Pris for vådrumsmembran

Du skal regne med at betale mellem 600-800 kr. pr. kvadratmeter for at få en professionel til at etablere en vådrumsmembran som vådrumssikring i badeværelset.

Hvis et badeværelse måler 3 x 2 m, hvilket er en ganske normal størrelse, og der er 2,5 meter til loftet, giver det et samlet overfladeareal på 31 m2.

Det vil altså koste mellem 18.600-24.800 at vådrumssikre hele rummet med en vådrumsmembran.

 

En vådrumsmembran på badeværelset er ikke nødvendigvis et krav. Men der er krav om vådrumsskikring i alle såkaldte vådzoner i bygninger.  

Betingelsen for at du kan undvære en vådrumsmembran er, at badeværelset tilhører klasse L, og at konstruktionen bag er af beton, som regnes for at være vandtæt.

Sådan kan du også sikre et vådrum

Vandtætte vægge og gulve i vådzonen

Bygger du nyt, kan du undgå behovet for vådrumsmembran ved at vælge at få opført vægge og gulve, der i sig selv er helt vandtætte. Det gælder fx betonvægge, der anses for at være vandtætte, hvis betonens tykkelse er minimum 60 mm, styrkeklasse 20 eller derover, og hvis væggen er armeret. Det skal også sikres, at overgange mellem gulv og væg er helt vandtætte.

Vandtæt belægning

Gulve og vægge i vådzonen kan beklædes med materialer, der i sig selv er vandtætte (hvis arbejdet udføres korrekt). Det kan fx være en PVC-belægning, der er godkendt til formålet.

Vådrumsmembran kan redde fejl i konstruktionen 

En vådrumsmembran er altså ikke altid et krav, men den kan tjene som en ekstra sikring i et vådrum.

Selv en lille fejl i væg- eller gulvkonstruktionen kan medføre risiko for, at der siver fugt og vand ud i de konstruktioner, der omgiver vådrummet. Fugt i eksempelvis husets træværk kan medføre alvorlige skader, der kan være ganske bekostelige at udbedre.

Hvis der påføres en vådrumsmembran, vil den sikre, at vådrummet er helt tæt, selv om der skulle være små fejl eller revner i betonkonstruktionen.

En vådrumsmembran skal som regel smøres på i to omgange, før der kan sættes fliser op, og det tager en dag eller to ekstra i løbet af et badeværelsesprojekt.

Vådrumsmembran kan ikke ses 

Når et badeværelse står færdigt, er det ikke til at se, om der sidder en vådrumsmembran bag ved fliserne.

Den sidder mellem væg og fliser, og den har derfor ingen kosmetisk betydning. Overfladen på en færdig vådrumsmembran er ujævn, så fliser er nødvendige for at ”gemme” vådrumsmembranen. 

Hvad er en vådrumsmembran?

En vådrumsmembran er et gummilag eller en plastfolie, som påføres i vådzoner. Er det en flydende vådrumsmembran, skal den males på med rulle og pensel.  Den skal sikre, at vand og fugt ikke i siver ud i tilstødende konstruktioner, hvor det kan gøre stor skade.

Vådrumsmembranens tykkelse skal være minimum 1 mm. Derfor skal den oftest påføres den i to omgange, så der er sikkerhed for, at en tilstrækkelig tykkelse – og dermed tæthed – opnås.

Hvad er en vådzone?

Hele gulvet i et badeværelse - og de første 10 cm af væggen målt fra gulvet - er per definition vådzone, og skal derfor være helt vandtæt. Det gælder uanset badeværelsets størrelse. Vådzonen omfatter desuden vægge omkring håndvaske med brusearmatur, badekar samt vægge i og omkring en bruseniche.

Er badeværelsets gulvareal mindre end 3,25 m2, eller har det en bredde på 1,3 m eller mindre, er alle overflader i rummet defineret som vådzone. I sådanne tilfælde skal alle vægoverflader altså være helt vandtætte.

.