Julen nærmer sig sit klimaks. Dagene bliver kortere og kortere – ikke kun på grund af lyset, men også fordi det altid er som om, der ikke er timer nok i døgnet i den sidste uge op mod jul. Julen er hyggelig, men også en tid forbundet med stor travlhed og mange omkostninger, der gentager sig og overrasker én år efter år.

For der er hvert år så uendelig meget, der skal nås. Julearrangementer, gaveindkøb, gaveindpakning, forberedelser til julemiddage, julefrokoster etc. Julen er hyggelig, men også en tid forbundet med stor travlhed og mange omkostninger, der gentager sig og overrasker en år efter år. 

Men for mit vedkommende er det ret anderledes i år. Børnene er blevet store, den ene er fløjet fra reden og bor i udlandet. Den anden skal arbejde det meste af julen, inklusiv juleaften, så vores familie og hjem er slet ikke universets centrum for de mange sædvanlige aktiviteter og arrangementer. Og en stor del af de omkostninger – særligt travlheden forbundet med det – er ikke til stede i år.  

Hvad skal jeg give mig til?

Med en snert af skræk i livet ser jeg for mig, at jeg for første gang er tanten, der skal komme på besøg juleaften og til de efterfølgende julefrokoster.

Skrækken blev heldigvis afløst af glæde og nydelse. Jeg skal ikke længere træde lige så hårdt i det evindelige hamsterjul som alle andre – hvad skal jeg dog byde ind med, og give mig til? 

I år, hvor familielivet har indtaget en ny fase, vil jeg nyde at have tid til en tur i den smukke, julepyntede by. I stedet for som vanligt at glo ned i de lange indkøbssedler, vil jeg kigge op på juleudsmykningen og se julen på en ny måde.

Nye forhold, nye muligheder

Jeg mødte her i december en gammel skoleveninde og tænkte, jeg tror, jeg i år vil række ud og sende mange flere gamle venskaber en julehilsen. Jeg vil måske endda kaste mig ud i at bage småkager og overraske nogle venner med et impulsivt julebesøg. 

I år mærkede jeg for første gang i mange år på egen krop, hvordan vante livsfaser brydes, og at det kræver opmærksomhed og fokus at gøre noget nyt og anderledes i en ellers meget traditionsbundet tid. Men det er nu også en dejlig afveksling.

Og netop det med at gøre noget andet, det oplever Lillian i seniorbofællesskabet Toppunktet. Hun holder nemlig jul med sine bofæller i år. Hvorfor og hvordan det foregår, kan du læse mere om her.

Vi har fået indblik i Abelone Glahns bolighistorie og udfordringer i en proces, der har været i gang i mere end tre år. Nu gør hun status på, hvad hun har lært af jagten på den næste bolig. Få indblik i hendes tanker her.

Med julen for døren er det også en mulighed for at stifte nye bekendtskaber. For juletidens mange arrangementer er en kærkommen mulighed for at skabe et nyt netværk eller finde nogle at fejre juleaften sammen med. Læs de gode råd fra vores fagekspert Tine Nielsen.

Rigtig god jul og god læselyst.