Ssådan styrer du radiatorer med smarte termostater

Nye termostater gør det muligt at styre radiatorer på en intelligent måde. For eksempel kan radiatoren ændre temperatur, når du sover, og når vinduer åbnes. Læs om mulighederne her.

Selv om du har almindelige radiatorer, er der mange måder, du intelligent kan styre varmen på i dit hjem.

I USA kan man købe termostaten Nest, der er koblet på internettet og lærer af beboernes vaner, så den fx selv skruer ned for varmen, når det er sengetid, eller når du skal på arbejde. Nest kan også skrue op, så det er varmt, når du står op eller kommer hjem fra job.

Automatisk varmestyring ved hjælp af smartphone.
Google har lige købt Nest Labs, der producerer Nest termostaten for 17,5 milliarder kr. Danfoss er dog ikke så bekymrede for konkurrencen. ”Nests produkter er målrettet det amerikanske marked, hvor de kan styre luftbaserede varme- og kølesystemer. Men de kan ikke umiddelbart bruges i Europa, hvor vi har vandbaserede varmesystemer med radiatorer og gulvvarme”, skriver Andrzej Kramer, leder af Residential Heating i Danfoss, i en skriftlig kommentar til Politiken.

Du kan også selv styre termostaterne med din smartphone via en app.

LÆS OGSÅ: Fremtidens intelligente hjem

Termostaten skruer ned for varmen, når vinduet åbnes

Helt så langt er udviklingen ikke kommet endnu i Danmark, men den er godt på vej. Fx har den elektroniske termostat living eco fra Danfoss en åbent vindue-funktion, der automatisk lukker for varmen, når du lufter ud, mens feriefunktionen automatisk skruer ned for temperaturen, når du tager på ferie - og sørger for, at der er varmt, når du kommer tilbage.

Du kan også indstille termostaten til en bestemt temperatur om natten, og når ingen er hjemme, eller til en højere temperatur, når I er hjemme – fx til 21 grader fra kl. 6-8 om morgenen og igen fra kl. 15-23.

LÆS OGSÅ: Valg af radiator

Styr alle termostater med Danfoss Link

Living eco termostaterne styres hver for sig, mens living connect termostater fra Danfoss også kan styres sammen via den berøringsfølsomme skærm, Danfoss Link, så du både kan styre varmen i et enkelt rum eller i alle rum. Det er endnu ikke muligt at styre Danfoss-termostaterne via din smartphone, men en app, der gør det muligt, er ved at blive udviklet og kommer formentlig på markedet i 2014.

Bl.a. også firmaet Honeywell har termostater til radiatorer, der kan tidsindstilles.

Spar på varmen med nye termostater

Ansvarlig fagekspert for energi i Bolius, Morten K. Mathiasen, ser flere fordele i at få nye termostater.

Living connect termostater fra Danfoss.
Living connect termostater fra Danfoss også styres intelligent. Det kan begrænse dit varmeforbrug.

- Jo nyere, jo bedre. Nye termostater er hurtigere til at regulere varmen, så temperaturen ikke svinger for meget, og det er jo det, der koster. Man kan typisk spare 50-100 kr. om året pr. termostat, og da en termostat ca. koster 300-500, er det tjent ind på 5 år, siger han.

INFOGRAFIK: Se, hvad du sparer ved at skrue ned for varmen

Skift den gamle termostat ud

Generelt mener energieksperten, at det kan betale sig at skifte termostaten ud med en ny, hvis termostaten er fra før 1985. Eller hvis du er meget væk i weekenden og har lange arbejdsdage – her er det muligt at spare meget ved at indstille termostaterne til at sænke temperaturen.

- Og hvis du begynder at have for mange problemer med termostaten - hvis ventilnålen fx sætter sig fast hele tiden - kan du overveje at skifte den. Jeg var ude hos en ældre dame, hvor ventilnålene havde sat sig fast, så varmen buldrede der ud af, og det gav hende en stor varmeregning, fortæller Morten K. Mathiasen.

SE FILMEN: Sådan får du varme i radiatoren igen

Montér selv nye termostater

Ifølge Morten K. Mathiasen kan de moderne termostater monteres på stort alle radiatorer, og det er normalt nemt at gøre det selv. Hvis det ikke er muligt at montere den direkte, kan du købe nogle tilsætningsstykker. På de helt gamle radiatorer med ventilhoveder, skal hele ventilhovedet skiftes.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab