Jeg har fået et rigtig nært venskab med et nabopar, jeg har boet dør om dør med i mere end 15 år. For et par år siden valgte de at flytte til ny og nem lejlighed, og heldigvis består venskabet stadig, men naboskabet kan vi godt savne.

Derfor spørger de fra tid til anden, om vi ikke også er klar til nye rammer og at bo dør om dør med dem i deres nye kvarter. De bor meget dejligt, og som jeg fortalte sidst, jeg så dem, kan det sagtens komme på tale på et tidspunkt, men jeg føler mig ikke helt ”færdig” med at bo her.

Det var en formulering de morede sig lidt over. Men det er rent faktisk sådan, jeg føler det. Jeg nyder stadig huset, den gode plads og også snakken over hækken og på terrassen med de øvrige naboer, som jeg jo stadig nyder at bo i kvarter med. 

Værdsætter godt naboskab

Værdien og betydningen af godt naboskab er præcis hvad den seneste undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø” også viser. 

Undersøgelsen, som Videncentret Bolius laver i samarbejde med Realdania, konkluderer, at mere end 70% af danskerne er ret eller meget tilfredse med deres naboskab. Mere end 60% har relationer med deres naboer der både omfatter godt venskab eller praktiske relationer, der giver hjælp til hinanden. En glæde og tryghed i vores nærområde, som faktisk kun tiltager med alderen. 

Forskellige synspunkter 

Alt handler om de øjne, der anskuer situationen. Og i dette nyhedsbrev er det muligt at få indblik i en masse historier, om livet i den tredje alder.

Vi har besøgt Bente og Simon, der i deres liv er flyttet et utal af gange. Alene som ægtepar er de flyttet ni gange, men nu vil de heller ikke flytte mere. Læs deres historie her.

Bofællesskaber er et hit blandt seniorer, og nu kommer der et nyt koncept på området, som kaldes ”Bofællesskabet for alle”, som giver plads til alt fra seniorer til børnefamilier, studerende og handicappede. Læs mere om konceptet, der efter planen starter op i Kolding.

Og netop det med at skulle videre til en ny destination kender vores faste blogger Abelone Glahn alt til. Hendes hus står til salg, og i mellemtiden søger hun inspiration i litteraturen til sin situation. I denne blog gør hun dig klogere på bøger, der kan give dig et godt indblik i seniorbofællesskaber og oprydning inden flytning. Læs hendes blog her.

Et bedre liv i haverne

Selvom seniorbofællesskaber tiltrækker mange, så er den ældre aldersgruppe også glade for at bo, hvor de gør. Dem med en alder over 60 er faktisk væsentlig mere tilfredse med naboskabet og trygge ved nærområdet end de yngre under 39 år. En forklaring skyldes muligvis, at vi også investerer mere og mere tid i vores naboskab med alderen. 

Netop den pointe kan jeg godt nikke genkendende til hos mig selv og i overvejelserne om at flytte. I takt med at vores børn er blevet store her i nabolaget, er der frigivet mere tid til lige at blive hængende lidt længere tid hos hinanden, og endelig laver vi aktiviteter og sport sammen, vi voksne synes er sjovt, hvor vi tidligere ofte mødtes om det, vores børn lavede sammen. 

Så mest af alt, føler jeg, at vi i disse år høster gevinsterne af gode lange nabo- og venskaber, og det er det jeg ikke føler mig færdig med. Men en dag er jeg sikker på, at det er tid til nye områder/marker. Så vil jeg glæde mig til flytte og investere tid og energi i at så nye gode relationer og naboskaber 

Rigtig god læselyst