TEST: Robotplæneklippere

Robotplæneklippere gør det til en leg at slå græsplænen, men ikke alle er lige gode. Vi har testet 3 robotplæneklippere fra Robomow, Bosch og Gardena. Se testresultaterne her.

Robotplæneklipperen er den direkte vej til en velklippet have – vel at mærke uden, at du skal bruge timevis hver sommer på at skubbe rundt på en græsslåmaskine.

Men når du skal vælge en robotplæneklipper er der en del hensyn, du skal tage – eksempelvis er der stor forskel på, hvor stor en plæne, den enkelte klipper kan klare. Derudover er en robotplæneklipper absolut ikke en billig affære, og som med al anden elektronik skal du sikre dig, at du har undersøgt dit behov, inden du investerer rigtigt mange tusinde kroner.

Når det så er gjort, kan du læne dig tilbage i havestolen, mens robotten stille og roligt holder græsset pænt og kort. Du vil takke dig selv for investeringen, for robotplæneklipperen er faktisk en helt fantastisk opfindelse. Hvis du vil ansætte en robot som plæneklipper, har vi et godt råd til dig.

Vi har nemlig testet 3 robotplæneklippere, der alle klarer jobbet, men på meget forskellig vis. Vinderen af testen er Robomow MS 1000.

Sådan testede iNPUT robotplæneklippere

Det er onlinemagasinet iNPUT, der har testet de 3 robotplæneklippere på følgende måde:

  • Hver robotplæneklipper har haft ca. 2 uger i haven på ca. den samme ”bane”, lagt ud med producentens egen afgrænsningssnor.
  • Plæneklipperne har kørt efter producentens anviste tidsskemaer for havens størrelse.
  • Området er ujævnt i kanten, og vi har med vilje lavet det kompliceret for robotplæneklipperne, ligesom der i den ene side af området er en hældning, der skal forceres.
  • Ad flere gange har vi efterlagt forskellige ’forhindringer’ i haven i form af børnelegetøj, haveredskaber og lignende, ligesom vi har brugt os selv som forhindringer.
  • Efter de 2 uger ser vi på, hvordan plæneklipperen har klaret opgaven. Er græsset jævnt klippet og holdt i en rimelig længde i hele perioden?
Robomov robotplæneklipper

Foto: Robomow

Robomow MS1000

Robomov er et af de mest anerkendte robotplæneklippermærker og har eksisteret siden midt i 1990’erne. Robomow MS1000 er en del af et omfattende line-up af plæneklippere, og den er i stand til at klare en ganske stor have på op til 1.000 m2.

Robomow har maskulint design

Den røde Robomow er den mest maskuline af de 3 plæneklippere i denne test. Den ligner simpelthen et lille muskelbundt, og den røde blinkende lampe i fronten leder tankerne hen på den gale robot HAL9000 fra Rumrejsen 2001 – men hvor HAL var decideret livsfarlig, er den røde robot faktisk ganske blid, og den støjer stort set ikke når den kører rundt og slår græsplænen.

Let at opsætte Robomow

Robomow er den letteste af de 3 robotter, når det kommer til opsætning. En simpel guide tager dig igennem opsætningen på det lille aflange og lidt retro-agtige display – du sætter dato og tid, samt hvilken frekvens robotten skal slå haven ved, og så er du stort set færdig. Derudover skal du dog lige forbi sikkerhedsmenuen for at indstille tyverisikringen, der består af en firecifret pinkode.

Afgrænsningskablet graves ned eller monteres med de medfølgende pløkker – det er simpelt, og stikkene på Robomows kabel er veldesignede og lette at koble i basen – og efter et par timers opladning er den røde robot klar til jobbet.

Robomow klipper græsplænen pænt

Robomow er testens bredeste klipper, og den gør da også jobbet hurtigt. Den er også mest hårdfør, når det kommer til længere græs, og selv en ’langhåret’ plæne udgør ikke et større problem, ligesom forhindringer undgås behændigt.

Legetøj og haveredskaber efterladt på plænen støder MS1000 på, men de kommer aldrig til skade, og klipperen håndterer forhindringerne intelligent.

Græsset bliver generelt rigtigt pænt klippet, og indstiller du frekvensen, så Robomow kører med 2 dages mellemrum, vil plænen altid fremstå pæn og velklippet.

Robomow har problemer med skrænten

Det eneste sted, Robomow virkelig har vanskeligheder, er på vores skrænt. Vi bliver nødt til at flytte kablet længere ind på plænen for at undgå, at Robomow skal køre ud på skrænten, komme for langt ud og derefter ende nedenfor skrænten uden at kunne komme op igen.

Så står den der og ser helt trist ud, indtil vi igen sætter den op på plænen, og starter den igen.

App til Robomow virker ikke på Android

Den nyeste generation af robotplæneklippere fra Robomow har mulighed for at blive styret af en app. Desværre virker denne app stort set kun på iOS, og selv om vi har prøvet med 3 forskellige Android telefoner, er det ikke lykkedes at få det til at virke.

Det er et irritationsmoment, for når vi nu ved, at app’en eksisterer, vil vi også gerne bruge den. Men det lader sig altså kun gøre med meget specifikke Android telefoner.

Robomow er testvinder

Alt i alt er Robomow et ret fantastisk bekendtskab. Opsætningen er eksemplarisk, plæneklipperen klipper plænen uden de store dikkedarer, og resultatet er altid flot.

Hvis appen bliver fikset, og prisen falder en smule, er MS1000 den ultimative robotplæneklipper. Som det er nu, er den ”bare” den bedste i denne test.

Robomov MS1000

Karakter: 8/10 
Pris: 9.995 kr. (14. november 2016)

+ Let opsætning 
+ Klipper pænt 
+ Klarer også længere græs 
+ Klarer alle forhindringer uden problemer 
- Ikke god til stigninger 
- Appen virker ikke til alle telefoner 
- Pris

Se priser på Robomow MS1000 på Pricerunner her

Bosch robotplæneklipper

Foto: Bosch

Bosch Indego

Bosch har masser af erfaring med elektriske haveredskaber, og firmaets linje af batteridrevet udstyr til haven er ganske omfattende. Til denne test har vi lånt deres robotplæneklipper Indego.

Indego har typisk Bosch-design

Indego bærer tydeligt præg af at komme fra Bosch og har firmaets tydelige design. Den ser ganske effektiv og robust ud, og byggekvaliteten virker i det hele taget gedigen. Det store display er let læseligt, og menuen er nogenlunde fornuftigt opbygget, om end unødigt kompliceret flere steder.

Bosch Indego kræver plads

Bosch-klipperen kræver, at der er hele 4 meter ud fra basen for, at plæneklipperen er i stand til at finde tilbage på plads, når den har været ude at klippe græs. Det gør det til lidt af en udfordring at sætte den op – især i mindre haver vil det i bedste fald betyde, at den vil have et begrænset antal steder, den kan placeres.

De 2 stik, der skal sættes i basestationen, er basalt set højttalerkabler – og man bliver lidt bekymret for, om der kan komme fugt i ledningen. Heldigvis har Bosch tænkt sig om i designet af basen, og der er et låg til at sætte over bagsiden, hvor de udsatte ledninger sidder.

Græsplænen klippes i lige linjer

Indego er den eneste af de 3 robotplæneklippere, der klipper haven i lige linjer. Man kunne tro - og det er det, Bosch hævder – at det var mere effektivt, og dermed gik hurtigere. Det er bare ikke tilfældet. Både fordi robotten er temmelig sløv til at finde ud af, hvordan den skal tage næste ’bane’, og fordi Indegos batterilevetid er testens mindste (underligt nok, for Bosch har masser af erfaring på netop batterier.)

Konsekvensen er, at Indego er den langsomste til at klippe hele plænen, ligesom den har det lidt hårdt i især langt græs. Dog kan man sige, at når først plænen er klippet første gang og blot skal holdes ved lige, gør Indego arbejdet lige så godt som de 2 andre. Den er i øvrigt – også som de 2 andre – ganske stille, og man kan uden problemer lade den klippe plænen om natten.

Forhindringer er… forhindringer

Bosch hævder, at Indego er meget intelligent, og de lige linjer kunne også tyde på det. Men i virkeligheden har Indego problemer med flere af vores forhindringer, ligesom den ad flere omgange sidder fast og kører i vores ’fælder’.

