Med trådløse kontakter, der kan placeres over alt, kan du styre dit lys i hele din bolig. De trådløse kontakter gør det muligt at få “intelligent” el i både nye og ældre boliger.

Trådløse kontakter

Det er ikke strømmen, der er trådløs, men derimod kontakterne, som også kaldes for afbrydere. Vil du for eksempel styre to forskellige lamper, skal lampeudtagene - der hvor ledningerne til lamperne sættes til - udskiftes med nye lampeudtag, der har en indbygget modtager. Ved hjælp af et radiosignal fra den trådløse kontakt, kan du så fx tænde og slukke lampen eller skrue op og ned for lysstyrken. Det samme kan du gøre, hvis du har en lampe, der er sluttet til en stikkontakt, der er blevet udskiftet med en ny med modtager.

Ikke nødvendigt at bore eller fræse

Fordelen er, det er nemt at renovere el i eneksisterende bolig. Det er ikke nødvendigt at bore eller fræse, hvis du for eksempel vil kunne tænde og slukke loftslampen i soveværelset fra hver side af dobbeltsengen.

Det er selvsagt nemmest at installere trådløse kontakter, hvis du bygger nyt, og derfor skal have indlagt el-installationer uanset hvad. Men du kan også få et system med trådløse kontakter i din eksisterende bolig.

I nogle tilfælde kan det endda være billigere at installere trådløse kontakter. Komponenterne til trådløse løsninger er ganske vist dyrere end traditionelle el-komponenter. Men i eksemplet med en kontakt på hver side af dobbeltsengen i soveværelset skal væggene skal ikke fræses op, og der skal ikke lægges ledninger ind, hvis du vælger en trådløs løsning.

Trådløse kontakter kan styre hele boligen

Det er muligt både at installere trådløse kontakter i et enkelt værelse eller i hele boligen, så alle lamper såvel udendørs som indendørs kan styres fra en central styringsenhed, en controller. Det giver blandt andet mulighed for at  slukke alt lys i boligen med et enkelt tryk på en kontakt eller at programmere forskellige lamper til at tændes på forskellige tidspunkter.

Video: Udskift selv en afbryder eller stikkontakt