Vand i haven: Havebassinet og terrassen

En sø, dam eller et bassin skal passe til huset og havens størrelse. Se 8 vellykkede eksempler fra 'DM i vand i haven' på, hvordan vand spiller sammen med terrasser - bl.a. terrasse-øer.

Billedgalleri: DM i vand i haven 2008

Når der skal etableres vand i haven, bliver søen, dammen eller bassinet ofte et stort og centralt element i haven. Derfor skal det laves, så det passer både til huset og til havens størrelse.

Havebassinet skal helst ikke virke for voldsomt og anmassende i haven, men modsat skal det også have en vis størrelse for at kunne blive set og nydt. Med den rette størrelse kan du opnå, at hus, terrasse, vandbassin og have bliver til en harmonisk enhed.

Havebassinet skal helst ikke virke for voldsomt og anmassende i haven, men modsat skal det også have en vis størrelse for at kunne blive set og nydt.

Havebassinet skal helst ikke virke for voldsomt og anmassende i haven, men modsat skal det også have en vis størrelse for at kunne blive set og nydt. Arkivfoto.

Med lidt planlægning kan du som vinderen af Bolius' sommerkonkurrence 'DM i vand i haven' herover indarbejde en dejlig badesø i haven i god overensstemmelse med terrassen og haven i øvrigt.

Endnu to gode eksempler på vellykkede havebassiner, der kan nydes fra terrassen. 

Med den rette størrelse kan dit havebassin, sammen med dit hus, din terrasse og din have, blive til en harmonisk enhed.

Med den rette størrelse kan dit havebassin, sammen med dit hus, din terrasse og din have, blive til en harmonisk enhed. Arkivfoto.

LÆS OGSÅ: Terrasser af træ

Farver og kontraster 
Havebassiner med tæt beplantning omkring giver ofte et væld af grønne nuancer, og her kan det være en både smuk og vellykket effekt at bruge farver. I eksemplet herunder er farven rød en god kontrast, da der både er sat røde blomster i krukker samt plantet et rødt træ - japansk løn.

Havebassiner med tæt beplantning omkring giver ofte et væld af grønne nuancer.

Havebassiner med tæt beplantning omkring giver ofte et væld af grønne nuancer. Arkivfoto.

Ligeledes et havebassin, der er omkranset af skov og beplantning med røde kontraster. 

Sten i alle størrelser og farver kan også være det primære element, der omkranser havebassinet og giver nogle helt andre mere dæmpede farver i haven. 

Sten i alle størrelser og farver kan også være det primære element.

Sten i alle størrelser og farver kan også være det primære element. Arkivfoto.

Terrasse-øer 
Vand kan indbyde til, at du ønsker at krydse det med en lille bro eller komme ud og nyde vandet fra en halvø. Hvis dit havebassin er af en passende størrelse, kan du vælge at anlægge terrassen næsten midt ude i bassinet, så havebassinet, vandet og fiskene kan nydes til alle sider. 

Du vælge at anlægge terrassen næsten midt ude i bassinet, så du kan nyde bassinet fra en halvø.

Du vælge at anlægge terrassen næsten midt ude i bassinet, så du kan nyde bassinet fra en halvø. Arkivfoto.

Små trædesten giver adgang til den cirkulære terrasse midt i vandet.

Forbind haven med terrassen i havebassinet med trædesten.

Du kan forbinde haven og terrassen i havebassinet med trædesten. Arkivfoto.

Hvis du har mulighed for det kan du også etablere terrassen hævet op over haven og havebassinet. Det kan give et fantastisk udsigt.

Hvis du etablere terrassen hævet op over haven og havebassinet kan det give et fantastisk udsigt.

Hvis du etablere terrassen hævet op over haven og havebassinet kan det give et fantastisk udsigt. Arkivfoto.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab