Der skal trykkes på speederen i rigtigt mange flyttebiler, hvis danske ældres boligplaner skal føres ud i livet. Over halvdelen overvejer nemlig at flytte - helst til noget mindre og billigere og gerne tættere på venner og familie. 

Over 5.000 seniorer over 60 år har deltaget i Faglige Seniorers undersøgelse af de ældres boligdrømme. Alene den store interesse for at fortælle om sine boligønsker vidner om, at fremtidens bolig er et af de temaer, som optager seniorerne allermest.

I takt med at levealderen stiger, øges behovet for egnede boliger til ældre tilsvarende. Flere familier vil få brug for mindre boliger, når de fraflytter parcelhuset. Antallet af enlige stiger samtidig, og derfor får vi både brug for mange flere nye boliger og en renovering af den eksisterende boligmasse, sådan at ældre kan bo sammen med andre ældre og andre generationer – i fællesskab.

Nye lederskribenter

Lederen i dette nyhedsbrev skrives af Palle Smed, direktør i interesseorganisationen Faglige Seniorer, der er Danmarks næststørste ældreorganisation med 230.000 medlemmer.

Tænk på alle seniorer

Men når halvdelen af seniorerne ønsker at flytte, er der også en anden halvdel, der ønsker at blive. Også det kræver betydelige investeringer, for den bolig, der tilfredsstiller alle vores ønsker som halvtredsårige, rummer måske ikke helt den tryghed, der er behov for, når man har rundet de femoghalvfjerds. 

Samtidig med de ambitiøse byggeplaner om nye seniorboliger skal vi skabe rum og økonomi til, at de - der ønsker at blive boende - kan gøre deres nuværende bolig ældreegnet. Måske skal der installeres el ved bad og toilet, sådan at man både kan blive vasket og tørret oppe og nede uden behov for hjælp udefra. For at klare sig selv så længe som muligt er også et spørgsmål om værdighed.

Boligministeren skal på banen

Men vi mangler en plan. Både nationalt og i hver enkelt kommune. Mens nogle kommuner således allerede har bygget sig ud af problemet, og enkelte måske også har forbygget sig eller bygget forkert, står andre kommuner helt stille og har intet at tilbyde de seniorer, der allerede er ved at pakke flyttekasserne.

Derfor er der behov for, at boligministeren sætter sig i spidsen for en national strategi for udviklingen af seniorboliger. Det skal sikre, at der et tilstrækkeligt antal boliger til fremtidens ældre, at boligerne bliver bygget de rigtige steder og til en pris, der er til at betale.

For selv om pensionisternes rådighedsbeløb i disse år er stigende, skal der også være råd til, at de kan realisere sig selv og deres drømme. Ikke kun i boligen, men også som aktive mennesker i deres bedste alder.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

I dette nyhedsbrev kan du også læse:

  • Kalle har spurgt brevkasseredaktør Tine Nielsen om, hvilke opgaver der er med i håndværkerfradraget, da han og konen vil gerne have malet vinduer og døre udvendig. Du kan læse svaret her.
  • Charlotte og Torben er vilde med at bo i deres hus i Gilleleje. Men efterhånden blev trappen til førstesalens soveværelse for farlig at balancere på. Derfor har de lavet en stor ombygning, der passer til den tredje alder. Læs deres historie.
  • Abelone Glahn kæmper stadig med at få solgt huset. Denne gang kan du læse en af hendes tidligere blogs om parrets overvejelser med at flytte ind i et bofællesskab. Få indblik i fællesspisning og meget andet her.