1) Sådan du får praktisk hjemmehjælp

Du har ikke krav på praktisk hjælp til boligen, blot fordi du er gammel. Ideen bag hjemmehjælp er, at den primært skal være hjælp til selvhjælp – uanset alder.

Den almindelige hjemmehjælp omfatter praktisk hjælp som lettere rengøring, tøjvask og indkøb og personlig pleje som fx bad.

For at få hjemmehjælp skal kommunen vurdere, om du reelt har behov ifølge Lov om social service (Serviceloven). Har du behov for praktisk hjælp ud over evt. tildeling af hjemmehjælp – fx hovedrengøring – kan du normalt tilkøbe det, hvis du benytter en privat leverandør (læs mere nedenunder) og i nogle tilfælde også at kommunen selv. Ellers skal du selv finde hjælp og betale af egne lomme.

Henvend dig til din kommune og hør, hvad dine muligheder er for praktisk hjemmehjælp. Kommunen vurderer din individuelle og samlede situation via en såkaldt visitation og afgør herefter, om du kan få hjælp, og om den skal være varig eller midlertidig.

Du kan også høre din kommune, om der er mulighed for at få støtte og hjælp til fx rengøring, tøjvask og indkøb.

Vælg selv hjemmehjælpsleverandør

Hjemmehjælp kaldes også ’fritvalgsydelse’, hvilket betyder, at du har mulighed for at vælge mellem godkendte, private og kommunale leverandører. Det er kommunen, der godkende de private leverandører.

Hjemmehjælpsordningen giver dig mulighed for, at du kan bruge den samme leverandør, hvis du gerne vil betale for ekstra praktisk hjælp ud over den tildelte, kommunale hjemmehjælp. Hermed kan du undgå, at to forskellige aktører kommer i dit hjem.

Har du et specifikt ønske om, hvem der skal stå for din hjemmehjælp, kan du søge om at få personen godkendt af kommunen.

Få flere gode råd om hjemmehjælp på Borger.dk og Ældresagen.

2) ’Den hjælpende hånd’ i Ældre Sagen

Ældre Sagens frivillige tilbyder gennem Den hjælpende hånd gratis hjælp til hjemmeboende ældre til mindre, praktiske opgaver som fx:

  • Småreparationer af tøj.
  • Mindre opgaver i hjemmet som at hænge et billede op, skifte en pære eller give altankasserne ny jord.
  • Indstilling af dvd-maskinen. 

Den hjælpende hånd udfører ikke opgaver af større fysisk karakter.

Hvis du vil have en hjælpende hånd, skal du kontakte den lokale afdeling af Ældre Sagen.

Du kan også kontakte Ældre Sagens rådgivning (tlf.: 7089 0081) og få et godt råd om, hvordan du kan få hjælp i netop din situation.

3) Find praktisk hjælp i dit nærområde

Hvis du er på udkig efter private leverandører af praktisk hjælp i dit nærområde, kan du bl.a. få hjælp på følgende hjemmesider:

  • Handyhand.dk: Danmarks største formidlingssite af mindre opgaver mellem private – fra havearbejde og rengøring til it-hjælp og madlavning.
  • Hjælperne: Køb hjælp til bl.a. rengøring og indkøb.
  • Fritvalgdatabasen.dk: Under hver kommune kan du finde informationer om fx godkendte, private og kommunale leverandører af praktiske ydelser, som bl.a. relaterer sig til rengøring, madudbringning, personlig pleje – som du kan kontakte, hvis du har brug for fx ekstra hjælp i huset, som du selv skal betale for.

Flere kommuner tilbyder hjælp - fx tilskud til snerydning og havehjælp til pensionister ”med helbredsproblemer og lav indkomst og formue”. Tilskuddet bliver givet som et personligt tillæg, hvorefter hjælpen kan købes hos et privat firma.

4) Bed om hjælp hos familie og venner 

Mange ældre hjælper eller får selv hjælp til praktiske opgaver af familie og venner, viser flere undersøgelser fra bl.a. Ældre Sagen.

Det kan være en rigtig god idé at hjælpe andre. Undersøgelsen "Danskernes trivsel 2016" viser, at du har dobbelt så stor sandsynlighed for at have det godt mentalt, hvis du mindst én gang om ugen hjælper andre. Hjælper du andre 1-2 gange om måneden, øger du din chance for at have en høj mental sundhed med 40 procent.

Sådan kan du motivere din familie/venner til at hjælpe dig

Det er en gode idé at sige, hvad du helt konkret har brug for hjælp til og så forsøge at gøre det til en hyggelig begivenhed. 

Du kan fx:

  1. Invitere på aftensmad: Hvis du gerne vil have nogen til at hjælpe med at gøre ekstra rent, pudse vinduer eller reparere noget i huset, kan du invitere på aftensmad – som du selv laver, eller køber som takeaway.
  2. Ønske hjælp som ’gavekort’: Du kan også ønske dig praktisk hjælp som en gave fra fx børn eller børnebørn. Børnebørn har måske ikke altid så mange penge at gøre godt med, hvorfor det er en fin mulighed for dem at give et gavekort på fx 5 x opvask, 3 x støvsugning, 2 x støvsugning og gulvvask, 1 x vinduespudsning etc. Bonusgevinsten er, at du både gør din familie opmærksom på, at der er ting, du ikke længere selv kan, og at du får besøg af dit barnebarn.
  3. Udveksle vennetjenester: Hvis du har venner oppe i årene, er der altid noget, I kan hjælpe hinanden med. Hvis du fx ikke orker at støvsuge, vaske gulv eller pudse vinduer, kan du måske få hjælp af dine venner mod at tilbyde at bage boller eller lave mad til en fødselsdag eller fest i en anden sammenhæng.
  4. Tilbyde pasning af hus og husdyr: Du kan også som modydelse for hjælp tilbyde dine børn, børnebørn eller venner at passe deres hus, potteplanter, hund eller kat, mens de er på ferie – eller hjælpe med andre ting, som du fortsat godt kan.

5) Få fradrag for hjælp til boligen med Servicefradraget

Du kan få fradrag for en række udgifter til fx rengøring, vinduespudsning og havearbejde via servicefradraget. Fradraget for disse serviceydelser er i 2024 11.900 kr. pr. person om året.

Læs mere om Servicefradraget på skat.dk