Udendørs opbevaring af madvarer om vinteren

Du sparer strøm og undgår madspild ved at opbevare fødevarer - navnlig frugt og grønt - udendørs i vinterhalvåret. Men pas på temperaturen, fugt, lys og skadedyr.

Opbevaring af mad udenfor på bænk

Kniber det med pladsen på køleskabshylderne, er der god mulighed for at opbevare grøntsager og andre madvarer udendørs. Man skal dog ikke opbevare dem i frostvejr eller utildækket som på billedet. Læg et gammelt håndklæde over, så de ligger mørkt, og fugle og mus bliver ikke fristet. Foto: FruGrøn.dk

Hvorfor opbevare madvarer udendørs?

Nedkøling af fødevarer tjener til at bremse naturlige nedbrydningsprocesser. Kød rådner også i køleskabet, det tager bare meget længere tid, end hvis det opbevares ved stuetemperatur.

Det samme gør sig gældende for frugt og grønt, der modner (og siden rådner) langsommere i køleskab. Selv friske æbler eller nyopgravede kartofler bliver hurtigt bløde og kedelige ved stuetemperatur.

Men pladsen i et køleskab er begrænset, og har man ikke en kælder eller et  decideret viktualierum kan det være svært at finde vinterplads til høsten fra køkkenhaven, frugttræerne eller store mængder varer købt i sæson.

Derfor giver det god mening at opbevare eller nedkøle fødevarer udendørs om vinteren. 

 • Det sparer strøm til nedkøling i køleskabet
 • Det giver mindre madspild
 • Man kan gemme flere fødevaren til senere brug
 • Gør man det rigtigt, bliver den sensoriske kvalitet bevaret.

Nogle typer grøntsager, fx kål, holder endda længere ved lavere temperaturer end køleskabets og klarer i nogle tilfælde endda let frost. 

Kan du langtidsopbevare frugt og grønt udendørs?

Ja, men der er visse betingelser, der skal være opfyldt, for at frugt og grønt kan opbevares gennem længere tid udendørs:

På en overdækket terrasse, under et tagudhæng eller i skur og garage.

 • Der skal være frostfrit - visse kåltyper og rodfrugter kan godt klare frost i begrænset omfang.
 • Fødevarerne skal ligge så mørkt som muligt.
 • Fødevarerne skal beskyttes mod skadedyr som  fugle, mus og rotter. Forrådet skal altid holdes tørt. Børst gerne jord af fødevarerne, inden du lægger dem til langtidsopbevaring, men undgå at vaske dem. 
 • Sorter fødevarer med ormhuller, rådpletter eller stødmærker og spis dem først.
 • Brug tremmekasser, flade papkasser eller kasser af Flamingo® som er tildækket  
 • Efterse jævnligt kasserne og fjern det, der er begyndt at rådne. 
 • Hold også øje med, om der dannes kondens i opbevaringsbeholderne. Hvis du bruger tætsluttende emballage, er det en god idé at lave udluftningshuller i den.
 • Hvis der er for tørt er det en god ide at spraye med vand i kassen/rummet. De fleste grønsager holder længst ved en relativ luftfugtighed på 90-100%RF

LÆS OGSÅ: Rotter i boligen

kål. opbevaring af fødevarer. udendørs opbevaring.

Grønkål, rosenkål og den nye flerårige bladkål (Couve Galega Brassica oleracea) kan med fordel blive stående i haven, og plukkes når de skal anvendes. Bladkålen kaldes en ”pluk og kom igen kål” som kan stå i haven flere år. Foto: Stuart McIntyre / FruGrøn.dk

Hvordan opbevares grøntsager udendørs?

Langt de fleste grøntsager kan opbevares udenfor om vinteren - eller i det mindste i skur eller garage. Nogle grøntsager klarer sig fint frost og kan blive stående, hvor de vokser. 

Jordskokker, porrer, rosenkål, grønkål og de nyere sorter af flerårskål, er grønsager, der med fordel kan blive stående i jorden og graves op, når de skal bruges. Porrer skal dog graves op inden der kommer hård frost.

