Stop med at rede seng om morgenen

Er du opdraget med at forlade dit hjem om morgenen med en nydelig og pænt redt seng, så drop det. Det giver nemlig husstøvmider ekstra gode betingelser.

rede seng soveværelse

Bolius’ rengøringsekspert fru Grøn alias husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen anbefaler, at du ikke reder sengen om morgenen, men i stedet lægger dynen i fodenden og lufter godt ud i soveværelset. Foto: Tommy Verting

Hvis du har allergi

Lider du af astma eller allergi, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du vasker sengetøj ved 60 grader mindst hver 14 dag. Dyner og puder skal vaskes 4 gange årligt ved 60 grader og tørre i tørretumbler.

Astma-Allergi Danmark Anbefaler desuden, at du som astmatiker eller allergiker bruger rullemadras, som også skal vaskes 4 gange om året ved 60 grader - så er der en barriere ned til selve madrassen, der ikke kan vaskes.

Kilde: Lise Nørgaard, kommunikationschef, Astma-Allergi Danmark

Mange af os er opdraget med, at sengen skal være redt og dækket med et fint sengetæppe, når vi tager af stedet på arbejde om morgenen. Men det er faktisk en ualmindelig dårlig idé. Og det er en endnu dårligere idé at dække dyner og pude til med et tungt sengetæppe.

Derfor skal du ikke rede seng om morgenen

Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode forhold for husstøvmider.

Husstøvmider trives bedst ved en relativ luftfugtighed på 55-75 procent og en temperatur på 17-32 grader. Din seng er derfor en perfekt opholdsplads for husstøvmider.

I sig selv er husstøvmider fuldstændig harmløse. Imidlertid er eller bliver nogle mennesker allergiske over for visse enzymer i husstøvmidernes ekskrementer eller over for dele af døde husstøvmider.

seng soveværelse

Her er dynerne lagt i sengens fodende, så sengen kan tørre. Foto: Tommy Verting

Vi sveder 2 dl sved hver nat

Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft.

Et menneske sveder omkring 2 dl vand hver nat, så det er vigtigere, at din seng bliver tørret, end at den bliver redt, inden du igen kryber til køjs om aftenen.

LÆS OGSÅ: Pas på med køligt soveværelse

Gør sådan, når du står ud af sengen om morgenen

  • Børst lagnet med hånden.
  • Ryst dyne og pude. Ryst dem gerne ud af det åbne vindue, og lad dem gerne hænge og tørre i den friske luft, hvis du har tid. Når dynen luftes, tørrer den hurtigere, så husstøvmider ikke kan leve der.
  • Læg dynen i fodenden. Læg dynen i fodenden med undersiden op, så dynen kan tørre helt.
  • Luft ud med gennemtræk i mindst 10 minutter i soveværelset.

LÆS OGSÅ: Fru Grøns 3 bud til den ABSOLUT bedste rengøring

Giv sengen en hovedrengøring

Ind i mellem er det en god i dé at give sengen en ekstra omgang rengøring.

  • Tør dyne og pude i solen. Ca. hver 14. dag kan du tage dyner og pude udenfor og lade dem hænge i solen. Solen og varmen tørrer dun og fibre helt, så husstøvmider og skimmelsvamp ikke kan leve i sengen. Alternativt kan du hænge dynerne i en lun udestue eller ved vinduet.
  • Bank madrassen udenfor. Når du skifter sengetøj, er det en god idé at tage madras, dyner og puder udenfor og banke det hele grundigt igennem med en tæppebanker for at få støv og skidt væk.
  • Støvsug madrassen. Som alternativ eller supplement til bankningen, kan du bruge en støvsuger til madrassen.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Så tit skal du skifte karklud

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab