Tænk på indeklimaet, før du bygger nyt lavenergihus

Vinduer, solafskærmning, varme, og at huset er tæt. Husk at få tjekket det hele, inden du får bygget et nyt lavenergihus. Læs, hvad du skal gøre.

Store, flotte vinduespartier mod syd kan se rigtig godt ud på arkitekttegningen til det nye lavenergihus. Men hvis der ikke samtidig er taget en række praktiske hensyn til indeklimaet, risikerer du, at der enten er alt for varmt eller for koldt i lavenergihuset.

Derfor skal du sikre, at der bliver tænkt på indeklimaet, inden det første spadestik bliver taget.

Det er ikke kun energiforbruget, man skal fokusere på, når man går i gang med at bygge nyt lavenergihus. Det er også vigtigt at vælge løsninger, der giver et ordentligt indeklima.

Det er ikke kun energiforbruget, man skal fokusere på, når man går i gang med at bygge nyt lavenergihus. Det er også vigtigt at vælge løsninger, der giver et ordentligt indeklima.

Lav en beregning på indeklima

– Der er en tendens til at kun at regne på energiforbruget, og så bliver indeklimaet lidt glemt, selv om det kun tager et par timer ekstra at lave en simpel beregning på det, mener lektor Tine Steen Larsen fra Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri ved Aalborg Universitet, som står bag en ny rapport til Erhvervs- og Byggestyrelsen om indeklima i eksisterende danske lavenergihuse.

– Så når man skal bygge nyt, handler det om at få arkitekt og ingeniør til at tale sammen fra starten af projektet. Den der pingpong mellem arkitekter og ingeniører er vigtig.

Soveværelse skal placeres mod nord

Tine Steen Larsen fortæller, at beregningerne omkring energi og varmebehov i et nyt hus sædvanligvis kigger på huset som et samlet volumen. Og det kan give bagslag, fordi der så kan blive varmt i nogle rum og for koldt i andre.

- Det gælder jo om at lave et fornuftigt design og træffe nogle gode valg fra starten. Om vinteren vil vi jo gerne have varmen ind, mens vi om sommeren gerne vil af med den. Så placér soverum mod nord, så rummet ikke bliver for varmt at sove i, siger civilingeniør, Ph.d. Kasper Lynge Jensen, der er specialist i indeklima hos Bascon A/S og står bag bloggen Det Gode Indeklima.

Store vinduespartier er en varm fornøjelse om sommeren, specielt hvis der ikke er mulighed for at åbne dem. Foto: Jørgen Toubro

Store vinduespartier er en varm fornøjelse om sommeren, specielt hvis der ikke er mulighed for at åbne dem. Foto: Jørgen Toubro

Her har man løst det problem med store udendørspersienner, der kan skygge for solen, når varmen er værst. Foto: Jørgen Toubro

Her har man løst det problem med store udendørspersienner, der kan skygge for solen, når varmen er værst. Foto: Jørgen Toubro

Lavenergihus skal have solafskærmning

I Danmark har vi ifølge Tine Steen Larsen ikke været vant til at tænke på solafskærmning i boliger. Men det bør du gøre, hvis du vil have et lavenergihus.

- Udover at tænke over, hvordan man vender bygningen i forhold til solen, er det vigtigt, man tænker solafskærmning ind i designfasen. Det skal være en udvendig solafskærmning, for når først energien er kommet ind i huset, så har man problemet med at få det ud igen, lyder det fra civilingeniør Troels Kildemoes fra firmaet Ellehauge & Kildemoes, der er specialister i lavenergibyggeri.

Automatisk solafskærmning er bedst

Solafskærmningens type afhænger selvfølgelig af husets arkitektur, men vil typisk bestå af elementer som store udhæng, skodder, lameller, markiser eller en kombination. Det kan være en god idé med en solafskærmning, du ikke selv skal styre.

- Som mennesker er vi ikke altid realistiske i forhold til solafskærmning, eller også reagerer vi for sent, og ruller den først på plads, når det er blevet for varmt - og ikke de 2 timer før, hvor vi egentlig skulle have gjort det. Derfor kan det være godt med en automatisk styret mekanisk løsning, som også kan rulle for, når vi er på arbejde, så huset ikke koger, når vi kommer hjem, mener Kasper Lynge Jensen.

Vinduer i lavenergihuse skal kunne åbnes

Du skal tænke dig om en ekstra gang, inden du siger ja til store vinduespartier, som ikke kan åbnes, i dit nye lavenergihus.

- Mulighederne for udluftning bliver for begrænsede, og slet ikke på det niveau, der er nødvendigt for at køle bygningen ned om natten, siger Tine Steen Larsen.

Hun råder derfor til, at du fx benytter vinduespartier med en vinduesbånd øverst, der kan åbnes, eller små tipvinduer, som kan stå åbne, uden der er risiko for indbrud. En anden mulighed kan være udluftningslemme, der er sikret med gitre.

Det er vigtigt, at der er gode muligheder for at åbne terrassedøre og vinduer i huset, så der kan komme ordentligt gennemtræk. Foto: Lisbeth Holten

Det er vigtigt, at der er gode muligheder for at åbne terrassedøre og vinduer i huset, så der kan komme ordentligt gennemtræk. Foto: Lisbeth Holten

Sørg for at gennemtræk i lavenergihus

Samtidig er det en god idé, at der er højdeforskelle mellem de forskellige åbninger, da det giver en mere effektiv udluftning.

- Det er utroligt vigtigt, at der er gode muligheder for at skabe gennemtræk og naturlig ventilation på tværs af huset. Det bedste er at have åbninger placeret flere steder i huset, så vinden, uanset hvor den kommer fra, kan blæse igennem. Hvis man har en første sal, skal vinduerne også kunne åbnes der, så man kan opnå et skorstenstræk gennem huset, forklarer Troels Kildemoes.

Tjek, at huset er helt tæt

Når man bygger et lavenergihus, er det ifølge Kasper Lynge Jensen vigtigere end nogensinde før, at dampspærren ligger helt korrekt, at alting er helt tæt, og man holder øje med detaljerne og samlingerne. For opstår der en lokal utæthed i dampspærren eller en kuldebro, kan der opstå problemer med både træk og skimmel. Derfor bør du tjekke eller få en bygningskyndig rådgiver til at tjekke, at det er i orden.

Samtidig er beregningerne for huset varmebehov baseret på, at det er tæt og har et minimalt varmetab. Opstår der derfor en utæthed i fx et nordvendt rum kan det betyde, at husets varmeanlæg har svært ved at opretholde de forventede 20 grader. Ganske enkelt, fordi varmeanlægget ofte er dimensioneret præcis til det beregnede behov.

Investér i et større varmeanlæg

- Man kan godt have problemer med at holde varmen, hvis varmeanlægget er dimensioneret lige til grænsen. Folk åbner jo vinduer, og der kan komme kold luft ind mange steder fra. Derfor kan man med fordel sørge for, at der er lidt overkapacitet i varmeanlægget, råder Troels Kildemoes.

Han vurderer, at udgifterne til en smule overkapacitet i varmeanlægget er minimale, men at det meget nemt kan give en større komfort i huset.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab