Test: Her er de bedste LED-sparepærer

Forbrugerrådet Tænk har testet 32 forskellige LED-pærer. Ingen pærer dumper testen, men nogle er bedre end andre. Se et udvalg her.

Trappesats oplyst at to store lamper

Alle LED-sparepærerne i testen bruger væsentlig mindre strøm end en tilsvarende 60 watts glødepære. Foto: Tommy Verting

Priserne på LED-sparepærer er faldet de senere år, og du behøver ikke længere gribe dybt i lommerne for at få råd til energieffektivt lys i hjemmet.

Det er en af konklusionerne i Forbrugerrådet Tænks store test af LED-sparepærer, hvor 32 pærer er blevet testet.

LED-pærer koster 25-200 kroner

LED-sparepærerne i testen bruger mellem 6 og 11 watt. Det er altså helt ned til en tiendedel af det strømforbrug, en gammeldags 60 watts glødepære bruger. Dermed bliver din el-regning også reduceret, når du skal kaste lys over hjemmet, hvis der sidder LED-pærer i fatningerne.

Den samlede bedømmelse, som alle LED-pærer i Forbrugerrådet Tænks test får, spænder fra 44% til 73%. LED-pærerene koster mellem 25 og 200 kr.

Pærerne er testet i september 2017 på følgende parametre:

  • Farvegengivelse
  • Lysets farvetemperatur
  • Energiforbrug
  • Lysstyrke

Testvinder: Cosna LED 10W Ra90

Forbrugerrådet Tænk vurderer denne pære fra Cosna som testens vinder med en score på 73% Den matte pære giver et blødt, der er behageligt, og lysets farvetemperatur ligger meget nøjagtigt omkring 2.700 kelvin, som er det tal, producenten selv angiver.

Pæren har en høj Ra-værdi. Det betyder, at lyset fra pæren gengiver farve godt - selv når det kommer til de vanskelige kraftige røde farver.

Med et energiforbrug på 10 watt er pæren dog ikke blandt de mest energieffektive i testen.

LÆS OGSÅ: Sparepærer

Mest energieffektive: Osram LED Retrofit ClassicA 60 E27

Denne pære fra Osram skiller sig ud i testen ved at have en meget høj energieffektivitet, og samtidig har den en farvetemperatur, der ligger meget tæt på de optimale 2,700 kelvin, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Til gengæld trækker det ned, at farvegengivelsen kun er på 82 Ra, der er lige over minimum. 

Pæren får en samlet bedømmelse på 72%.

Bedste allroundpære: SunFlux 7,5W

Pæren er god på alle testparametre, skriver Forbrugerrådet Tænk. Den har en høj Ra-værdi, og derfor en god farvegengivelse. Derudover er spredningsvinklen angivet til at være 360 grader, hvilket vil sige, at pæren spreder sit lys hele vejen rundt. 

Den har samtidig en energieffektivitet i den bedre ende, og lander på en bedømmelse på 69%.

Lumen er det nye watt

Vi har været vant til at vælge vores elpærer ud fra, hvor mange watt de forbruger, når de afgiver lys. 60 Watt over køkkenbordet, 25 i soveværelset osv. Men i forhold til LED-pærer skal du kigge efter lumen, der altid står oplyst på LED-pærens indpakning.

Nedenfor kan du se, hvordan værdierne nogenlunde kan oversættes.

Glødepærer/A-sparepærer

  • 15 Watt = <200 Lumen
  • 25 Watt = 200-300 Lumen
  • 40 Watt = 300-600 Lumen
  • 60 Watt = 600-900 Lumen
  • 75 Watt = 900-1.200 Lumen
  • 100 Watt = < 1.200 Lumen

Kilde: Bolius og Forbrugerrådet Tænk

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab