- Danskerne fra middelklassen har ikke råd til at køre i bil og derfor må de køre på cykel i stedet.

Sådan lød det på Twitter fra den tidligere amerikanske ambassadør, Carla Sands i starten af juni.  

Hun havde selv set det, da blandt andre hendes chauffør måtte transportere sig i snevejr på cykel til arbejde.  

Hendes tweet udløste en kaskade af reaktioner. Blandt andet fra tidligere folketingspolitiker Pelle Dragsted, der postede et foto af kronprins Frederik på ladcykel med sine unger og teksten:

- Det er frygteligt! I socialistiske Danmark kan selv de royale ikke få råd til en bil.

Hvad den tidligere ambassadør har overset, er naturligvis at cyklen for mange danskere er et tilvalg.  

Har vi mulighed for det, sætter både minister, kronprins, sygeplejerske, lærer og studerende sig gerne på cyklen, når vi skal på arbejde, til købmanden eller hente ungerne fra skole. 

Et valg, der understøtter sundhed, luft og klima.

Beregn CO2-aftrykket af din hverdagstransport. 

Sådan har vi gjort

Der er ingen tvivl om, at cyklen er det mest klimavenlige transportmiddel på hjul. For mange danskere vil jernhesten være et godt alternativ til transport i fx bus eller bil over kortere strækninger. 

Denne lille beregner viser, hvordan de forskellige transportformer i grove gennemsnit belaster klimaet.     

Der findes heldigvis allerede mere klimavenlige alternativer i form af el-biler, el-busser og el-tog. Disse indgår ikke i denne grafik. 

For at illustrere de mest udbredte transportmidler i Danmark bygger denne grafik på data om CO2-udledning for følgende redaktionelt udvalgte transportmidler:    

Transportmiddel  

Brændstoftype  

Belægningsgrad  

gCO2eq/pkm  

Datakilde  

Passagertog, diesel  

IC3/Regional  

0,32 % (DSB, 2019)  

67,49  

DSB data  

Personbil  

Benzin/diesel, vægtet  

1 pers.  

140,7  

DCE model  

Rutebus  

El/fossil, vægtet  

7,75 pers. (Movia, 2019)  

106  

DCE model  

Beregningerne på de udvalgte transportmidler er foretaget af Institut for Miljøvidenskab (Aarhus Universitet) for bolius.dk.  

Der findes naturligvis mange flere transportformer, og inden for hver kategori findes der forskellige detaljer, der er afgørende for udledning af CO2.  

Gang og cyklisme er transportformer, der ikke udleder CO2. Dernæst kommer den kollektive trafik, hvor flest mulige passagerer deles om udledning fra bus eller tog. Ifølge Tænketanken Concito udleder en passager i den kollektive trafik i gennemsnit mindre CO2 end en bilist. Dog er der tilfælde, hvor kun få personer kører med den kollektive trafik, og så er den ikke miljø- og klimamæssigt bedre end bilen. Der skal for eksempel være ca. 10 personer i en bus, for at den klimamæssigt er bedre end at vælge bil, hvor belægningsgraden gennemsnitligt er 1,4 personer (Kilde: concito.dk)

Hvis du gerne vil dykke dybere ned i, hvordan du kan træffe mere grønne valg i forhold til dine transportvaner, kan du med fordel søge mere information og tage en mere detaljeret test hos driivegreen.dk.     

Flere vil gerne vælge klimavenlig transport

Kunne vi vælge, vil 59 procent af danskerne gerne transportere sig mere klimavenligt end de gør i dag, viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk (2019).  

Men valget afhænger for mange af afstand.  

Bor du fx i Roskilde og arbejder i Holbæk, har du 31 kilometer til arbejde. Det er en strækning, der (så godt som) svarer til den afstand, vi danskere i gennemsnit tilbagelægger hver eneste dag, når vi skal foretage hverdagens gøremål. Faktisk bruger vi ifølge Transportundersøgelsen fra DTU hver især i gennemsnit en time på transport og tilbagelægger samlet 35 kilometer hver dag. 

En strækning, der for mange vil være for lang til at tage cyklen. 

Derfor ender langt de fleste af os også med at ty til motor og fart. Ifølge DTU-undersøgelsen (2021) tilbagelægger danskerne i gennemsnit 85 procent af afstanden via bil. Offentlig transport udgør godt 5 procent – stort set det samme som gang, mens cyklen kun står for knap 4 procent af transporten (fordelt på kilometer) – til trods for at 64 procent af danskere over 6 år ejer en cykel. 

De korte strækninger batter også

Det er naturligvis ikke muligt at gøre Tour de France-rytterne kunsten efter i hverdagen og cykle de eksempelvis 182 km som tredje etape fra Vejle til Sønderborg udgør.  

Men nye undersøgelser peger på, at der er betydelige fordele for klimaet ved ikke bare at finde grønne transportalternativer på de lange ture. Også svipturen til bageren om søndagen eller liftet til fodboldbanen med ungerne, kan med fordel erstattes af en cykeltur eller gåben.  

Et videnskabeligt studie fra Wales viste i 2019, at halvdelen af alle borgernes transport med bil i byen Cardiff bestod af ture på mindre end 5 kilometers afstand. Ved at se på borgernes øvrige transportvaner vurderede forskeren, at det var realistisk at erstatte 41 procent af de små bilture med cykel eller gang. Bliver det gennemført, vil byen opnå en reduktion på 5 procent af CO2-udledningen fra biler.  

Så måske er det ikke distancer som årets anden Tour de France-etape fra Roskilde til Nyborg på 199 kilometer, der lokker flere danskere på cykel. Men prøv grafikken og se, hvor meget CO2 du udleder med bus, tog eller bil – og hvor meget du kan spare klimaet ved at erstatte selv en mindre del af din transport med cyklen.