Hældningen har den også problemer med, og flere gange kører den ’ud over’, og står så stille neden for skråningen. Vi løser det ved at flytte afgrænsningskablet længere ind, men det skal faktisk meget langt ind, før Indego ikke med mellemrum kommer til at køre ud ’over kanten’.

Alt i alt er det svært at anbefale robotplæneklipperen fra Bosch, idet Robomow er lettere at sætte op og gør jobbet hurtigere og bedre.

Bosch Indego

Karakter: 5/10
Pris: 7.399 kr. (14. november 2016)

+ Gedigent design 
+ Godt display 
- Batterilevetid 
- Kræver lang afstand fra basen 
- Ikke specielt intelligent

Se priser på Bosch Indego på Pricerunner her

Gardena robotplæneklipper

Foto: Gardena

Gardena R40Li

Gardenas R40Li er testens absolut billigste robotplæneklipper. Den koster omkring 6.000 kr., hvilket er ekstremt billigt for en robotplæneklipper. Alligevel virker den solid, og designet er helt udmærket.

Opsætning af Gardena R40Li

Der, hvor det går lidt galt for Gardenas robotplæneklipper er, når vi begynder at sætte systemet op.

I modsætning til de 2 konkurrenter fra Robomow og Bosch, har Gardena ikke lavet et system baseret på en enkelt ledning, der omkranser haven ud fra basen.

De har også valgt, at der skal lægges et ekstra kabel ud – et såkaldt guidekabel. Formålet er, ifølge Gardena, at klipperen så kan starte et andet sted på plænen – den kører altså over i den anden ende af haven med jævne mellemrum, og starter klipningen der. Det skulle give en pænere klippet have, men i vores test gør det bare det hele unødigt kompliceret.

Samling med problemer

Når du trækker guidekablet ud fra basen, skal det i første omgang helst omkring 3 meter ud, hvilket kan give udfordringer, når basen skal placeres – især i mindre haver. Samtidig skal guidekablet kobles på afgrænsningskablet et sted i den anden side af haven, hvor afgrænsningskablet så skal klippes, og de 3 ender samles.

Der medfølger naturligvis en muffe til formålet, men det er simpelthen ikke særligt godt designet, og først i tredje forsøg lykkedes det for os at få kredsløbet til at fungere.

Gardena R40Li har rimelig software

Softwaren i Gardena R40Li er ikke helt så avanceret som hos Bosch, og heller ikke så let at sætte op som Robomows, ligesom der ikke er en app tilknyttet.

Det er dog absolut ikke svært at få robotten gjort køreklar, og menuen er rimeligt godt designet og til at finde rundt i. Ligesom testens 2 andre deltagere er det muligt at sætte en pinkode op for at sikre plæneklipperen mod tyveri - ligesom det i øvrigt også er muligt at installere et sim-kort, så den kan udsende en alarm til en mobiltelefon, hvis den bliver stjålet.

Klipper plænen pænt og skånsomt, men langsomt

Gardenas robotplæneklipper klipper græsset jævnt og pænt, og i øvrigt også meget stille. Den er mindst lige så stille som Robomow, så du opdager stort set ikke, at den kører rundt, og den kan snildt køre om natten.

Vores forhindringer klarer den i fin stil, og ingen af vores forsøgsobjekter, efterladt på plænen, bliver skadet. Skrænten klares også nogenlunde, men vi må dog flytte afgrænsningskablet, fordi klipperen et par gange kører lidt udenfor afgrænsningen, og derfor kører i vores faldgrube.

Til gengæld tager det ganske lang tid at klippe plænen - klipperen er ikke særligt bred, så den skal simpelthen køre rundt længere for at nå hele plænen. Det betyder ikke voldsomt meget, når først rutinen er etableret.

Gardena R40Li er god til prisen

Prisen taget i betragtning er Gardenas R40Li ganske gedigen, og du får en fin lille maskine. Men den er ikke beregnet til større plæner, ligesom det ekstra guide kabel er en lidt overflødig opfindelse. Ikke desto mindre kan den opfylde de flestes behov for en robotplæneklipper, og prisen er helt i orden.

Gardena R40Li

Karakter: 7/10
Pris: 5.650 kr. (14. november 2016)

+ Jævn og skånsom klipning
+ Klarer ujævnt terræn
+ Pris
- Unødigt kabel
- Langsom

Se priser på Gardena R40Li på Pricerunner her

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab