Hvilke typer fliser og klinker findes der til badeværelser?

Der findes mange forskellige typer fliser og klinker til badeværelser, og man kan i dag finde keramiske fliser med forskellige overflader, der ligner andre materialer som fx træ, beton, metal, vinyl, natursten mv. De mest almindelige typer af fliser er:

  • Keramiske fliser, enten uglaserede eller glaserede
  • Mosaiksten, små keramiske eller glasfliser monteret på et net
  • Fliser af natursten med eller uden en overfladebehandling
  • Fliser af glas, stål og beton.

Forskel på fliser og klinker

Der er som sådan ikke den store forskel på fliser og klinker. Klinker bruges normalt til at beskrive uglaserede fliser til gulvet. Gulvklinker er ofte lidt tykkere end fliser til væggen, og de har som regel en mere skridsikker overflade. 

Keramiske fliser til badeværelset

Det er mest almindeligt at bruge keramiske fliser i badeværelset. De er lavet af ler og har normalt en glaseret overflade, der er meget slidstærk, vandafvisende, svær at ridse og nem at gøre rent. Der findes dog også mere ru fliser, der er specielt velegnede til gulve i badeværelser.

Keramiske fliser findes i mange forskellige stilarter, farver og mønstre fra klassiske fliser i sort, hvid og grå til italiensk inspirerede fliser i alle farver, mønstre og former.

Med digital teknologi er det nu også muligt at få disse fliser med eksempelvis træ- og betonlook. Man kan således med en almindelig keramisk flise opnå næsten samme udtryk som en natursten eller som et trægulv eller betongulv og samtidig få fordelen ved den keramiske flises gode egenskaber.

Mosaiksten

Mosaiksten er især kendt fra Spanien og Italien, hvor de i flere tusind år er blevet brugt til udsmykning både ude og inde. Mosaikkerne er også blevet meget populære i danske hjem og især til små badeværelser, hvor de små sten er meget velegnede.

Mosaiksten findes både som keramiske, glasmosaikker og blandet med metal, natursten, smeltet aluminium m.m.

Hvis du bruger mosaiksten, er det nemt at finde lige netop den nuance, du ønsker, da mosaikkerne findes i mange forskellige farver og i mange forskellige nuancer af samme farve. Mosaikker fås også i mere naturlige farver, fx grå, rødbrun, sort og brun.

Det, at mosaikkerne er så små og findes i så mange forskellige farver, gør det muligt at sammensætte farver og mønstre. Du kan fx lave mønstre med mosaikker i flere farver, uden at resultatet bliver alt for dominerende, som det nemt kunne blive med større fliser. Eller du kan bruge mosaikker i forskellige nuancer af den samme farve og lave glidende overgange fra mørke nuancer til lysere.

Mosaiksten er normalt opsat på et net, som typisk er 30 x 30 cm. Det gør det lettere at montere mosaikstenene jævnt og ensartet.

Fliser af naturmaterialer

Fliser i større eller mindre formater af natursten kan være lavet af bl.a. kalksten, skifer, granit og marmor. Hvilke materialer og størrelser, der produceres, ændres med tiden og moden. 

Natursten kan være hele fliser med eller uden en overfladebehandling. Det kan også være fliser produceret af naturstenmateriale, der er pulveriseret og samlet med et bindemateriale, så de bliver mere ensartede og lette at rengøre og vedligeholde. 

Vær opmærksom på, at nogle natursten, fx kalksten som marmor, ikke kan tåle afkalkning og skrappe rengøringsmidler, og de kræver gerne skånsom rengøring og specialmidler til vedligeholdelse for at bevare udseendet.

Fliser af glas, stål og beton

Det er muligt at få helt specielle fliser af fx glas, rustfrit stål eller beton til badeværelset. Den slags fliser kan give rummet en helt anderledes stil, men er som regel væsentligt dyrere end andre typer fliser, og de kan i nogle tilfælde gå hurtigt af mode.

Flisernes overflade

Når du vælger fliser til gulvet i badeværelset, bør du undersøge, hvor glatte fliserne er at gå på. Små fliser med mange fuger er generelt mere skridsikre end store fliser, hvilket derfor kan være praktisk at vælge til bruseområdet.

Flisernes overflade har også betydning. Fliser med en meget jævn og glaseret overflade er i sagens natur mere glatte, når de bliver våde, end fliser med en mere ru overflade. Til gengæld er glaserede fliser meget lettere at holde rene og fri for kalk end ru fliser.

Hvor store skal fliserne på badeværelset være?

Flisernes størrelse er afgørende for det endelige resultat. Der findes en række gyldne regler for, hvor store fliserne skal være, for at resultatet bliver harmonisk.

  • Små fliser passer bedst til små flader, mens store fliser ofte er bedst egnede til store flader og store rum.
  • Hvis fliserne opsættes i et roligt mønster, og fugefarven er den samme som flisefarven, bliver overfladen mere rolig at se på, end hvis fliserne sættes op i et forskudt mønster med en anden fugefarve. 
  • Vær opmærksom på at fliser til vægge og gulv skal passe til hinanden, både i farve, format, overflade, og at fugerne så vidt muligt tilpasses mellem vægge og gulve. 

I små rum medvirker rolige overflader til, at rummet opleves som mere rummeligt/større. 

Store fliser har den fordel, at de hurtigt dækker et stort område og de kan se mere harmoniske ud, da der ikke er mange fuger til at bryde udseendet. Til gengæld har de den ulempe, at de kan være svære at tilpasse og lægge, og det kan gøre det vanskeligt at få det rette fald på gulvet. Det er altidi vigtigt, at underlaget er jævnt, før du lægger fliser, uanset om de er store eller små. 

Hvilket mønster skal fliserne sættes op i?

Når fliserne sættes op, danner de et mønster, som også har stor betydning for det færdige resultat. Det mest almindelige er at lægge fliserne efter hinanden i snorlige rækker, men der er mange andre muligheder.

Eksempler på flisemønstre:

  • Skaktern i to forskellige farver, fx sort og hvid.
  • Fliser lagt i forbandt, dvs. forskudt en halv flise i forhold til hinanden som fx mursten.
  • Diagonalt mønster, dvs. på skrå i forhold til rummets vægge.
  • En kombination af et diagonalt og et vandret mønster.
  • En række fliser i anden farve eller mønster - en frise. 
  • Ottekantede fliser lagt med mindre fliser i de tomme felter mellem ottekanterne.

Komplicerede mønstre skaber uro

Da udbuddet af fliser og mosaikker er stort, er der rig mulighed for at lege med farver, mønstre og størrelser. Men pas på med at bruge alt for indviklede mønstre, da de kan skabe uro i rummet, så rummet virker rodet og uharmonisk. Det gælder især i små badeværelser, hvor komplicerede mønstre kan virke meget overvældende.

Når du skal finde frem til et godt flisemønster, kan du med fordel tegne rummet op på et stykke papir og derefter prøve dig frem med forskellige mønstre og farver.

Hvor mange fliser skal du købe?

Standard flisestørrelser

Fliser findes i mange forskellige størrelser, men der er dog nogle standardstørrelser, som rigtig mange flisetyper sælges i:

  • 108 x 108 mm
  • 216 x 216 mm
  • 324 x 324 mm.

Det er nødvendigt at købe fliser til en del flere kvadratmeter, end du egentlig har brug for. Årsagen er, at der er en del spild, bl.a. langs kanterne, hvor fliserne skal skæres til for at passe. Desuden kan du risikere, at nogle af fliserne går i stykker, når du arbejder med dem, fx når de skal skæres til med fliseskæreren.

Det er også fint at have ekstra fliser liggende, hvis der fx senere sker skader, og en flise bliver ødelagt, eller hvis der skal ændres på indretningen på badeværelset. Så er det ærgerligt ikke at have den rigtige type flise ved hånden.

Det er svært at sige generelt, hvor mange ekstra fliser det er nødvendigt at købe. Det afhænger bl.a. af:

  • Hvor stor en del af badeværelset, der skal lægges fliser i.
  • Flisernes størrelse.
  • Mønsteret, de skal lægges i.

Men som tommelfingerregel skal du regne med at købe mindst 10 procent flere fliser, end du har brug for.. Det er en god idé at spørge forhandleren om dette.

Det er vigtigt, at alle de fliser, du køber, har det samme produktionsnummer. Så er du sikker på, at de har præcis den samme farvenuance.

Du kan spare på fliserne ved at vælge et mønster, der går nogenlunde op med flisernes størrelse, så du ikke skal kassere for store stykker for at få fliserne til at passe til mønsteret.