Krydderurter som timian, salvie, franskestragon, persille og fennikel kan også blive stående i jorden, og plukkes efter behov. Hvis der kommer sne, vil snelaget isolere så planterne klarer frosten, men bliver det hård barfrost må planterne dækkes godt til med blade eller andet isolerende materiale. 

Grove rodfrugter kan graves op og sættes tæt sammen i en 30-40 cm dyb rende, du graver i tør jord nær huset. Dæk bagefter renden til med jord, blade og evt. isoleringsmåtter.

nyopgravede kartofler

Nyopgravede kartofler bliver hurtigt slatne ved stuetemperatur. De skal spises i løbet af nogle dage eller opbevares mørkt, tørt og ikke under 4 grader. Foto FruGrøn.dk

Kartofler der ikke er spist i sommerens løb skal graves op senest i efterårsferien (uge 42), som tidligere blev kaldt kartoffelferien. Undtaget er aspargeskartofler, som skal graves op inden 1. august kl. 12, eller tidligere.

Kartofler tåler ikke frost og skal opbevares, hvor temperaturen aldrig kommer under 4-5 grader, fx i et frostfrit skur eller i kraftige flamingokasser tæt på huset. Hvis temperaturen kommer under 4 grader omdannes stivelsen til sukkerstoffer, så kartoflerne bliver søde og uspiselige. I meget hårde frostperioder kan det dog være svært at holde temperaturen i kasserne over 4 grader, så hold øje med frostskader. Giv evt. kasserne en gang ekstra isolering, eller sæt dem ind i et køligt rum..

Løg høstes når den grønne top lægger sig ned. Hænges op i bundter i på et sted, hvor der er luftigt og køligt. Løg er ikke følsomme overfor lys, så hæng dem i carporten, på en overdækkede terrasse eller på altanen. Tørrede løg, som dem man køber i net kan tåle lidt frost, og kan opbevares udendørs et tørt sted (på bænken).

Æbler liggende udenfor i en kurv på græsplænen

Tidlige æbler som Ananasæbler og Discovery spises fra træet. Fillipa, Rød Elstar, Aroma og Rød Ingrid Marie plukkes i efteråret og gemmes i tildækkede kasser udendørs indtil det bliver frost. Hvis man planter æblesorter, der kommer på forskelligt tidspunkt behøver man ikke tænke så meget på opbevaring af æblerne. Foto FruGrøn.dk

Hvordan opbevares frugt udendørs?

De færreste bærfrugter og stenfrugter holder særligt længe rå, men bør syltes, tørres, fryses eller på anden måde behandles eller opbevares, så de kan holde i længere tid. Har man overskud af frugter, der ikke kan holde sig fx blommer, kirsebær, solbær, hindbær m.v. kan man også dele ud af det, eller bytte sig til andre friske råvarer. 

Opbevaring af kernefrugter som æbler og pærer afhænger af hvilken sort, der er tale om. . De tidlige æblesorter som Guldborg, Ananasæble, Discovery spises efterhånden som de plukkes fra træet. Den bedste opbevaring er at blive siddende på træet. Æblerne skal først plukkes, når de lige netop falder ned i hånden. Så er modningen færdig og både udseende, smag, C-vitamin og sekundære næringsstoffer er i top. Røde æbler indeholder antocyanider, som er rigtig godt for sundheden. 

Discovery æbler

Discovery æbler er røde og rige på antioxidanter. Foto FruGrøn.dk

Sene æblersorter som fx Filippa, Rød Inger Marie, Aroma, Rød Elstar kan opbevares flere måneder. De plukkes, når æblet løsnes let ved stilken. Lad dem tørre en dags tid, før de lægges i kasse for opbevaring. Gem kun dem der er helt fri for pletter og stød. Har man ikke en gammeldags tremmekasse som vist i videoen, kan æblerne lægges i 1-2 lag i en flad genbrugspapkasse fra supermarkedet. Opbevares udendørs løst tildækket med et tæppe. Står de tørt kan de tåle let frost. Tages ind, når det bliver varig frost. 

Det er vigtigt, at der kommer luft til æblerne. Som andre planter anner æbler gassen ethylen, som får æblerne til at rådne hurtigere. Så det skal fjernes fra kassen. 

Med frugt gælder det i endnu højere grad end med grøntsager, at du skal holde øje med dit forråd og fjerne rådne frugter med det samme for ikke at miste dem alle. Heraf det gamle ord om, at "ét dårligt æble ødelægger hele tønden". Råd og mug spreder sig som løbeild og kan hurtigt ødelægge store mængder forråd.

LÆS OGSÅ: Køkkenhave

Hvordan opbevares valnødder udendørs?

Valnødder skal gerne soltørre en uge eller 2. Derefter hænges de op i et par strømpebukser eller et net udendørs på et sted, hvor der er tørt og luftigt. De indeholder så mange antioxidanter, så de nemt holder et par år udendørs. Nogle vælger at knække valnødderne og lægge dem i fryseren. Det er nemt, men måske kvaliteten falder ved frysningen.

Hvordan opbevares kød og mejeriprodukter udendørs?

Som udgangspunkt bør kød og mejeriprodukter opbevares i køleskab eller fryser. Men er udendørstemperaturen tilpas lav, giver det god mening at sætte rester til nedkøling på terrassen, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren. Du sparer på den måde en hel del strøm til køling af de lune madrester. Husk at lægge låg på gryden.

Du kan også opbevare kød og mejerivarer udendørs i vinterkulden, hvis temperaturen er mellem 1 - 7 grader, hvis du mangler plads i køleskabet, fx hvis der ikke er plads til anden i køleskabet op til juleaften. Men her er det ekstremt vigtigt at beskytte maden mod mus og rotter, fx i en kraftig beholder af metal eller hård plast. Et udendørs flueskab kan være en løsning.

Nedkøl julemaden udenfor

Et gammeldags flueskab på nordsiden af huset er et godt gammeldags køleskab. Det er sikret mod skadedyr, men man skal tjekke temperaturen på dmi.dk hvis man bruger det til mad med kort holdbarhed.

Flueskab og viktualierum

Før danskerne fik køleskab i 50-60-erne var boligen indrettet med et spisekammer, en kælder og måske et flueskab på husets nordside. Har man mulighed for at indrette et køligt rum i boligen er det ideelt til opbevaring af flere fødevarer. Det kan være en kold kælder, et viktualierum eller et egentligt nordvendt spisekammer. Alternativt kan en overdækket terrasse, et skur eller garagen tages i brug. Men vigtigt, at fødevaren opbevares ved en lav temperatur og er sikret mod dyriske fjender.

Hyndebokse og jordkuler

Skal der gemmes forråd i større mængde kan man anvende en hyndeboks eller lave en jordkule. Man kan sætte flamingokasser i en hyndeboks eller isolere den med en god portion halm. Men vigtigt er det, at der er lidt ventilation, så der ikke dannes kondensvand, Efterses derfor jævnligt.

Du kan også lave en jordkule (eller halmkule).

Jordkule:

 1. Grav et 20 - 40 cm dybt hul.
 2. Dæk bunden til med halm.
 3. Læg grøntsager eller frugt i kulen. Undgå plastik da det kan skabe kondens og dermed råd. Dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Hvis man ikke har halm, kan man sætte en trækasse ned i hullet og isolere bed visne blade og gran.

LÆS OGSÅ: Kryb og skadedyr

Hvordan sikrer du forrådet mod skadedyr?

Råvarer, der har været i kontakt med mus eller - især - rotter eller ræve - bør kasseres på grund af risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier eller andre mikroorganismer.

Du skal derfor opbevare dit forråd, så det er sikret mod disse dyr, fx i tætsluttende kasser af hård plast eller i et rottesikret skur. Du kan evt. også skadedyrssikre en del af et skur med fintmasket net af galvaniseret stål på alle sider og opbevare dit foråd der. Vigtigt, at tilse forrådet jævnligt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab