Sommeren er godt i gang. Varmen og de lyse nætter er over os. Jeg nyder, det næsten er lyst døgnet rundt, og samtidig er det heldigvis blevet meget nemmere at være ude på terrassen, i haven eller parken og se familie og gode venner, hvor vi med god afstand stadig passer godt på hinanden. 

Godt selskab og fællesskab er en vigtig livsnerve i vores trivsel og livskvalitet. Det er noget, mange af os har taget for givet, og når det udfordres af en verdensomspændende pandemi, kan det ikke undgås, det sætter nogle tanker i gang. Tanker om både vores nuværende liv og den fremtidige dagligdag, vi ønsker. Men har det også påvirket vores tanker om, hvor og hvordan vi ønsker at bo?

Rykker ved vores boligønsker

Netop det besluttede vi os her i Videncentret Bolius at undersøge. Vi har derfor spurgt mere end 1000 danskere, om Corona-pandemien har haft indflydelse på deres ønsker for boligen. 

7 procent af de adspurgte mener, at corona-pandemien har betydning for, hvor de i fremtiden vil bosætte sig. Jo større byer, jo større betydning har det haft. 

I hovedstadsområdet er det 13 procent, der mener, at corona-epidemien har betydning for, hvor de i fremtiden vil bosætte sig. Altså er det dobbelt så mange som i resten af landet. 

For dem, der bor i byområder med under 10.000 indbyggere, har pandemien ikke haft nogen nævneværdig betydning på flyttetrangen. Her er det især ønsket om at flytte fra lejlighed til hus med egen have og have tæt adgang til grønne, rekreative områder, der er blevet større. 

Eksempelvis har 11 procent af dem, der ikke har hus og have, fået lyst til at få det på grund af corona. Og 6 procent af dem, der ikke har sommerhus, ønsker nu at erhverve sig et på grund af corona. 

Gang i boligprojekter

Flere måneder med karantæne, færre muligheder for oplevelser ude i byen og udlandsrejser sat på standby har kunnet aflæses på antallet af have- og boligprojekter hos mange af os.

35% af de danske boligejere har sat gang i et projekt (enten inden- eller udendørs) under corona-pandemien. Det er dog ikke de store ombygnings- eller renoveringsprojekter, men derimod i malerarbejde inde eller ude, møbelindkøb og ny indretning eller anlæg af nye blomsterbede og lignende i haven. 

Derudover har vi – måske ikke overraskende – også fået fokus på mere rengøring, hænderne holdes rene, både med håndsprit og med vask. Mere end 80 procent svarer ”oftere end før”. Og hver fjerde af os har generelt gjort mere rent i hjemmet, end vi plejer.

Forandringerne er blevet til vaner

Jeg må indrømme, jeg aldrig i min vildeste fantasi havde forestillet mig at skulle gøre overvejelser som dem, corona medførte. Det var både uhyggeligt og et kæmpe chok, at vi skulle lukke et helt land, ja en hel verden ned. 

Jeg er heldig, at jeg har eget hus og have. Jeg nyder det hvert år, men i år – med en månedlang ”karantæne” – har jeg nydt det endnu mere, end jeg plejer. Og der blevet sat endnu flere projekter, især i haven, i gang. 

Samtidig kan jeg, her godt tre måneder senere, sige, at de små ændringer i dagligdagen er blevet en vane. Jeg har vænnet mig til at hilse med et vink eller albuen, selvom det er akavet. Jeg tager per automatik håndsprit på hænderne, når jeg passerer en stander med det, og jeg holder afstand, så smittefaren reduceres. 

Det er utrolig, så omstillingsparate vi mennesker er. Både når vi er ude i fællesskab, eller når befinder vi hjemme. Alligevel håber jeg, at vi snart kan dyrke fællesskabet frit og fuldt ud, som vi plejer og ønsker. Og det er lige fra lysten til at nyde byen, flytte og bo i bofællesskaber til en sommer, som vi kender dem, med masser af varme omfavnelser og kram.

Rigtig god læselyst 

Kristine Virén

I dette nyhedsbrev kan du også:

  • Læse, hvordan du finder en god bolig. Edit har gennem brevkassen 'Sprøg Tine' spurgte, hvordan hun griber boligjagten i den tredje alder an. Læs Tine Nielsens svar.
  • Få indblik i et varmt sommereksperiment hos Abelone, som efter tre års tilløb fik afholdt loppemarkeder en hel sommer, hvilket endte i en befrielse. Læs eller genlæs bloggen.
  • Møde Eva og Thorsteinn, der har sagt farvel til villaen ved vandkanten for at flytte i en mindre bolig. Selvom det betyder afsavn, giver det også mere tid til de ting, de elsker. Læs deres historie.