Tørken betyder færre dræbersnegle og myg

Den historisk tørre sommer betyder færre dræbersnegle, insekter og fugle. Men ligeså snart regnen kommer, vender de tilbage.

Dræbersneglene kommer, når regnen kommer

Dræbersneglen gemmer sig for varmen. Du kan finde dem under fugtige steder, fx løse brædder, fugtige kasser eller lignende. Foto: Arkiv.

Det kan du gøre for dyrene, mens der er tørke

Skadedyr:

  • Bekæmp dræbersneglene nu, mens de gemmer sig på samme sted. Kig fugtige steder i haven.
  • Skyl bladlus væk fra dine planter.
  • Hold skadedyr ude af boligen ved at lukke døre og vinduer eller ved at bruge insektnet.
  • Fjern større ting med stillestående vand, så myggen ikke kan lægge sine æg.

Nyttedyr:

  • Sæt små vandfade ud til fugle, pindsvin og lignende.
  • Plant planter med nektar til bier og andre insekter.
  • Lav et vildt område med sten, visne blade/planter og lidt grene, så dyrene har et sted at bo.

Myg og dræbersnegle plejer at være en fast bestanddel af den danske sommer. Men på grund af årets historisk tørre sommer er danskerne stort set sluppet af med sommerens plageånder.

- Der er ingen tvivl om, at tørken har betydning for de dyr, vi ser i haven og i naturen generelt, siger John Henriksen, haveekspert i Bolius Boligejernes Videncenter.

Da der ikke er våde områder, trives myggen ikke. Vand og fugt er nødvendigt for, at myggens æg kan klække og laverne udvikle sig til myg.  

Dræbersneglen har ligeså behov for vand for, at den gider bevæge sig ind i din have, og for at den kan formere sig.

Myrer, bladlus og flåter er ligeglade med tørke

Andre skadedyr som myrer, bladlus og flåter har dog ikke samme behov for vand som myggen og dræbersneglen, da de også lever af andre næringskilder, fx sukkerstoffer fra planter. Tørken skal være mere ekstrem for at give dem problemer. Derfor kan haveejerne sagtens have problemer med dem allerede nu.

Dræbersneglene kommer med regnen

Perioden uden sommerens plageånder er dog kun midlertidig, forsikrer John Henriksen. 

For ligeså snart regnen kommer igen, vil myggen og dræbersneglen også melde deres ankomst. Det skyldes, at myggen og dræbersneglen stadig lægger æg. Når regnen falder og bringer fugt, klækker æggene, og larverne kan leve.  

- Regnen skal nok komme - og så kommer skadedyrene, siger John Henriksen. 

- Det er ligesom med græsset. Folk tror altid, det er verdens undergang, hvis deres plæne er gul. Men pludselig en dag stopper tørken, og så går der ikke andet end et par uger, før græsset igen er grønt, og alting er tilbage, som det plejer, siger fageksperten som henviser til, at en tør og varm sommer ofte betyder, at august byder på tordenbyger og regn.

Bekæmp dræbersneglen nu

Hvis du vil bekæmpe dræbersneglen allerede nu, kan du tjekke efter æg de steder i din have, hvor der er fugtigt. Det kan for eksempel være under en plantekasse eller lignende i haven. 

Hvis æggene fortsat ikke er udklækket, kan du nemt kvase dem. Hvis æggene er klækket, skal dræbersneglene dræbes ved fx at klippe eller hakke dem over.

Tørstige fugle trækker ud til kysterne

Også fuglene har det svært. De har brug for vand for at overleve, og derfor trækker mange fugle ud til kysterne eller til de haver og områder med vand. 

De fleste insekter har det også hårdt i varmen. Noget du sikkert har lagt mærke til, hvis du har været ude at køre bil.

- Normalt skal forruden jo renses fuldstændigt, når du har kørt en tur i sommerlandet. Men der er næsten ingen insekter i luften på grund af det tørre vejr. Det er meget usædvanligt, og der er ingen tvivl om, at sommeren 2018 vil gå over i historien, siger Bolius’ haveekspert.

Sæt vand ud i haven til dyrene

De tørre dage er ikke dårligt nyt for alle. Sommerfuglens larver trives i solen. Når det er varmt, vokser de således hurtigere, og vi ser flere af dem end vanligt.

Men du kan hjælpe de andre nyttedyr ved fx at stille små vandfade ud i din have. Du kan også vælge at etablere et vandløb eller lignende vandelement.  

- Du kan også plante planter med nektar, som bierne og fugle og andre dyr og insekter kan drage fordel af, siger han.

Et generelt tip til at få flere nyttige insekter, pindsvin og lignende i haven er ved at lave vilde hjørner med sten, grene og visne planter og blomster. Se i videoen herunder, hvordan haveekspert Jesper Carl Corfitzen bygger et insekthotel.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab