Vi har her på Hjem til den tredje længe sat fokus på vores boligliv og boligvalg i senioralderen. Og ikke mindst beskrevet, hvordan flere og flere bor alene og savner selskab. Der søger vi alene, men også i par, mod fællesskaber og særligt bofællesskaber. 

Forleden sad jeg til en fødselsdag, hvor jeg stort set havde fået mig placeret i ’børneenden’. I hvert fald sad jeg hyggeligt iblandt nevøer, niecer og deres kærester, og vi kom til at tale om boliger. De er alle i start eller midten af 20’erne og har derfor mange tanker om deres kommende bolig og boligliv. 

Vil fællesskabet

Et klart og gennemgående ønske fra dem var boliger med fællesskaber. Det er drømmen om at bo sammen med de bedste venner eller i større fællesskab, visionære tanker for at dele biler, værktøj og nogle af de store fællesarealer. 

Som en af dem udtrykte det: 

- Hvorfor skulle jeg vælge at kukkelure i mit eget parcelhus bag min egen hæk, hvis jeg sammen med tre andre vennepar kan bo nær vandet med masser af plads både ude og inde? 

Unødig luksus

Drømmene fik følgeskab af, at de ved i større grad at dele også kan bruge færre penge på boligen og dermed have råd til at udleve andre drømme. Fælles for alle tanker og drømme var ønsket om fællesskab, men faktisk også at bryde med vores tradition og ambition for boligen. 

Og særligt en kommentar fra en af nevøerne var slående: 

- Vores forældres generation har brugt virkelig mange penge og meget tid på boligen. Det har været dejligt, men der har været mange planer og projekter om ny carport, vinduer, badeværelse eller et lækkert køkken. Jeg kan godt tænke mig at gøre det på en anden måde.

Så måske efterspørger den helt unge generation meget det samme, som mange af os også søger imod – nemlig fællesskabet og nye boformer. Og så er det måske ikke så vigtigt, at køkkenet er nyt. 

Pas på utålmodigheden

I dette nyhedsbrev kan du læse gode råd om, hvordan du undgår at blive utålmodig, hvis du en af de mange tusinde, der er på jagt efter et liv i et seniorbofællesskab. Læs mere her.

Netop seniorbofællesskaber er ikke altid det, der er det rigtige valg. Vores brevkasseredaktører Tine Nielsen svarer på et spørgsmål om, hvorvidt der findes såkaldte opgangsfællesskaber, og hvor man finder dem. Du kan læse Tines svar her.

På Falster er Abelone stadig i tvivl om, hvor næste boligstop skal være. For både by og land har fordele og ulemper. Få indblik i Abelones tanker i det nyeste blogindlæg her.

Rigtig god læselyst.