Udendørs opbevaring af madvarer om vinteren

Du sparer strøm og får plads til meget mere ved at opbevare fødevarer - navnlig frugt og grønt - udendørs i vinterhalvåret. Men pas på fugt, lys og skadedyr.

mad. opbevaring. fødevarer. udendørs.

Kniber det med pladsen på køleskabshylderne, er der i vintermånederne god mulighed for at opbevare grøntsager og andre madvarer udendørs. Man skal dog ikke opbevare dem utildækket som på billedet, da udendørs opbevaring af mad kræver både kulde og mørke. Foto: Stuart McIntyre

Hvorfor opbevare madvarer udendørs?

Nedkøling af fødevarer tjener til at bremse naturlige nedbrydningsprocesser. Kød rådner også i køleskabet, det tager bare meget længere tid, end hvis det opbevares ved stuetemperatur.

Det samme gør sig gældende for frugt og grønt, der modner (og siden rådner) langsommere i køleskab. Selv friske æbler eller nyopgravede kartofler bliver hurtigt bløde og kedelige ved stuetemperatur.

Men pladsen i et køleskab er begrænset, og har man ikke et decideret viktualierum kan det være svært at finde vinterplads til høsten fra køkkenhaven, frugttræerne eller store mængder varer købt i sæson.

Derfor giver det god mening at opbevare eller nedkøle fødevarer udendørs om vinteren. Dels sparer det strøm til nedkøling, dels kan man nemt få plads til langt større mængder varer end ellers. Nogle typer grøntsager, fx kål, holder endda længere ved lavere temperaturer end køleskabets og klarer i nogle tilfælde endda let frost.

Kan du langtidsopbevare frugt og grønt udendørs?

Der er visse betingelser, der skal være opfyldt, for at du gennem længere tid kan opbevare frugt og grøntsager udendørs:

 • Der skal være frostfrit - visse kåltyper og rodfrugter kan dog godt klare frost i begrænset omfang.
 • Fødevarerne skal ligge så mørkt som muligt.
 • Fødevarerne skal beskyttes mod skadedyr - primært ræve, mus og rotter. Som hovedregel går mus og rotter ikke efter uforarbejdet frugt, grønt og rodfrugter. Men er de meget sultne, gør de det alligevel.
 • Forrådet skal altid holdes tørt. Børst gerne jord af fødevarerne, inden du lægger dem til langtidsopbevaring, men undgå at vaske dem. Hold også øje med, om der dannes kondens i opbevaringsbeholderne. Hvis du bruger tætsluttende emballage, er det en god idé at lave udluftningshuller i den.

LÆS OGSÅ: Rotter i boligen

kål. opbevaring af fødevarer. udendørs opbevaring.

Flere kålsorter tåler frost og kan med fordel blive stående i køkkenhaven frem til brug. Foto: Stuart McIntyre

Hvordan opbevares grøntsager og rodfrugter udendørs?

Langt de fleste grøntvarer kan om vinteren opbevares udenfor - eller i det mindste i skur eller garage. Nogle grøntvarer klarer endda fint frost og kan blive stående, hvor de vokser. Så kan du grave dem op, efterhånden som du får brug for dem. Det gælder fx porrer, rosenkål og grønkål.

Grove rodfrugter kan graves op og sættes tæt sammen i en 30-40 cm dyb rende, du graver i tør jord nær huset. Dæk bagefter renden til med isoleringsmåtter.

Kartofler tåler derimod ikke frost og skal opbevares, hvor temperaturen aldrig kommer under 0 grader, fx i et frostfrit skur eller i kraftige flamingokasser tæt på huset. I meget hårde frostperioder kan det dog være svært at holde temperaturen i kasserne over 0 grader, så hold øje med frostskader. Giv evt. kasserne en gang ekstra isolering, eller sæt dem en smule lunere, hvis det bliver nødvendigt.

kartoffel. kartofler. nyopgravede. madopbevaring.

Nyopgravede kartofler bliver hurtigt slatne ved stuetemperatur. De er dog samtidig følsomme over for frost og bør derfor ikke opbevares, så de udsættes for temperaturer under frysepunktet. Foto: Monkey Business Images

Hold øje med dit forråd, og fjern grøntsager, der - alle forberedelser til trods - alligevel går i forrådnelse. Det sker let, hvis skrællen er blevet brudt, da de blev plukket og pakket eller af et insekt. Råd og mug spreder sig som løbeild og kan hurtigt ødelægge store mængder forråd.

Det er også en god idé at sørge for udluftningshuller i opbevaringsbokse osv., da der ellers let dannes kondens.

Nogle bruger hyndebokse isoleret med flamingo til opbevaring, da man på den måde lettere kan overskue forrådet, end hvis det ligger i de høje flamingotønder, der også kan bruges til udendørs opbevaring. Disse tønder kan enten købes i større byggemarkeder eller bestilles på nettet.

Du kan også lave en kule (eller halmkule). Enten en jordkule eller i en kasse, der fungerer som en kule.

Jordkule:

 1. Grav et 40 cm dybt hul.
 2. Dæk bunden til med halm.
 3. Læg grøntsager eller frugt i kulen (undgå plastik da det kan skabe kondens og dermed råd. Hvis du insisterer på plastikposer, så perforer dem) 4. Dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Kassekule:

 1. Grav en trækasse med låg ned i jorden, så kun de øverste 10 cm. stikker op.
 2. For kassen med halm
 3. Læg frugt og grønt i kassen (undgå plastik da det kan skabe kondens og dermed råd. Hvis du insisterer på plastikposer, så perforer dem)
 4. Dæk med halm.
 5. Læg låg på
græskar. opbevaring. mad.

 

Det er en god idé at sørge for udluftningshuller i opbevaringsbokse osv., da der ellers let dannes kondens. Foto: Stuart McIntyre

Kan kød og mejeriprodukter opbevares udendørs?

Som udgangspunkt bør kød og mejeriprodukter opbevares i køleskab eller fryser. Men er udendørstemperaturen tilpas lav, giver det god mening at sætte rester til nedkøling på terrassen en halv times tid, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren. Du sparer på den måde en hel del strøm til køling af de lune madrester. Husk at lægge låg på gryden.

Du kan også opbevare kød og mejerivarer udendørs i vinterkulden, når temperaturen ikke er over 5 grader, hvis du mangler plads i køleskabet, fx hvis der ikke er plads til anden i køleskabet op til juleaften. Men her er det ekstremt vigtigt at beskytte maden mod mus og rotter, fx i en kraftig beholder af metal eller hård plast. Blød plast kan gnaverne nemt komme igennem.

LÆS OGSÅ: Kryb og skadedyr

Hvordan sikrer du forrådet mod skadedyr?

Råvarer, der har været i kontakt med mus eller - især - rotter eller ræve - bør kasseres på grund af risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier eller andre mikroorganismer.

Du skal derfor opbevare dit forråd, så det er sikret mod disse dyr, fx i tætsluttende kasser af hård plast eller i et rottesikret skur. Du kan evt. også skadedyrssikre en del af et skur med fintmasket net af galvaniseret stål på alle sider og opbevare dit foråd der. Husk at lukke "buret" til foroven og langs siderne med fx plastik, så rotter ikke kan stænke derinde og forurene dine råvarer.

Kan salat, bær og frugt langtidsopbevares udendørs?

De færreste bær holder særligt længe rå, men bør syltes, fryses eller på anden måde behandles eller opbevares, så de kan holde i længere tid. Det samme gælder salat, spinat og svampe mv. Både nettet og biblioteket har rigeligt med instruktive informationer om det emne.

pærer. opbevaring. råd. udendørs.

Et godt råd er at pakke pærer ind i avispapir, så de holder sig længere.

Foto: Erling Nielsens Frugtplantage og Planteskole

æbler. opbevaring. råd. udendørs.

Det er afgørende for æblers holdbarhed, om det er en tidlig eller sen sort. Tidlige æbler rådner hurtigere.

Foto: Erling Nielsens Frugtplantage og Planteskole

Derimod kan både æbler og pærer godt opbevares rå i 2-3 måneder. De er dog følsomme over for frost og lys. Lad dem tørre en dags tid, før du lægger dem til opbevaring. Læg dem, så de ikke rører hinanden direkte, fx på hylder eller i kasser med papir eller pap imellem. Pærer bør pakkes ind enkeltvis i fx avispapir, ellers bliver de hurtigt dårlige.

Sene æblesorter holder sig sædvanligvis fint i månedsvis, blot de ligger tørt, køligt, mørkt og frostfrit. Tidlige æbler bør derimod spises med det samme, deres holdbarhed er meget kort.

Med frugt gælder det i endnu højere grad end med grøntsager, at du skal holde øje med dit forråd og fjerne rådne frugter med det samme for ikke at miste dem alle. Heraf det gamle ord om, at "ét dårligt æble ødelægger hele tønden".

SE TEMA: Køkkenhave

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab