Mange kommuner i bl.a. yderområderne inklusive de danske småøer har i de senere år ansat medarbejdere til at hjælpe tilflyttere. De såkaldte tilflytningskonsulenter, tilflytterkonsulenter og bosætningskonsulenter hjælper borgere med at få styr på alt det vigtige i deres nye lokalsamfund.

Sådan får du fat i en tilflytterkonsulent

Der findes ingen komplet liste over kommuner og områder med udvidet service for tilflyttere, men i rigtig mange kommuner er der hjælp at hente. De kalder det dog ofte noget forskelligt, så søg på ord som tilflytterservice, tilflytningskonsulent, tilflytterkonsulent, bosætningskonsulent, bosætningsguide eller bosætningskoordinator på Google eller på kommunens hjemmeside eller ring og spørg.

I juni 2918 er der bl.a. tilfytterservice i alle kommuner i Region Syddanmark, i Frederikshavn, Skive, Norddjurs, Jammerbugt, Ringkøbing-Skjern, Odsherred, Faxe, Bornholm,Samsø og Læsø Kommuner, lige som Sammenslutningen af danske småøer har en bosætningskonsulent.

– Uanset, hvem vi er, søger vi ofte nogle, der ligner os selv – og det gælder både i byen og på landet. Så når vi flytter ud, skal vi kunne se os selv derude – vi skal på en eller anden måde forsikres om, at der er andre som os.

- Og dér er den kontakt, tilflytnings- eller bosætningskonsulenten kan tilbyde, af stor værdi – de er ambassadører for hele kommunen, det er dem, der sælger drømmen, siger Helle Nørgaard, seniorforsker hos SBi, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.

Vigtigt for tilflyttere at få hjælp af et menneske

Hendes undersøgelser viser, at det langtfra kun handler om job og praktik - det er i høj grad også de bløde værdier, som man ikke altid kan formidle via en hjemmeside. Og derfor skal der være et levende, lokalt menneske i den anden ende af røret.

- Tilflytningskonsulenterne er selv lokale, ofte tilflyttere, og kan derfor levende sætte sig ind i situationen. Og de kan vejlede en, så man kan finde det bedst match ud fra éns ønsker, for lokalsamfund er meget forskellige, bl.a. i forhold til beboerne, engagement og fritidstilbud. Og så kan konsulenterne være den første sociale kontakt, tilflytterne får, og det er en vigtig kontakt - den første.

- Netværk er alt, og alt fra kommunalt arrangerede tilflyttermøder til koordinering af job og dermed kollegafællesskaber er guld værd. Mange flytter på landet, fordi de ønsker mere fællesskab, og derfor er kontakt til og interesse fra de lokale vigtigt, for hver femte flytter igen i løbet af det første år, siger Helle Nørgaard.

Hun fortæller, st den konflikt, der tidligere har været mellem de lokale og tilflytterne, er blødt meget op. For de lokale kan mange steder godt se, at det hele forfalder og uddør, hvis der ikke kommer nyt blod, ny energi og forandring til.

Mange udfordringer som tilflytter til kommune

"Drømmer du om Bornholm, så ring til Rune Holm", lyder sloganet fra tilflytningskonsulenten på Bornholm. Og han ved, hvad han taler om - han har nemlig selv taget springet fra et liv i Taastrup til et liv med familien på Bornholm for snart 17 år siden.

Og han husker, hvor svært det kan være at turde tage springet og at falde til, når man så er landet.

- Der er mange udfordringer, når man er ny tilflytter. Hvor skal man bo, hvad er Bornholm for et sted, hvordan bliver det at bo her osv.? For mange er Bornholm et sted, de besøgte på lejrskolen i 6. klasse, og nu skal man til at skabe sig et liv der som voksen og med børn.

Hvad med job, netværk og bolig?

- Der opstår mange bekymringer om jobmuligheder, netværk og bolig - især de praktiske ting spørger mange om hjælp til. Og der vil jeg i al beskedenhed påstå, at min håndsrækning og videreformidling af mit netværk gør en forskel, mener han.

Han oser af kærlighed til 'sin ø'. Det er den entusiastiske tilgang til hjemegnen, der gør ham god til sit job, fortæller flere tilflyttere.

Johan fik nyt job på en uge på Bornholm

Det er bl.a. Johan Klokhøj og tyske Carolin Marit Conzelmann, der flyttede til Bornholm i efteråret 2015. De boede i København, da Carolin fik drømmejobbet på Bornholms Kunstmuseum. Johan rykkede med og gjorde sit speciale færdigt.

- Men da jeg var færdig og skulle have job, kontaktede jeg tilflytningskonsulenten, og jeg tror ikke, der gik en uge, før jeg havde et job, fortæller Johan og tilføjer, at hvis han ikke havde fået det job, så var han nok rejst retur til København.

- Men når Johan også har et job, er det pludselig lettere og tryggere at blive herovre. Et pendlerforhold er hårdt, så at Rune Holm skaffede Johan det her job, har faktisk knyttet os begge tættere til Bornholm, tilføjer Carolin.

Bosætningskonsulent hjælper med job og bolig

Og det er netop det, Rune Holm arbejder for - at gøre det nemt at blive.

- Det er en stor ting at flytte væk fra alt, man kender, og ud til der, hvor alt er nyt. Så de bolig- eller jobudfordringer, der måtte opstå, når folk er flyttet herover, dem løser vi. Det skal vi.

- Så kan de lide at løbe, ringer vi efter en fra løbeklubben. Skal børnene spille fodbold, ringer vi efter en fra den lokale forening, der kan tage imod. Hele drømmen om at rykke ud og gøre noget andet står og falder jo på, om man falder til. Og det er mit job at sørge for.

Flere tilflytterguider i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dorthe Frydendahl er bosætningskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune i Vestjylland, og sammen med et team bestående af tilflytterguider arbejder hun målrettet på at få nye til at flytte til kommunen. De arbejder også målrettet på at få 'eksilvestjyderne' retur - det er dem, som tidligere er flyttet væk for at læse i de større byer. Og det er der god ræson i, viser kommunens undersøgelser.

- I efteråret 2015 lavede Epinion en til- og fraflytterundersøgelse for Ringkøbing-Skjern Kommune, og den viste, at mere end hver fjerde af dem, som flytter hertil, i forvejen har en relation til området i form af enten venner, familie eller bekendte. Derfor har vi siden arbejdet målrettet med at få kontakt til dem, som flytter fra kommunen for fx at studere i de største studiebyer, forklarer Dorthe Frydendahl.

Ligesom helt nye vestjyder mødes eksilvestjyderne af frivillige, lokalt forankrede velkomstambassadører, der er klar til at tage imod til- og tilbageflytterne og dele ud af deres netværk, tid og hjælp - hvad enten det gælder job, aktiviteter eller praktiske udfordringer.

Fraflyttere inviteres til håndbold

Dorthe Frydendahl og hendes team tror på, at det gør en forskel at arbejde professionelt med den personlige kontakt, som hun mener kan være altafgørende for, om en tilflytter falder til. Så de sætter tidligt ind.

- I foråret 2016 har vi etableret en klub for nye eksilvestjyder, altså de unge, der skal ud og læse og afprøve bylivet, så vi kan fastholde kontakten til dem. Vi fortæller dem på uhøjtidelig vis, at vi gerne vil have dem tilbage. Vi inviterer dem fx til lokale arrangementer som det lokale håndboldholds kampe på både hjemme- og udebane, og vi sender dem relevante jobopslag fra vores lokale virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tilflytter-jobordning

Kommunen har også en særlig tilflytter-jobordning, hvor Erhvervsrådet tilbyder at rundsende tilflytternes CV'er, så de lander direkte hos beslutningstageren i de lokale virksomheder.

- Men den personlige relation er ofte altafgørende for, om tilflytterne falder godt til, og når mange i sagens natur får andre prioriteringer, fx børn, så er det attraktivt, at vi kan tilbyde både bedsteforældre, flere kvadratmeter for pengene og gode jobs, fortæller Dorthe Frydendahl.

- Det handler om relationer, og dem vil vi være dygtige til at skabe og vedligeholde. Vi tror på, at det alt andet lige gør det lettere at tage valget at flytte ud.