TEST: Hvor naturlig er din have?

Drømmer du om, at en tur ud i haven skal være ligesom en tur ud i naturen? Tag testen og se, om du har en mangfoldig, vild og naturlig have.

Vild og naturlig have med blomster i forskellige farver, både gul, orange og lilla

Har du blomster i forskellige farver og andre planter, der får din have til at ser mere naturlig ud? Foto: Jesper Carl Corfitzen

Så mange har en naturpræget have

  • 21 % blandt alle boligejere 25-75 år
  • 15 % i Region Hovedstaden
  • 49 % af boligejerne uden for bymæssig bebyggelse – landområde
  • 6 % af dem, der bor i række-, kæde eller dobbelthus.

Måske har du i din have små hjørner, der minder om den vilde natur, og hvor både fugle, pindsvin og gnavere kommer på besøg engang imellem. Eller måske har du en rigtig naturhave, der er mangfoldig og vild, både når det gælder træer, buske planter og blomster, genbrug af haveaffald og gemmesteder for vilde dyr. 

At have en naturlig have kan både komme til udtryk i form af en lille bunke kvas samt i en gennemtænkning af hele havens planteliv. Og mens nogle elsker snorlige græskanter, vil andre finde glæde ved en have med mere vildskab. 

Få en gratis frøpose

Hjælp bier, sommerfugle og andre insekter ved at plante blomster med masser af pollen og nektar. Magasinet Bolius hjælper dig i gang - i udgaven, der udkommer 21. maj 2019, følger en gratis frøpose med. Med frøposen kan du få 1-2 kvadratmeter insektvenlig have. 

– En naturpræget have med farve og variation hen over årstiderne er også sundt for vores sjæl og psyke, da det stimulerer vores sanser. Desuden styrker det vores naturopfattelse og forståelse for miljø og klima, siger Jesper Carl Corfitzen, haveekspert hos Bolius. 

Han peger på, at følgende kan stimulere dine sanser: 

– Skab lyde ved at have stedsegrønne træer og buske, der rasler eller suser i vinden. Sørg for, at der er farver, dufte, skygge og sol, der stimulerer dine sanser, siger Jesper Carl Corfitzen.

Lad dele af haven stå urørt

Han peger på, at en mangfoldig og vild have handler om at have mange forskellige planter på grunden, urørte arealer og gemmesteder for dyr, fugle og insekter i haven. Endelig bør du prioritere hjemmehørende planter – det vil sige planter, der er oprindelige eller naturligt forekommende i Danmark og ikke indført hertil fra udlandet – eller planter, der er nært beslægtet, for eksempel hyld og rødbladet hyld. 

Test om din have er naturrig

Tag testen herunder og se, hvor tæt du er på en naturpræget have.

Sæt hak ved de ting, du har eller gør i din have.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab