De sidste dage op til jul blev der i mit barndomshjem altid stillet en håndfuld portvinsflasker og lige så mange poser småkager frem. Det var nemlig en tradition, at mine forældre tog på julebesøg hos de ældre naboer og bekendte, som de mente trængte til et julebesøg, og vi – dvs. jeg og mine to søskende – skulle med, og det stod ikke til diskussion. 

Jeg kan afsløre, vi ikke ligefrem sprang ud i bilen til den årlige julerundtur, men det var jo faktisk meget hyggeligt, når vi var kommet afsted. Hvis jeg ikke var taget med, så var jeg blevet snydt for nogle morsomme timer med voksensnak og indblik i helt andre liv. Jeg lærte et utal af kabaler, jeg blev næsten krammet ihjel af Gerhardt og Rita, der var genboer på et lille husmandssted, og jeg sad med ved bordet hos kommunisten Jens, der sjældent stolede på nogen, og hvor hver anden sætning begyndte med ”Reagan – den røv!” Det hele blev skyllet ned med småkager og portvin, også til os børn.

Det var i alle henseender en kærlig juletradition, hvor der blev uddelt hjertevarme til alle i alle aldre. Og jeg må med skam erkende, at jeg ikke har fået videreført traditionen til min familie og mine børn. Men det burde jeg nok, for julen er trods alt stadig hjerternes fest.

Naboer, eventyrliv og flyttetanker

Hvis den store julerundtur er lidt for stor en mundfuld for dig, men du stadig gerne vil gøre mere ud af naboskabet, så får du masser af gode råd i dette nyhedsbrev. Du kan blandt andet læse om, hvordan du og dine naboer kan hjælpe hinanden i hverdagen – og så får du en lille guide til, hvordan du aflægger naboen et såkaldt fransk visit.

Du kan også læse om Poul Erner, der efter et eventyrliv, hvor han rejste kloden rundt med sit arbejde, flyttede i seniorbofællesskab i Søllerød – ikke fordi det var nødvendigt, men fordi det var et tilbud, der var for godt til at afslå.

Til sidst kan du læse Abelones blog, hvor vi er nået til det syvende blogindlæg. Her skriver hun om de tanker, hun og manden har om det at flytte fra deres store hus på Falster. For beslutningen er taget, men behovet er endnu ikke akut – så hvornår er det rigtige tidspunkt at flytte?

God jul og god læselyst!