Bellis blomstrer allerede i plænen, der er bær på jordbærplanterne, friske røde rabarber, og buske og stauder står med svulmende knopper, der er klar til at sætte kulør på haven.

En usædvanligt varm vinter, og en januar måned, der er på vej til at sætte varmerekord, har fået planterne i haven til at sætte væksten usædvanligt tidligt i gang.

Men trods de lune temperaturer advarer tidligere slotsgartner John Henriksen mod at lade sig rive alt for meget med.

- Det er ret usædvanligt med så tidligt forår, og selvom der ikke er nævneværdig frost i vejrudsigterne lige nu, så skal man være lidt forsigtig med, hvad man sætter i gang. Ellers risikerer man at ødelægge det for sig selv, hvis vi rammes af frost senere på foråret, siger han.

Klip græsset nu, hvis…

Med den milde vinter forudser han, at opgaverne i haven bliver lidt anderledes end sædvanligt i år.

- Lige nu går jeg eksempelvis selv og holder øje med, om græsset skal slås. Den høje jordtemperatur gør, at det vokser mere end sædvanligt, og langt græs øger risikoen for sneskimmel og andre sygdomme, hvis der kommer sne de kommende måneder, forklarer John Henriksen.

Du bør begynde at slå græsset, hvis det er mere end 6-8 cm, og hvis jordtemperaturen samtidig er mindst 7-8 grader. Græsset bør ikke klippes kortere end 4 cm. Gødning af plænen bør du til gengæld vente med, til solen har fået lidt bedre fat senere på foråret.

Hjælp blomster og planter, hvis…

På Videncentret Bolius’ Facebookside kan brugerne også berette om et forår på speed. Havenelliker, bjerg-knopurt, morgenfruer og forsythia står allerede med store knopper eller er endda sprunget ud rundt om i landet.

Hos facebook-bruger Ann Sor i Middelfart står jordbærplanterne endda allerede med grønne bær.

I sådanne tilfælde kan haven få brug for en hjælpende hånd, hvis der kommer frost, understreger John Henriksen.

- Planter som jordbær og rabarber tåler ikke frost. Hvis der kommer kulde senere på foråret, kan det derfor være en god idé at dække dem med plast, så de ikke går til, siger han.

Udnyt det tidlige forår, hvis…

Hvis du gerne vil udnytte det tidlige forår, er der masser af ting du kan gå i gang med, understreger slotsgartneren.

- Har du buske eller andre planter, som skal klippes tilbage, kan du sagtens gå i gang allerede nu. Den eneste, du skal holde fingrene fra i den sammenhæng, er rosen. Det er for tidligt, siger han.

Forspiring kan du også sagtens gå i gang med nu, men vær forsigtig.

- Hvis du gerne vil i gang med forspiring af eksempelvis kartofler allerede nu, så gør det eventuelt i en spand, som kan flyttes til et frostfrit sted, hvis vi får en periode med køligere vejr, råder John Henriksen.

Vil du gerne have lidt kulør på haven allerede nu, så vælg planter som stedmoderblomst eller primula, som ifølge den tidligere slotsgartner fint kan tåle lidt kulde. Sommerblomster som pelargonier tåler til gengæld ikke frost, så det vil være risikabelt at plante dem udendørs så tidligt på året.