Test: Hvad er bedst til at fjerne flisepest?

Bolius har testet 4 metoder/produkter at fjerne flisepest fra fliserne på terrassen. Se her, om det er fliserens, brun sæbe, sand og kost eller terrassevaskeren, der virker bedst.

Der findes mange forskellige metoder til at rense stenene på din terrasse og fjerne flisepest, men ikke alle er lige effektive. Derfor har Bolius testet 4 forskellige metoder/produkter til at komme de små pletter til livs.

Bolius' fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen har testet de 4 forskellige metoder mod fliserens på sin terrasse. Testen er ikke videnskabelig.

De 4 metoder er:

 • Borup Fliserens.
 • En opblanding med brun sæbe.
 • Fugesand og kost.
 • En terrassevasker (patio cleaner) til højtryksrenser.

I videoerne herunder kan du se, hvor effektiv hver af metoderne var til at fjerne flisepest og andre belægninger fra stenterrassen.

Test af Borup Fliserens

Der findes forskellige produkter på markedet, der er lavet til at rense fliser. Produktet vi har testet er en Borup Fliserens. Det fungerer ved, at du først gør området, der skal renses, vådt. Derefter påfører du den opblandede fliserens og lader den virke i 20-30 minutter.

Derefter skrubber du området med en stiv kost eller børste og skyller efter med masser af rent vand.

Fordele:

 • Nemt at bruge.
 • Fjerner i stor udstrækning flisepesten.
 • Produktet har en eftervirkning, så resultatet er i tiden efter videoen blevet endnu bedre. 

Ulemper:

 • Kemisk produkt.
 • Arbejdet tager en del tid.

Test af brun sæbe

Metoden med brun sæbe fungerer ved, at du laver en opblanding af brun sæbe og vand (1,5 dl fast brun sæbe til 5 liter vand).

Opblandingen påføres området, der skal renses, og det skrubbes grundigt med en stiv kost eller børste.

Efterfølgende skylles området efter med masser af vand for at undgå, at den brune sæbe efterlader en hinde på fliserne.

Fordele:

 • Fjerner på kort sigt i nogen grad flisepest, men halvandet år senere er flisepesten tilbage.

Ulemper:

 • Kemisk produkt.
 • Kræver meget arbejde.

Test: sand og kost

Denne metode til at fjerne flisepest kræver sand, kost og knofedt. Ideen er, at du bruger sandet som 'slibepapir' og med en stiv kost skraber overfladen af dine terrassesten, så flisepesten fjernes.

Fordele:

 • Ingen kemi.

Ulemper

 • Fjerner på kort sigt kun i meget ringe grad flisepesten og halvandet år senere er flisepesten helt tilbage.
 • Kræver MEGET arbejde.

Test: Terrassevasker (patio cleaner)

Terrassevaskeren kaldes også en patio cleaner og kan anskaffes til de fleste typer højtryksrensere. Til denne test har vi afprøvet en Nilfisk Patio Plus Terrassevasker.

Det er vigtigt, at du ikke renser din terrasse med en almindelige højtrykssrenser, da det kan skade flisernes overflade.

Terrassevaskeren fungerer ved, at en roterende børste med vand fjerner snavs, belægninger og flisepest. Eftefølgende skal fliserne skylles efter for at fjerne snavs og vand.

Fordele:

 • Fjerner meget effektivt flisepest og snavs på fliserne.
 • Er nem og hurtig at bruge.
 • Ingen kemi.

Ulemper:

 • Fugerne skal efterfyldes med fugesand, da terrassevaskeren også fjerner mos og sand mellem fliserne.

Fliserne med flisepest før testen.

Fliserne efter afresning med terrassevasker.

Fliserne efter afrensning med fliserens. Resultatet blev i tiden efter testen endnu bedre og nærmede sig terrassevaskeren.

Fliserne efter afrensning med brun sæbe.

Fliserne efter afrensning med sand og kost.

Konklusion: Fliserens fjerner bedst flisepest

Borup Fliserens var bedst til at fjerne flisepest, viser testen.

Metoden tager længere tid end med terrassevaskeren og leverede ikke helt så flot et resultat med det samme. Men et par uge efter testens udførelse havde fliserensen fjernet næsten lige så meget flisepest som terrassevaskeren, og da fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen gennemgik fliserne halvandet år senere, var fliserensen bedst.

Terrassevasker god til at fjerne flisepest

Terrassevaskeren (patio cleaner) er bedst til at fjerne flisepest på terrassen i første omgang. Den er også nemmest at arbejde med og gør ikke brug af kemi, men halvandet år senere er flisepesten i nogen grad vendt tilbage. Man kan forlænge effekten ved at benytte fliseimprægnering efter rensning af fliserne.

En ulempe er, at terrassevaskeren også fjerner mos og sand fra fugerne mellem fliserne, som derfor skal efterfyldes med fugesand.

Brun sæbe er ikke effektiv

Brun sæbe virker til dels, men er ikke lige så effektiv som fliserensen og terrassevaskeren og kræver samtidig en del mere arbejde.

Sand og kost dumper

Det dårligste resultat er uden tvivl fugesand og kost. Selv med temmelig meget knofedt, giver det kun en meget lille forskel på flisepesten.

Specielt, hvis du har en terrasse af en vis størrelse, virker det ikke som en holdbar løsning, da det vil kræve et utrolig stort arbejde at opnå et bare nogenlunde resultat.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab