 kr. årligt. 

Laveste indkomst efter skat finder sted ved udlejning gennem de store udlejningsbureauer, som leverer en årlig indkomst på 35.100 kr. til udlejer. Airbnb beregner sig sammenlagt en provison på 20,6 procent, men servicen er begrænset set i forhold til udlejningsbureauerne

- Som udlejer gælder det derfor om, at se, hvad du får ekstra for pengene gennem de store bureauer. Og her er det kun de konkrete erfaringer, som tæller, lyder det fra Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Beregn selv din lejeindtægt efter skat på bolius.dk

I denne artikel på bolius.dk kan du selv regne dig frem til, hvor meget du får udbetalt af lejeindtægten efter fradrag af skat og provision. Du udfylder blot de relevante felter, hvorefter beregneren leverer et resultat. Husk at anføre et nul i feltet til provisionssats, hvis du udlejer uden om et bureau.