Mange af os sidder netop nu med nogle oplevelser i kroppen, der har forandret os. Om ikke andet har de forandret vores syn på fremtiden efter flere måneder, hvor vi mere eller mindre har været afskåret fra de vanlige aktiviteter, samvær med venner og familie og i stedet bundet til hjemmet udover det sædvanlige. Det har for mange af os betydet, at vi har haft god tid til at gøre os overvejelser om, hvad vi ønsker os af livet fremover, men også hvor vigtig boligen er for vores generelle livskvalitet. 

Vi er blevet klar over, hvad der er vigtigt for, at vores hjem fungerer for os. Både i forhold til selve boligen, placering, størrelsen, indretning, haveliv og graden af naboskab og fællesskab. Og nogle af os har nok måttet revidere på, hvad vi troede, der var det vigtigste for os. Og de erfaringer må vi ikke lade gå til spilde.

Ændret opfattelse af tilværelsen

Der er ingen facitliste. Over de senere måneder har du måske oplevet, at dit syn på hus- og havearbejde har ændret sig. Fra at være en hadeopgave, kan det nu være blevet et frirum, der giver dig livsglæde. Eller du har opdaget, at savnet af de mange fællesskaber, du deler din tid og oplevelser med flere gange om ugen, måske ikke har været så stort, som du havde troet. Nu, hvor du har undværet det i flere måneder, har du fået et nyt syn på dit behov for fællesskab. Og for andre har deres oplevelser været stik modsat.

Faktum er, vi har været i en så ekstrem og fuldstændig uventet situation, at vi mærket på egen krop, hvordan vi håndterer store forandringer i hverdagen. Og ikke mindst har vi gjort os nogle tanker om, hvad der skal være til stede i vores liv, for at vi er tilfredse med vores bolig og tilværelsen. 

Corona har lært os, hvor hurtigt ting kan ændre sig

Vi er alle blevet den erfaring rigere, at der med ét kan ske uforudsete ting, der vender helt op og ned på vores dagligdag – også i længere tid. Og når vi når den tredje alder, kan disse ændringer også være for evigt og ikke blot i et begrænset tidsrum, som, vi trods alt må håbe, tilfældet er med corona. Med sådan en uforudsigelighed er det forståeligt, alle dine muligheder holdes åbne, og du tager de forandringer med i overvejelserne.  

Men samtidig er det vigtigt at handle, nu hvor vi mere eller mindre er ved at vende tilbage til hverdagen. Vi skal bruge de seneste måneders tanker aktivt, mens de er friske i erindringen og få gjort noget ved vores ønsker for den fremtidige bolig.

Vi trænger til handling

Det er ikke sikkert, du skal sætte dit hus eller lejlighed til salg i morgen. Men få lagt en plan for, hvad du vil, og hvad det kræver for at opfylde den drøm, du sidder med.

Flere af tidens populære boligformer kræver handling lang tid i forvejen og ikke først, når dit liv har ændret sig. Der kan være årlange ventelister på seniorvenlige lejeboliger og bofællesskaber, ventetid på at din drømmebolig bliver opført, eller det kan tage lang til at sælge din nuværende bolig. Men du behøver ikke vente med at tage stilling og sikre dig, at du har økonomien og muligheden for at indfri dit ønskede boligliv.

Jeg tror, vi er mange, der trænger til handling og forandring efter denne ufrivillige pause i vores liv. Det kunne meget vel være med vores bolig, som vi trods alt selv har en vis kontrol over, ligegyldigt hvordan landet ser ud på den anden side af hoveddøren. 

Sørg for at give dig selv de bedste muligheder i den tredje alder og vær på forkant med de forandringer, der kan opstå ud af det blå. Selvom du bliver ældre, behøver det ikke betyde, du skal gå på kompromis. Du skal blot handle i tide.

God læselyst!

Tine Nielsen

I dette nyhedsbrev kan du også læse:

  • Hvordan Poul og Kirsten har solgt det store hus og i stedet købt et mindre hus, de skræddersyer til den nye tilværelse uden børn og behov for mange kvadratmeter. Læs deres historie.
  • Abelone og Peter vil egentlig helst blive boende i deres nuværende hus, og parret ved ikke, hvad der venter efter hussalget. Bliver de mon ulykkelige over at have truffet valget om at flytte, og skal de så i stedet hellere sætte tæring efter næring og blive boende? Læs eller genlæs deres overvejelser i Abelone Glahns blog.
  • Jens vil gerne nyde sin pensionisttilværelse i Wohlwagen, som er en slags helårs campingvogn. Men må han det, og er der forskellige regler for den slags beboelse rundt om i Danmark? Læs brevkasseredaktør Tine Nielsens svar på spørgsmålet.