Test: Hvad er bedst til at fjerne flisepest?

Bolius har testet tre metoder til at fjerne flisepest fra fliserne på terrassen. Se, om det er brun sæbe, sand og kost eller en terrassevasker, der virker bedst.

Der findes mange forskellige metoder til at rense stenene på din terrasse og fjerne flisepest, men ikke alle er lige effektive. Derfor har Bolius testet tre forskellige metoder til at komme de små, lyse pletter til livs.

Bolius' fagekspert, Ole Vedsted-Jakobsen, har testet de tre metoder mod fliserens på sin terrasse. Testen er ikke videnskabelig.

De tre metoder er:

 1. En opblanding af brun sæbe og vand
 2. Fugesand og kost.
 3. En terrassevasker (patio cleaner) til højtryksrenser.

I videoerne herunder kan du se, hvor effektive de tre metoder var til at fjerne flisepest og andre belægninger fra stenterrassen.

Test af brun sæbe

Metoden med brun sæbe fungerer ved, at du laver en opblanding af brun sæbe og vand (1,5 dl fast brun sæbe til 5 liter vand).

Opblandingen påføres området, der skal renses, og det skrubbes grundigt med en stiv kost eller børste.

Efterfølgende skylles området efter med masser af vand for at undgå, at den brune sæbe efterlader en hinde på fliserne.

Fordele:

 • Fjerner på kort sigt i nogen grad flisepest, men halvandet år senere er flisepesten tilbage.

Ulemper:

 • Kemisk produkt.
 • Kræver meget arbejde.

Test: sand og kost

Den er et hårdt arbejde at bruge kost og sand til at fjerne flisepest med, hvis du har en større terrasse. Ideen er, at du bruger sandet som 'slibepapir' og med en stiv kost skraber overfladen af dine terrassesten, så flisepesten fjernes.

Fordele:

 • Ingen kemi.

Ulemper

 • Fjerner på kort sigt kun i meget ringe grad flisepesten, og halvandet år senere er flisepesten helt tilbage.
 • Kræver MEGET arbejde.

Test: Terrassevasker (patio cleaner)

Terrassevaskeren kaldes også en patio cleaner og kan anskaffes til de fleste typer højtryksrensere. Til denne test har vi afprøvet en Nilfisk Patio Plus Terrassevasker.

Det er vigtigt, at du ikke renser din terrasse med en almindelige højtrykssrenser, da det kan skade flisernes overflade.

Terrassevaskeren fungerer ved, at en roterende børste med vand fjerner snavs, belægninger og flisepest. Efterfølgende skal fliserne skylles efter for at fjerne snavs og vand.

Fordele:

 • Fjerner meget effektivt flisepest og snavs på fliserne.
 • Er nem og hurtig at bruge.
 • Ingen kemi.

Ulemper:

 • Fugerne skal efterfyldes med fugesand, da terrassevaskeren også fjerner mos og sand mellem fliserne.

Fliserne med flisepest før testen.

Fliser, hvor flisepesten er forsvundet efter rensning med terrassevasker

Fliserne efter afrensing med terrassevasker.

Fliser med flisepest efter behandling med brun sæbe

Fliserne efter afrensning med brun sæbe.

Fliser med flisepest efter rensning med sand og kost

Fliserne efter afrensning med sand og kost.

Terrassevasker bedst til at fjerne flisepest

Terrassevaskeren (patio cleaner) er bedst til at fjerne flisepest, viser testen. Den er også nemmest at arbejde med og gør ikke brug af kemi, men halvandet år senere er flisepesten i nogen grad vendt tilbage. Derfor kan du være nødt til at gentage rensningen senere.

En ulempe er, at terrassevaskeren også fjerner mos og sand fra fugerne mellem fliserne, som derfor skal efterfyldes med fugesand.

Brun sæber hjælper - en smule

Blandingen med brun sæbe og vand og den efterfølgende skrubning med en kost eller hård børste fjerner noget af flisepesten. Men halvandet år senere er der igen meget flisepest på fliserne.

Sand og kost dumper

Fugesand og kost egner sig ikke til at fjerne flisepest med. Selv med temmelig meget knofedt, giver det kun en meget lille forskel på flisepesten.

Specielt, hvis du har en terrasse af en vis størrelse, virker det ikke som en holdbar løsning, da det vil kræve et utrolig stort arbejde at opnå et bare nogenlunde resultat.

OBS!

Oprindeligt havde vi i denne test også testet Borup Fliserens, men da det ikke er godkendt af Miljøstyrelsen som et algebekæmpelsesmiddel, og Miljøstyrelsen derfor ikke har haft mulighed for bl. a. at vurdere produkternes helbredsmæssige og miljømæssige konsekvenser, indgår det ikke længere i testen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab