Tjekliste | 5 trin

Tjek husets tagrender

En utæt eller tilstoppet tagrende giver stor risiko for fugtskader på facade, sokkel og tag. Se hvordan du trin for trin tjekker dine tagrender.

1. trin

Sidder tagrenden korrekt?

Sidder tagrenderne korrekt, så de rent faktisk opfanger alt vandet fra taget?

Tagrenden sidder for lavt, for tæt eller for langt fra taget, så vandet ikke rammer ned i tagrenden.

2. trin

Kontrollér dimensionerne

Kontrollér om tagrende og nedløb har den rette størrelse/dimension. Der skal være fri passage for vandet - ikke bare i selve tagrenden, men også i nedløbsrøret og helt ned i brønden.

Du kan tjekke om tagrender og nedløb fungerer ved at lægge haveslangen op i tagrenden og skrue helt op for vandet. Endnu bedre er det dog at benytte lejligheden til at inspicere hele systemet næste gang, der er et kraftigt regnskyl.

3. trin

Tjek faldet på tagrenden

Tagrenden skal helst have fald mod nedløbsrøret, så vandet let løber væk. Desuden skal forkanten på tagrenden helst ligge en anelse lavere end bagkanten, så vandet løber over udefter, hvis tagrenden er fyldt op.

Bagfald, dvs. forkert fald på tagrenden, kan normalt rettes op ved at justere rende-jernene.

4. trin

Tjek for utætheder

Tagrender og nedløbsrør må ikke være utætte. Utætheder opstår typisk i samlingerne, men kan også skyldes tæring, hvis renderne er lavet af metal. Desuden kan stærk frost forårsage revner i plast-tagrender.

Mindre utætheder kan lappes med enkle midler. Der findes en speciel reparationstape, som er velegnet til at lappe tæringer og huller på rør og render, mens flydende reparationsmasse er bedst til utætte samlinger.

I begge tilfælde skal underlaget være rent og tørt inden reparationen. Småreparationer er dog blot lappeløsninger – er renderne utætte, bør du få dem udskiftet.

5. trin

Tjek tilslutningen til afløbsbrønden

Nedløbsrøret og kraven over afløbsbrønden skal slutte tæt, og der skal være fri passage. Løft røret fri af brønden for at tjekke for skidt. Rens om nødvendigt også brønden.