Unge gør det ikke længere selv

Kun få unge tør lave småreparationer og vedligeholde deres bolig, viser ny analyse. De har aldrig lært det, og en ekspert tror, at færre og færre vil gøre det selv i fremtiden.

Vedligehold er kedeligt og uoverskueligt

Der er stor forskel på, hvilke barrierer unge og ældre oplever i forhold til at lave vedligehold på deres bolig:

  • 29 % af de 25-39-årige synes, det er kedeligt/en sur pligt. Kun 19 % af de 70-79-årige mener det samme.
  • 41 % af de 25-39-årige synes, det er for tidskrævende. Kun 10 % af de 70-79-årige mener det samme.
  • 26 % af de 25-39-årige synes, det er uoverskueligt, og de har ikke erfaring med projekter. Kun 13 % af de 70-79-årige mener det samme.
  • 9 % af de 25-29-årige synes, de mangler kræfter og mobilitet. Hele 49 % af de 70-79-årige mener det samme.

Kilde: Bolius Boligejeranalyse 2013

Der er ikke ret mange unge, der alene giver sig i kast med gør det selv-projekter i boligen. Til gengæld gør de det gerne, hvis de kan få hjælp fra familie og venner.

Det viser Bolius Boligejeranalyse 2013, hvor 3.150 boligejere er blevet interviewet af TNS Gallup for Bolius.

Fx er det kun 21 procent af de 25-29-årige, der ordner småreparationer i deres bolig selv, mens mere end dobbelt så mange inden for alle andre aldersgrupper gør det. Og når det kommer til større vedligeholdelsesopgaver, er det kun 3 procent af de 25-29-årige, der gør det selv, mens mellem 11 og 17 procent inden for alle de andre aldersgrupper selv kaster sig over arbejdet.

Gør det selv går i glemmebogen

Kuno Bonne, der har gør det selv-portalen handyman.dk og har optrådt som handyman i flere bolig- og haveprogrammer på DR og TV2 mener, at den ældre generation er mere vant til gør det selv-projekter, og at der generelt bliver færre og færre, der gør det selv, fordi flere og flere har kontorjobs og ikke længere er så vant til fysisk arbejde.

- Vi ser vores far sidde med computeren eller iPad'en, og så får vi ikke gør det selv-arven med os. Så der dør nogle generationer af gør det selv-folk hen over de næste år, mener han.

LÆS OGSÅ: Generelt om gør det selv-arbejde

Unge får hjælp af familie og venner til gør det selv

De 25-29-årige er dog også mindre tilbøjelige til at bruge professionelle håndværkere til både småreparationer og større vedligeholdelsesprojekter end andre aldersgrupper. I stedet vælger de en tredje vej: De får hjælp af familie og venner.

Det billede genkender Casper Kjerumgaard, uddannet tømrer og bygningskonstruktør og fagredaktør hos Bolius.

- Der er meget færre, der kaster sig ud i gør det selv-projekter nu, end der var før. Og hvis de laver noget, allierer de sig med en onkel eller nogle venner, så de ikke står alene med det. Jeg tror, vi har mistet nogle af de gamle dyder, man forventede, man skulle kunne. Der har ligesom været en fase, hvor den slags viden ikke er blevet ført videre, siger han.

LÆS OGSÅ: Love og regler om gør det selv-arbejde

Unge har ikke lært at gøre det selv

Nogle unge vil godt gøre det selv, men de skal have hjælp til det.

Nogle unge vil godt gøre det selv, men de skal have hjælp til det.

Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening oplevede, at finanskrisen fik mange til at vælge gør det selv-løsninger i stedet for at hyre professionelle håndværkere. Men han ser til gengæld også tendensen til, at færre kan klare det selv.

- I dag har de fleste taget en studentereksamen, og så er hænderne ikke nødvendigvis skruet ordentligt på. Og forældrene har aldrig fået dem vist, hvordan man skal skifte et blandingsbatteri, eller hvordan man bruger en skruemaskine. Men jeg oplever, at folk dog altid kan finde en i deres omgangskreds, der kan hjælpe dem, og så finder de ud af det, siger han.

LÆS OGSÅ: Gør det selv-arbejde i badeværelset

Unge: Vedligehold er uoverskueligt

Bolius Boligejeranalyse 2013 viser også, at der er stor forskel på, hvad unge og ældre ser som forhindringer for at udføre vedligehold på deres bolig. De unge oplever vedligehold som uoverskueligt, fordi de ikke har erfaringen. Og så synes de, det er kedeligt.

LÆS OGSÅ: 5 vigtige tegn på skjulte skader

Kuno Bonne mener ikke, det har så meget med alder at gøre, men mere med, hvilken arv man har med sig.

- Det har noget med mennesketypen at gøre, og især den arv, man har med hjemmefra. Hvis man har set sin far sætte tapet op og bruge en hammer, er man også mere tilbøjelig til at gøre det selv, siger han.

Manglende vedligehold kan blive dyrt

Casper Kjerumgaard mener, det er et problem, at de unge ikke kan lave småreparationer og vedligehold på deres bolig selv. For hvis de skal til at have hjælp fra venner og familie eller skal ringe efter en håndværker, er der en tendens til, at det trækker ud, eller at vedligeholdelsesarbejdet slet ikke bliver gjort. Og det kan blive dyrt.

- Generationen af unge mennesker er så fortravlede, at de ofte vælger helt at springe over vedligeholdet. De flytter ind i nye boliger, og så regner de med, de ikke skal gøre noget som helst.

- Men de glemmer at tænke på, at hvis de ikke løbende får vedligeholdt boligen, falder den hurtigt i værdi. Og man kan ende med at stå med en udgift til et meget større renoveringsprojekt, fordi man ikke har udført løbende vedligehold, siger han.

LÆS OGSÅ: Planlæg årets vedligeholdelse

Hvem udfører typisk småreparationer i din bolig?

  25-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70-79 år
Det gør jeg selv 21% 44% 57% 58% 59% 55%
Det gør jeg selv med hjælp fra familie/venner 79% 51% 38% 35% 31% 31%
Det gør professionelle håndværkere 0% 5% 5% 7% 10% 13%

Kilde: Bolius Boligejeranalyse 2013

Hvem udfører større vedligeholdelsesopgaver i din bolig?


  25-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70-79 år
Det gør jeg selv 3% 13% 17% 11% 12% 7%
Det gør jeg selv med hjælp fra familie/venner 49% 37% 29% 25% 15% 13%
Det gør professionelle håndværkere 48% 50% 54% 63% 73% 80%

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab