Vand i haven: Havebassinet og terrassen

En sø, dam eller et bassin skal passe til huset og havens størrelse. Se 8 vellykkede eksempler fra 'DM i vand i haven' på, hvordan vand spiller sammen med terrasser - bl.a. terrasse-øer.

Når der skal etableres vand i haven, bliver søen, dammen eller bassinet ofte et stort og centralt element i haven. Derfor skal det laves, så det passer både til huset og til havens størrelse.

Havebassinet skal helst ikke virke for voldsomt og anmassende i haven , men modsat skal det også have en vis størrelse for at kunne blive set og nydt. Med den rette størrelse kan du opnå, at hus, terrasse, vandbassin og have bliver til en harmonisk enhed.

Ny_Badesoe045.jpg

Ny_Image01vand-i-haven.jpg

Med lidt planlægning kan du som vinderen af Bolius' sommerkonkurrence 'DM i vand i haven' herover indarbejde en dejlig badesø i haven i god overensstemmelse med terrassen og haven i øvrigt.

Endnu to gode eksempler på vellykkede havebassiner, der kan nydes fra terrassen.

Ny_Image02vand-i-haven.jpg


Ny_DSCF2199.jpg

Ny_Image03vand-i-haven.jpg

Farver og kontraster
Havebassiner med tæt beplantning omkring giver ofte et væld af grønne nuancer, og her kan det være en både smuk og vellykket effekt at bruge farver. I eksemplet herunder er farven rød en god kontrast, da der både er sat røde blomster i krukker samt plantet et rødt træ - japansk løn.

Ny_bolius016.jpg

Ny_Image04vand-i-haven.jpg

Ligeledes et havebassin, der er omkranset af skov og beplantning med røde kontraster.
Ny_Image05vand-i-haven.jpg

Sten i alle størrelser og farver kan også være det primære element, der omkranser havebassinet og giver nogle helt andre mere dæmpede farver i haven.

Ny_P1010044.jpg

Terrasse-øer
Vand kan indbyde til, at du ønsker at krydse det med en lille bro eller komme ud og nyde vandet fra en halvø. Hvis dit havebassin er af en passende størrelse, kan du vælge at anlægge terrassen næsten midt ude i bassinet, så havebassinet, vandet og fiskene kan nydes til alle sider.

Ny_haven001.jpg

Små trædesten giver adgang til den cirkulære terrasse midt i vandet.

Ny_Havedammen060.jpg

Hvis du har mulighed for det kan du også etablere terrassen hævet op over haven og havebassinet. Det kan give et fantastisk udsigt.

Ny_P6060299.jpg


Ny_Image06vand-i-haven.jpg

Bolius - et helejet Realdania selskab