De stigende varmepriser fik i 2022 et politisk flertal i Folketinget til at afsætte 1 milliard kroner til en varmecheck til de værst ramte husstande, der samtidig har en lav husstandsindkomst.

Det betød, at mange husstande skulle have en skattefri varmecheck på 6.000 kr. til udbetaling. Man skulle ikke selv søge om den, men fik den automatisk udbetalt.

Hvem får varmecheck?

Flere fejl, bl.a. i BBR, betød, at flere ikke fik udbetalt den varmecheck, de ellers var berettiget til.

Var du en af dem, kan du i foråret 2023 indsende en ansøgning om at få varmechecken.

Hvornår kan jeg søge om varmecheck?

Den 14. marts 2023 åbner en supplerende ansøgningsrunde for varmechecken. Ansøgningsrunden er åben i 8 uger indtil 9. maj 2023.

Når ansøgningsportalen åbner, får du ifølge Energistyrelsen automatisk besked pr- email, hvor du kan læse mere om, hvordan du indsender dokumentation, forventet sagsbehandlingstid og udbetaling.

Du kan tilmelde dig en e-mail på varmecheck.dk, så du får besked, når ansøgningsrunden åbner.

Hvornår får du varmecheck, og hvor stor er den?

Hvis Energistyrelsen godkender din ansøgning, og du er berettiget til at få en varmecheck, vil den ældste beboer i husstanden få udbetalt 6.000 kr. på sin Nem-Konto.

Energistyrelsen forventer at udbetale den første varmecheck i april 2023 og siden løbende. ”Men sagsbehandlingstiden vil afhænge af den samlede mængde ansøgninger, som Energistyrelsen modtager”, skriver styrelsen.

Sådan betaler du varmecheck tilbage

Det gik stærkt, da varmechecken skulle udbetales, og det betød, at flere fik den udbetalt ved en fejl. Det skete bl.a., fordi husstande i BBR var registreret med gasfyr, selv om boligen ikke længere blev opvarmet med gas.

Nu kan de, der fejlagtigt har fået udbetalt checken, betale den tilbage. Det er dog ikke noget krav, at varmechecken skal tilbagebetales.

Læs hos Energistyrelsen, hvordan du gør

Kan jeg få varmecheck?

Det er langt fra alle forbrugere, der får en varmecheck, og har du allerede fået udbetalt en varmecheck i 2022, kan du ikke få en nu.

For at få checken udbetalt må husstandens samlede indkomst i 2020 højst være 650.000 kr. (706.000 kr. før AM-bidrag). Samtidig skal boligen pr. 1. januar 2022 være registreret i BBR med en af disse tre varmekilder:

  • Naturgas
  • Fjernvarme og ligge i et fjernvarmeområde med en gasandel over 65 % eller en kombination af gas og varmepumper, der giver samme prisstigninger.
  • Elektricitet (fx elpaneler eller varmepumpe) med et elforbrug på over 1.500 kWh i december 2021.

Du kan ikke få udbetalt en varmecheck, hvis din varmekilde i boligen ikke lever op ovenstående – fx, hvis din bolig primært varmes op med oliefyr, brændeovn eller pillefyr.

Hvad gør jeg, hvis der er fejl i BBR?

Hvis din bolig ikke er registreret med den korrekte varmekilde pr. 1, januar 2022, skal du kunne dokumentere en fejlregistrering af BBR-varmekilden, som ikke er din egen skyld.

Hvis fejlen derimod er din egen, kan du ikke få nogen varmecheck.

Få uddybende informationer om varmechecken på varmecheck.dk