Jeg kan vitterlig stadig mærke et stik i hjertet, og det er selvom, det er næsten 20 år siden. Jeg sidder med min mor i det, der har været mit barndomshjem – et stort hus på landet – og skal sortere, gemme, kassere alt, hvad mine forældre havde nået at samle sammen igennem en menneskealder. Jeg syntes, det var en kæmpe opgave. Utålmodigheden overmandede mig, og jeg kunne mærke, hvordan flere og flere ting røg i skraldesækbunken, og jeg kunne knapt nok vente på min mors svar, hvad hun syntes. 

Min mor var ret syg på det tidspunkt, hvilket også var årsag til, at de skulle videre i noget mindre og væsentlig nemmere at holde, så hun havde bestemt heller ikke mange kræfter. Da jeg holder en skæv blomsterkrans af tørrede blomster op og hurtigt siger, at den da er lige til at smide ud, opdager jeg, hun begynder at græde og siger stille, det var den sidste blomsterkrans, hun kunne binde med sine hænder, så den betød noget… 

Jeg blev så hårdt ramt af hendes reaktion og min egen ufølsomhed. Det var jo ikke bare ting, nips og ragelse, vi sorterede i. Det var et helt liv, vi sad med i hænderne, og det skulle håndteres med kærlighed og respekt. Tempoet blev sat gevaldigt ned, mange ting blev heldigvis gemt, og vi gav os tid til at snakke om de ting, vi sad mellem.

Ny blog om at gøre sig klar

Da Abelone Glahn en dag kontaktede os og over en kop kaffe fortalte om hendes og mandens situation, og hvordan de gør sig klar til at pakke deres livslange hjem sammen og lede efter et nyt hjem, gjorde det stort indtryk på mig. Vi var ikke i tvivl om, at hendes historie passer til Hjem til den tredje alder.

For Abelone var det en helt specifik episode, der fik hende til at tænke over fremtiden. Ukrudtet i gruset på gårdspladsen var begyndt at kræve for mange kræfter, og i et forsøg på at komme det til livs tyede hun til sin plæneklipper. Gruset fløj, to ruder blev ødelagt, og hun indså, at det nok var tid til at lægge planer for fremtiden.

Abelone er 63, bor på en gammel landsbyskole på Falster og vil fremover blogge på Hjem til den tredje alder om alt det, hun og hendes mand har gjort og gør for at blive klar til den tredje alder. Vi er rigtig glade for, at Abelone på den måde vil lukke os alle ind i sit liv, og vi håber, at hendes historier kan give dig inspiration til, hvordan du selv forbereder dig på fremtiden.

I dette nyhedsbrev kan du også læse om, hvordan du kan finde ud af, hvilke muligheder din kommune tilbyder til folk i den tredje alder. Vi har 98 kommuner, og hver kommune har sin egen tilgang til tingene – men der er trods alt nogle ting, der går igen. Blandt dem er seniorrådene, der i alle kommuner rådgiver kommunalbestyrelsen i sager, der omhandler gruppen 60+. 

Du kan også læse et spørgsmål fra Connie, der gerne vil vide mere om boligstøtte til pensionister i lejeboliger. Spørgsmålet er sendt til vores brevkasse Spørg Tine, hvor brevkasseredaktør Tine Nielsen svarer på spørgsmål fra folk som Connie – og har du et spørgsmål, svarer hun også gerne på det.

Jeg hører som altid også gerne kommentarer, input, ris og ros på kv@bolius.dk.

Rigtig god læselyst og spørgelyst!