Spørg om indretning: Hvordan undgår jeg vand i kælderen?

Mortens faskine kan ikke følge med ved kraftige regnskyl, så vandet siver igennem kælderdøren. Er løsningen et vindfang? Læs arkitektens råd her - og se hans skitse.

Spørgsmål:

trappeindgang til hus

Morten spørger Bolius' eksperter om hvordan, han undgår vand i kælderen.

Jeg har en trappenedgang til vores kælderindgang, hvor vandet løber ned, når min faskine i forhaven ikke kan følge med ved kraftige regnskyl. Afløbet i bunden af kældertrappen er koblet sammen med drænet fra huset og går til en faskine i baghaven, så dette bliver også hurtigt fyldt op. Derefter begynder vandet så stille og roligt at sive ind igennem min kælderdør. Kan jeg afhjælpe problemet med et vindfang ud over begge trapper eller måske en form for terrasse ud foran hoveddøren? Håber, I kan hjælpe.

Med venlig hilsen
Morten

Svar:

Kære Morten

En overdækning af trappenedgangen vil nok kunne forhindre det meste regnvand i at løbe ned ad din kældertrappe, men det løser ikke dine drænproblemer. Men først overdækningen:

illustration af overdækning

Arkitektens forslag til en overdækning. Illsutration: Thomas Hjort.

På den del af facaden, hvor der skal laves en overdækning eller terrasse, er der mange bindinger såsom vinduer og dørenes højde ift. udhænget. Hoveddøren går udad og skal derfor kunne komme under en overdækning; der skal være en frihøjde på mindst 2 meter, så I kan færdes uden at bukke hovedet og kunne komme frem og tilbage med større ting som senge, skabe mm. Derfor vil en terrasse ikke være en gangbar løsning.

Jeg vil derfor foreslå en overdækning, som placeres så højt, at den går fri af døre og vinduer i stueplanet og delvis overdækker trappereposen og kældernedgangen. Får at få overdækningen til at harmonere med bygningens udtryk tænker jeg, at stolper, ramme og værn kunne have reference i det eksisterende metalværn, og tagkonstruktionen kunne være hærdet glas, for ikke at tage for meget dagslys fra de bagvedliggende værelser.

Få etableret et højvandslukke

Drænet bør kobles fra afløbet i kælderskakten. Herefter kan du få etableret et højvandslukke på afløbet i kælderskakten. Men det nytter ikke noget at få etableret et højvandslukke, hvis det så betyder, at vandet står i drænet, for så risikerer du at få vand ind gennem dine kældervægge. Det er en lidt større operation, så derfor bør du konsultere en autoriseret kloakmester.

Med venlig hilsen
Thomas Hjort, m3 arkitekter.dk
Jeanette Stanly Mikkelsen, fagekspert i Bolius

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab