Mette Okholm og Klavs Holm vandt i 2008 Videncentret Bolius'sommenkurrence 'DM i vand i haven' med deres flotte svømmesø.

- Jeg troede simpelthen ikke, den kunne blive så flot. Jeg siger stadig "Wauw", når der lige kommer et lysglimt i vandet. Den har gjort haven 100 gange bedre, siger Klavs Holm.

Svømmesø frem for swimmingpool

Ideen til svømmesøen fik de da de læste en artikel i avisen om en svømmesø. Billederne viste en svømmesø, der lå i en have, der mindede om familiens have på den 1.288 meter skrånende grund i Birkerød.

Og da familien i mange år havde snakket om at få en swimmingpool, men havde valgt den fra på grund af æstetikken og kemien, spærrede de øjnene op.

De kontaktede hurtigt Lars Juncker fra firmaet Junckerhaven, der blev nævnt i artiklen, og som laver svømmesøer. De mødtes, der blev lavet skitser, og Lars Juncker gav et tilbud på 240.000 kr. for svømmesøen samt en forlængelse af terrassen inklusive en terrasse-ø, hvor solen kan nydes fra et par havestole. Klavs Holm ville lige tjekke, hvad en swimmingpool kostede, og da han fik en pris på den på 280.000 kr. uden gravearbejde, sagde familien ja tak til svømmesøen.

En svømmetur i ferskvand uden klor

I august 2007 troppede Lars Juncker op sammen med tre mand og en minigraver, og fem uger senere kunne en af de første svømmesøer i Danmark indvies. Og selv om vandet kun var 15 grader varmt, skulle der selvfølgelig bades. Det er der siden blevet mange gange.

- Vi er i vandet hver dag, og når det er rigtig varmt, er vi i hele tiden. Når man kommer hjem fra løbeturen, så er det lige i. Vandet er blødt og friskt, og oplevelsen af helt klart ferskvand uden en dråbe klor eller andre kemikalier er dejlig, fortæller Klavs Holm.

Svømmesø lokker børnene hjem

Svømmesøen har den sidegevinst, at de tre udeboende børn, tvillingerne Marie og Mikkel på 21 og storebror Mads på 23 år, er begyndt at komme oftere hjem.

- Jeg bor i København og gider ikke tage på stranden, fordi der er så mange mennesker, så er det godt vejr, tager jeg hjem og bader, fortæller Marie, der ofte tager veninderne med.

23 grader varmt vand i søen

I sommeren 2008 nåede temperaturen i svømmesøen op på 23 grader på de varmeste sommerdage. På regnvejrsdagene var vandet 19-20 grader varmt. Familien håber at kunne hæve gennemsnitstemperaturen nogle grader ved at kappe toppen af det store egetræ, der tager meget af solen, og måske med solvarme. Dermed kan badesæsonen forlænges.

Søen tiltrækker også dyr. Egern, duer og stære lægger vejen forbi. Og familiens kat foretrækker at drikke det friske vand af søen frem for af katteskålen. Fire frøer har forsøgt at flytte ind, men er blevet fulgt hen til det nærmeste vandhul. Til gengæld holder et salamanderpar til, og de sørger for at spise myggelarver og andre smådyr. Og det virker - der er ikke blevet uddelt et eneste myggestik i haven i år.

Svømmesøen i Birkerød

  • 6x4 meter stor.
  • 3 meter dyb i størstedelen af søen og 1,10 meter dyb i en mindre del.
  • Indhold: 80 kubikmeter klart ferskvand uden kemikalier.
  • Sommertemperatur: 19-23 grader
  • En pumpe cirkulerer vandet rundt og 'skubber' sammen med vinden nedfald som blade over i en lille skimmersø på den anden side af 'gangbroen'.
  • I skimmersøen sørger et mikrobiologisk filter for at rense vandet.
  • Et kildevæld sørger for rislende vand.
  • Ekstraudstyr: 4 lysspots på land og 2x20 watt undervandslamper.
  • Pris inkl. forlængelse af træterrassen: 240.000 kr.
  • Drift: 1.700 kr. om året i strøm til pumpen.

Afslapning til lyden af rislende vand

Søen er blevet et punkt, hvor øjnene automatisk kører hen året rundt. Og det forstår man godt, som den ligger der op ad terrassen omkranset af flere blommetræer og rododendroner, med bl.a. elefantgræs og iris helt tæt på og med krukker med planter fordelt rundt på terrassen. Søen passer perfekt til det 160 kvadratmeter store hus med fladt tag, og fra terrassen er der udsigt nedover et mindre naturområde.

Om sommeren nyder familien udelivet på terrassen eller på terrasse-øen, hvor havestole og parasol står linet op. Nogle gange foretrækker familien at slappe af liggende på de solvarme lærketræsbrædder efter svømmeturen. Imens sprøjter vand fra et kildevæld ned i søen, så der også er noget til høresansen.

Udsigt fra stuen med nyt vinduesparti

Men også på de mørke og kolde vinterdage nydes udsigten. Lysene over og under vandet kan tændes og reguleres indefra, og de giver et flot skær.

Svømmesøen har fået familien til at lave endnu en investering. Endevæggen i stuen er blevet skiftet ud med et stort indgangsparti, og i soveværelset er vinduerne blevet forstørret. Udsigten var simpelthen blevet for god til at lade være.

Søen kræver næsten ingen vedligeholdelse

Svømmesøen kræver stort set ikke nogen vedligeholdelse. Klavs Holm fisker ganske vist blade eller andre ting op fra søen, inden han hopper i, men det er ikke nødvendigt, for det tager det mikrobiologiske filter sig af.

- Man skal vel bruge omkring et kvarter eller en halv time om ugen, selv om vi sagtens kan rejse fra den, men på grund af lyst og interesse bruger jeg et par timer om ugen, siger Klavs Holm, der har fået tilnavnet 'Gollum' af sin kone, fordi hun mener, han ligner skabningen fra 'Ringenes Herre', når han hopper rundt ved søen.

Èn ulempe ved svømmesø og masser af fordele

Klavs Holm kan kun komme i tanker om én ulempe ved svømmesøen.

- Det er en risiko at have så dybt et 'hul', hvis der kommer børn, der ikke kan svømme, siger han.

Fordele er der til gengæld masser af.

- Vi har ikke fortrudt ét sekund. Det er en lise for sjælen at have vand så tæt på. 

Hvad er en svømmesø?

En svømmesø er en mellemting mellem et havebassin og en swimmingpool. Vandet er i sommerperioder ca. 19-23 grader varmt, men det er muligt at hæve temperaturen ved hjælp af et solvarmeanlæg eller en varmeveksler.

I sin grundform er det en kunstigt anlagt sø med plantevækst. Vandet tilsættes ikke kemiske midler som eksempelvis klor. Det renses ved hjælp af en kombination af biologisk filtrering, drevet af en pumpe, og i mindre omfang af rodnettet på de vandplanter, der gror langs bredden. Det gør svømmesøens vand så klart og rent, at man kan bade i det uden at blive syg. En svømmesø kræver ikke megen vedligeholdelse. Bunden skal renses for slam og plantedele en gang om året, f.eks. med net eller en vandstøvsuger, der drives af det biologiske filters pumpe.

Det er ikke muligt at have fisk eller vandfugle i svømmesøen, da deres afføring gør det umuligt for det biologiske filter at holde vandet rent nok til at slippe for bl.a. trådalger. Svømmesøer har været kendt i Europa gennem de sidste 20 år og er blevet meget populære de sidste 5-10 år. Der findes endnu kun få svømmesøer i Danmark.