I min familie går vi rigtig meget op i boligen. Vi taler om de projekter, vi er i gang med, og hvad vi har af planer for fremtiden. Fælles for alle tre generationer er, at vi i et eller andet omfang er ved at stille skarp på vores næste bolig.

Min forældres generation er oppe i årene, og deres tanker kredser om, hvornår det er tid til at skifte parcelhuset ud med den mindre bolig, der er nemmere at passe og overskue. 

For min generations vedkommende går planerne i mange uvisse retninger – måske skal vi tættere på byen, måske ud i naturen, måske i en hel anden boligform. 

Mine børns generation er enten ved at etablere det første hjem eller skal snart i gang med det. Og når vi deler vores tanker og drømme er der et gennemgående tema: Vi ønsker alle at være en del af noget sammen med andre. 

Alle vil fællesskabet

Det er slående, at alle vores tanker og ønsker kredser om enten helt at dele bolig med andre eller i hvert fald at bo, hvor fællesskabet er tænkt ind. Og måske er det endnu mere spændende at tale om, end hvordan selve boligen skal se ud.

I hele den tid, hvor vi har arbejdet med initiativet Hjem til den 3. alder, har vi formidlet de mange fordele, der er ved at dele og dyrke fællesskabet. For dem er der masser af. 

Men det er også vigtigt at sætte fokus på, hvordan vi kan forberede os på, hvordan virkeligheden kan leve op til vores drømme om fællesskabet. Det er jo pludselig drømme, vi skal opnå sammen med andre. Og de mange drømme, vi hver især har, stemmer ikke nødvendigvis overens.

Det kommer meget tydeligt til udtryk, når man flytter ind i et seniorbofællesskab, hvor planerne skal realiseres, og man mærker fællesskabet i dagligdagen. Det er vel at sammenligne med at flytte sammen i et parforhold – bare i en meget større skala og med mange flere ”partnere” i forholdet. Der er glæder, men også kameler, der skal sluges, og kanter, der skal slibes. 

Livet i Kamelia Hus

Netop det mærker Marianne og Steen, der for otte måneder siden flyttede ind i et seniorbofællesskab i Valby. Det var drømmen, der gik i opfyldelse, men også et møde mellem drømme og realiteter. Du kan i dette nyhedsbrev læse om den første tid i Kamelia Hus og deres gode råd til dig, hvis du står foran en indflytning i et seniorbofællesskab. Hør dem fortælle om deres hverdag her.

Vores faste blogger Abelone Glahn har haft til salg-skiltet stående ude foran huset i noget tid, og nu melder der sig en interesseret køber. Men hvad nu, hvis huset så bliver solgt, uden Abelone og manden Peter har fremtiden på plads? Læs det seneste afsnit af flytteeventyret på Falster her.

Og så har vi besøgt June, Ditte og Hannah, som er flyttet sammen under ét tag. Som mor, datter og barnebarn har de lavet generationshuset, som mange måske drømmer om, men få fører ud i livet. Du kan læse deres historie her.

Det med fællesskaber – også mellem generationer – betyder meget for mig. Jeg har som tidligere nævnt prøvet kræfter med bofællesskabet af flere omgange og oplevet mange glæder. Ligesom jeg også er blevet klogere hver gang. 

For et fællesskab skræddersyet efter ens eget hoved er drømmen. Men jeg ved fra mig selv, at realiteten er, at jeg har slebet kanter og fået erfaringer at putte i rygsækken undervejs. Forhåbentlig anvender jeg disse i hvert nyt fællesskab, jeg møder på min vej.       

Rigtig god læselyst.