Undgå røg i stuen, når du fyrer op i brændeovnen

Fyrer du forkert i din brændeovn, risikerer du at forurene indeluften med røgpartikler. Læs, hvordan du undgår røg og røglugt i dit hjem.

Giv forbrændingen luft, når du fyrer op

Den vigtigste fyringsregel er at give forbrændingen masser af luft. –Har du et meget tæt hus, bør du åbne et vindue på klem eller slukke emhætten under den indledende optændingsfase. Det vil gøre det nemmere for røgen at trække op, så længe skorstenen er kold.

Stil ovndør til brændeovn på klem

Samtidig bør du ikke nøjes med at åbne brændeovnens spjæld - også ovndøren skal stå en smule på klem, når du tænder op, så ilden for rigeligt med ilt.

Når der er  kommet god varme og store flammer i ovnrummet, kan du lukke ovndøren og gradvist skrue ned for ovnens spjældmekanismer.

Der skal altid være flammer i brændeovnen

–Men luk aldrig mere ned, end at du hele tiden kan se tydelige flammer. Heller ikke når du går i seng. Det giver ikke mere varme at lade træet ligge og gløde. Til gengæld brænder ovnen ineffektivt, og  sviner unødigt i nærmiljøet og soder din skorsten til.

Åbn ovndøren langsomt

Samtidig bør du aldrig åbne ovndøren alt for hurtigt, når du skal fylde mere brænde i ovnen. For hvor gammeldags brændeovne reelt kunne sammenlignes med åbne ildsteder, er moderne brændeovne meget tætte.

–Flår du ovndøren op, trækker du luft fra forbrændingskammeret med ud i stuen, og så breder røglugten sig. Men åbner du derimod døren et par centimeter på klem først, undgår du det problem.

Brug tørt brænde

Putter du vådt brænde i din brændeovn, udnytter du ikke enrgien i brændet optimalt, da træets høje fugtprocent gør det svært at opnå en optimal, høj forbrændingstemperatur.

Vådt træ i brændeovnen udvikler desuden mere røg og dermed forurening, ligesom din ovn og skorsten hurtigere sodes til.

Når du skal fyre rigtigt, kræver det, at dit brænde er tørt.

Du skal kun fyre med brænde, hvor fugtprocenten er 18 eller lavere. Hvis den er højere end 18, vil du ikke kunne bruge træet til at få en ren forbrænding.

Du kan fx tjekke fugtprocenten i dit brænde med en fugtighedsmåler, som du kan købe i byggemarkeder.

Med et røggastermometer måler du temperaturen i røgrøret 30-40 cm over brændeovnen. Det gør det nemt at holde en optimal forbrændingstemperatur og vide, hvornår du kan lukke ovnlågen, eller hvordan du indstiller justere spjæld og lufttilførsel optimalt.

Et røggastermometer koster ca. 150-250 kr. og kan enten fastmonteres eller sættes direkte på en stålskorsten med magnet.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab