Det er sjældent, at insekter indendørs i din bolig gør stor skade, men de kan være til stor gene. 

Her får du nogle gode råd til, hvordan du minimerer risikoen for, at dit hus bliver overrendt af nogle af de mest almindelige insekter og kryb.

Generelle råd:

 • Gør grundigt og hyppigt rent.
 • Sørg for at have et velopvarmet, tørt og tæt hjem.
 • Opbevar mel, gryn, sukker og lign. i bokse af plast eller metal eller i glaskrukker for at undgå myrer, melbiller og mus.

Sådan bekæmper du myrer i din bolig

De myrer, der kommer indendørs i huse for at søge efter føde, bor ofte i et myrebo, der ligger under gulvet i boligen eller langs soklen udenfor. Den eneste måde at slippe helt af med en myre-plage er at ødelægge myreboet.

 1. Find myreboet. Hvis du vil være sikker på at slippe af med myrer i dit hus, er der kun én ting at gøre: Find myreboet og ødelæg det, hvis det er muligt.
 2. Hvis boet er i huset under gulvet: Hvis myreboet findes under gulvet i din bolig, skal gulvet brækkes op for at boet kan ødelægges.
 3. Hvis myreboet er andre steder i boligen: Læg myrepudder så langt ind i boet, du kan komme til. Fjern evt. paneler, dørlister eller gulvbrædder for at komme tættere på boet. Det gør bekæmpelsen mere effektiv. Husk at bruge myrepudder, der er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter.
 4. Hvis boet er udendørs: Hvis boet er i jorden, kan du grave ned i boet og hælde kogende vand på boet.

I mange tilfælde kan det ikke umiddelbart lade sig gøre at lokalisere et myrebo. Hvis problemet er så stort, at du ikke kan leve med det, må du i så fald søge hjælp hos en professionel bekæmper.

 

Undgå bananfluer

Bananfluer er en anden plage indendørs – især i køkkenet.

Vil du undgå bananfluer, skal du først og fremmest fjerne de ting, der tiltrækker bananfluerne, og som de lægger deres æg i. 

Det vil sige:

 • Stødt frugt: Hav ikke stødt frugt og grønt liggende fremme.
 • Vin- og ølflasker: Fjern tomme vin- og ølflasker fra boligen.
 • Syltetøj: Luk beholdere med syltetøj, asier osv. tæt.
 • Frugtskrald: Fjern frugtskrald som banan- og æbleskræller, kernehuse eller frugtsten med rester af frugtkød så hurtigt som muligt.
 • Affaldsbeholder og kompost: Luk udendørs affalds- og kompostbeholdere til - her yngler bananfluerne også om sommeren.
 • Affaldsbeholder: Tøm affaldsbeholdere jævnligt og rens dem efter hver tømning.
 • Køkkenklude: Udskift klude og svampe i køkkenet jævnligt. Bananfluer kan også yngle på sure klude.
 • Opvask: Vask op med det samme - særligt glas med vin- eller juicerester.
 • Rengøring: Gør køkkenet grundigt rent. Vær særlig omhyggelig med madrester i køkkenvasken, omkring kogeplader og gasblus, under komfuret og køleskabet, hvor der fx kan ligge indtørrede pletter fra fx spildt juice.

Er der allerede bananfluer i dit hus, kan du bekæmpe dem med fælder eller godkendt insektspray. Du finder link til en guide om disse metoder nederst i artiklen.

Undgå møl i madvarer

Er der et fint, klistret spind i dine havregryn, og flakser der brunlige insekter rundt i dit køkken? Så har du sandsynligvis fået møl.

Møl og deres larver er ikke giftige eller på anden måde farlige, men er ikke delikate i madvarer uanset.

Du ser flest møl i sensommeren, men du kan støde på dem hele året.

Sådan forebygger du møl:

 • Støvsug grundigt. Støvsugning med jævne mellemrum er vigtigt. Sørg for, der ikke ligger rester af mel eller gryn i revner og sprækker, hvor insekterne kan formere sig. Husk også at støvsuge mellem loft og væg, og øverst i skabet, hvor larverne kan være kravlet op og forpuppet sig i silkekokoner.
 • Hæld gryn, ris, mel etc. i tætsluttende beholdere af glas eller plast. Du kan sagtens genbruge glas fra husholdningen.
 • Tjek madvarer jævnligt. Hvis du har poser med madprodukter, du sjældent bruger, så tjek dem ind imellem.
 • Finder du møl i en madvare, bør du smide den ud. Hold efterfølgende øje med, om der dukker flere møl op. Det er ikke sikkert, at du har fået dem alle med i første omgang.

Hvis møllene bliver ved at vende tilbage, kan det være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper - men det er ikke nødvendigt i første omgang.

 

Støvsug rigeligt, hvis du vil undgå edderkopper

Det er meget svært helt at undgå edderkopper indendørs i huset, og edderkopperne gør nytte ved at spise insekter og fluer.

Men hvis du ikke er så glad for krybene, kan du forsøge at holde bestanden nede ved hjælp af disse råd:

 1. Fug sprækker. Edderkopper kommer ofte ind i boligen via små revner og sprækker ved fx paneler og vinduer. Derfor er det en god idé at fuge revner og sprækker rundt om i boligen, så det er færre indgange for edderkopperne
 2. Støvsug grundigt. Husedderkoppen har parringstid i maj-juni, og efterfølgende lægger hun-edderkoppen æg i et spind. Ved at støvsuge grundigt i hjørner og under loftet i den periode, kan du mindske mængden af edderkopper.
 3. Hold jævn temperatur og undgå fugt. Hold en jævn temperatur i alle rum - det er også bedst for indeklimaet. Edderkopper kan bedst lide rum med lidt fugt, fx kælderrum, badeværelse eller soveværelse. Hvis du har opvarmede, tørre rum, bliver edderkopper ikke et stort problem.
 4. Sæt insektnet for vinduet. I sommerhalvåret kommer edderkopper typisk ind i boligen gennem åbne døre, vinduer og ventilationskanaler. Det kan du til en vis grad forhindre ved at sætte insektnet op for både vinduer og døre.

Guide: Kend dit kryb i hjemmet

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen