Tjekliste | 19 trin

Trin for trin: Sådan bygger du et raftehegn

Et raftehegn er en nem og billig løsning, hvis du skal have hegn op i skel eller andre steder på grunden. Alt efter hvilket udtryk du ønsker kan du vælge rafter med eller uden bark.

1. trin

Det skal du bruge

 • Fukssvans
 • Vaterpas
 • Skruetvinge
 • Pælebor
 • Rafter og stolper
 • Vand
 • Snor
 • Skruer
 • Tommelstok
 • Skruemaskine
 • Brækjern
 • Arbejdshandsker
 • Skovl

2. trin

Lav en plan

Planlæg, hvor vil du have stolperne. Husk, at hvis dine rafter fx er 220 cm lange, skal der være ca. 2 m mellem de to lodrette stolper, da rafterne skal overlappe hinanden.

Vær opmærksom på de yderste fag af hegnet, så det sidste fag ikke bliver for lille. Fordel afstandene så alle fagene er ens.

3. trin

Træk en snor

For at markere, hvor hegnet skal stå, spænder du en snor ud fra den ene ende til den anden ende.

Snor skal ikke trækkes, hvor du præcis vil have hegnet, men parallelt med - gerne en 15-20 cm fra. 

Klip buskads mm til, så snoren kan spændes uhindret ud.

4. trin

Mærk af til stolper

Når du ved, hvor langt hegnet skal være, kan du sætte pinde i jorden, hvor stolperne, der skal holde hegnet, skal graves ned.

Husk, at afstanden mellem stolperne skal være lige stor; og at den skal passe til de rafter, du har købt til at montere på stolperne.

5. trin

Mål til centrum

Pindene i jorden markerer, hvor centrum af stolpen skal være. Sørg for, at pindene har samme distance til snoren.

6. trin

Bor med pælebor

Pæleboret skal du bruge til at bore huller i jorden med, så stolperne kan komme langt ned og stå godt fast.
Du kan leje et pælebor eller et maskindrevet bor i de fleste byggemarkeder - husk at leje en størrelse, der passer til stolper, du har købt. Tag den enkelte pind op ad jorden, når du skal bore hullet; og bor så lodret ned, som du kan. Drej rundt et par gange, og hiv jord op og væk. Du skal bruge jorden igen, så smid den ikke for langt væk.

7. trin

Mål dybden

Fortsæt, indtil hullet har den rette dybde; dvs. når stolpen i hullet har den højde, som dit hegn skal have. Det er cirka 80-90 cm.

8. trin

Stolper i trykimprægneret træ

Her er brugt en imprægneret fyrretræstolpe med en diameter på 12cm. Da dette hegn skal være cirka 2 m højt, har vi valgt stolper på 3 m.

Mange vælger at bruge imprægneret fyr, men du kan alternativt vælge en lidt dyrere løsning med stolper i ege-, robinie- eller lærketræ.

9. trin

Stolpe i vater

Sæt stolpen i jorden. Spænd eventuelt dit vaterpas fast til stolpen med en skruetvinge. Så du er sikker på, at den er helt lodret. Et vaterpas hedder en "lodstok", når det bruges i lod, dvs. lodret.

10. trin

Fyld jord på

Nu kan du begynde at skubbe jord ned omkring stolpen. Brug en rafte, et bræt eller lignende til at stampe jorden ned med undervejs. Hold hele tiden øje med, at stolpen er i lod, mens du putter jord ned omkring den og stamper til. Husk, at stolpen skal være i lod fra begge sider.

11. trin

Hæld vand på

Brug også vand til at komprimere jorden omkring stolpen med. Herefter mere jord ned omkring stolpen. Stamp jorden igen, så mere vand - og mere jord. Sørg for, stolpen sidder helt fast og står helt lige.

12. trin

Mål efter

Når den første stolpe er sat fast, så mål fra midten af stolpen og ud til snoren, så de næste stolper kommer til at sidde nøjagtig magen til.

13. trin

Sæt 1. rafte på

Nu kan du begynde at skrue rafterne på stolperne. Beregn 5-10 cm luft fra jorden og op til første rafte. Brug evt. lidt understøtning svarende til højden, mens du borer raften fast i den ene side.

14. trin

Husk vaterpas

Brug dit vaterpas, når du borer raften fast i den anden side. Brug IKKE understøtning her.

Husk, at rafter ikke er lige, så brug vaterpasset flere steder på raften for at få et indtryk af gennemsnitshældingen.

15. trin

Skru godt

Skruer er lidt af en videnskab. Husk at spørge, hvor du køber træ, hvilken type skruer, du skal bruge til netop det træ, du har købt.

Til dette hegn bruger vi undersænkede 5x120mm-skruer, der er beregnet til udendørs brug.

16. trin

Rafte nr. 2

Når du skal montere rafte nummer 2, kan du bruge et bræt eller lignende til at sørge for, at enderne er lige.

17. trin

Husk vaterpas

Skru flere rafter på. Brug vaterpasset undervejs, så du er sikker på, at hegnet rejser sig helt lige.

18. trin

1. fag færdig

Nu er det først modul færdigt. Så er det bare at fortsætte med de næstefag, til hele dit hegn er færdigt. Sørg for undervejs, at hegn-fagene bliver lige i forhold til hinanden.

19. trin

Skær stolpen til

Som det absolut sidste, skærer du toppen af stolperne af. Lav snittet skråt, så vandet kan løbe af.