Hvis du er mørkeræd, er der ingen grund til at være bange for at gå ud på din grund om aftenen, og du behøver heller ikke at være bange for at snuble over noget i mørket. For med den rette udendørs belysning kan du sikre, at der altid er lys i de mørke timer, når nogen bevæger sig på din grund, og samtidig skabe en flot stemning omkring huset.

Her får du 10 gode råd til en god, udendørs belysning:

1. Tænk på din grund som et rum og brug lyset til at fremhæve det, der har størst praktisk eller æstetisk betydning.

2. Sørg for god belysning ved hoveddør, skur, bryggers og lignende steder, hvor du ofte skal have nøgler frem eller byder gæster velkommen.

3. Vælg udendørs lamper efter, hvordan lyset passer til den funktion, lampen skal udfylde. Tænk også over kvaliteten på de pærer, du vælger. Skal du skabe hygge på terrassen i de mørke timer, er det fx oplagt at vælge en pære, som afgiver et varmt lys frem for et koldt.

4. Belysning på havens flotteste træ kan være smukt, men tænk også energirigtigt. Belys ikke haven mere end nødvendigt og vælg energirigtige lyskilder.

5. Vælg glødepærer, halogenspots eller LED-belysning til lamper, der tænder automatisk ved hjælp af en sensor. Sparepærer tænder langsommere, når det er koldt, og er ikke velegnede til formålet.

6. Vælg den rigtige lysstyrke. Svag belysning er fin til vejvisning af en havegang, mens kraftigere belysning er velegnet til oplysning af en hoveddør.

7. Vælg lamper, der passer til ejendommens karakter og stil.

8. Overdriv ikke belysningen. Voldsom, spredt belysning kan genere naboerne. Det samme gælder spotbelysning, der er indstillet forkert, og hvis lyset bliver for kraftigt, risikerer du, at du ikke kan se noget udenfor lyskeglen.

9. Forsyn altid udendørs belysning med strøm fra udendørs installationer, så du ikke skal trække ledninger gennem åbninger i døre eller vinduer, hvor de kan kortslutte eller blive ødelagt, hvis de bliver klemt. Det gælder også, selv om det bare er for en kortere periode, som fx lyskæder ved juletid.

10. LED-lamper med solpanel og genopladeligt batteri er glimrende som hyggebelysning i den lyse årstid, men om efteråret og vinteren skinner solen sjældent nok til, at lamperne fungerer ordentligt efter mørkets frembrud.