Indhold i denne artikel

Vedligeholdelsesfrie vinduer

Ingen vinduer er helt vedligeholdelsesfrie. Men der findes vinduer, som kræver meget lidt vedligeholdelse. Alle vinduer bør efterses en gang om året.

Vindue af plastik. Det behøver ingen maling, men til gengæld skal du vaske det en gang om året.
Vindue af plastik. Det behøver ingen maling, men til gengæld skal du vaske det en gang om året.

Hvilke typer vinduer er næsten vedligeholdelsesfrie?

Alle vinduer skal vedligeholdes, men nogle typer mindre end andre.

Plastvinduer
Plastvinduer regnes af mange for at være vedligeholdelsesfrie. Det er de også - næsten. Selvom vinduesrammerne ikke skal males, skal de holdes rene, dvs. at de skal vaskes en gang om året. Går plastvinduer i stykker, kan de ikke repareres, og du er nødt til at skifte dem ud.

Træ-alu-vinduer
Træ-alu-vinduer er vinduer, hvor den del af vinduet, der er udendørs, er af aluminium, og den del, der er indendørs, er af almindeligt fyrretræ. Denne type vindue opfattes som mindre vedligeholdelseskrævende end vinduer, der er helt lavet af træ.

Selvom disse vinduer ikke skal males, kræver de alligevel vedligeholdelse. Selve vinduet bør vaskes et par gange om året. Hvis aluminiummets lakering beskadiges, kan den ikke repareres, uden at det kan ses. Vinduet bliver dog ikke ringere af en ridse i lakken, da aluminium dækkes af et beskyttende lag korrosionsmateriale, når det korroderer.

Gammelt velholdt kernetræsvindue.
Gammelt velholdt kernetræsvindue.

Mange har problemer med, at træ-alu-vinduer dugger indvendigt. Det skyldes, at aluminium er en god leder af varme og kulde, så vand fra den varme indeluft kondenserer på den kolde karm. Vinduerne skal derfor, når det er koldt udenfor, dagligt tørres af på den indvendige side for at undgå skimmelsvamp i vindueskarmen. Problemet burde kunne løses med grundig udluftning to-tre gange dagligt.

Der findes nu vinduesprodukter på markedet, hvor karmen er bedre isoleret og med en såkaldt varm kant mellem glassene i energiruden i stedet for metal, så problemet burde blive mindre.

Kernetræsvinduer
Der er også vinduesproducenter, der fremstiller vinduer af kernetræ, som det blev gjort i "gamle" dage. Vinduet er lavet af den inderste kerne af et fyrretræ, dvs. den del af træet, der er mest holdbar i forhold til vind og vejr. Kernetræsvinduer skal males hvert ottende til tiende år.

Standard trævinduer
En del producenter fremstiller vinduer af træ af mindre god kvalitet. Denne type vinduer skal males cirka hvert femte-sjette år, hvis du vil undgå, at træet bliver ødelagt.

Hårdttræsvinduer
Vinduer af hårdttræ er for det meste lavet af mahogni eller teak, dog oftest mahogni, da teak er væsentligt dyrere. I 1950'erne blev der brugt en del teaktræ til vinduer, og mange steder står disse som nye i dag - hvis de er blevet vedligeholdt korrekt.

Fordelen ved denne type vinduer er, at de altid kan gøres pæne igen, selvom de i nogle år ikke er blevet vedligeholdt ordentligt. De rådner ikke så let på grund af olierne i træet. Hårdttræsvinduer er ofte oliebehandlede. Oliebehandlingen skal gentages hvert andet-tredje år.

Hvor ofte skal forskellige typer vinduer vedligeholdes, og hvilken vedligeholdelse kræver de?

I denne oversigt kan du se, hvordan forskellige typer vinduer skal vedligeholdes, og hvor ofte det skal gøres.

Vedligeholdelse
Hvor tit?
Hvordan?
Standardtrævinduer
Hvert 5.-6. årMalerbehandling
KernetræsvinduerHvert 8.-10. år
Malerbehandling
HårdttræsvinduerHvert 2.-3. årOliering
Plastvinduer2 gange om året
Grundig afvaskning af plasten
Træ-alu-vinduer2 gange om året
Grundig afvaskning af aluminiummet

Alle typer vinduer bør efterses cirka en gang om året, og ved samme lejlighed skal hængslerne smøres. Derudover skal selve vinduesrammens overflade vedligeholdes med jævne mellemrum, afhængigt af vinduestype.

Hvordan begrænser du vedligeholdelsen af eksisterende vinduer?

Maling af gammelt vindue.
Maling af gammelt vindue.

Du kan begrænse vedligeholdelsen af husets trævinduer ved at gøre dem grundigt i stand. Den nederste del af vinduet (bundstykket) er særligt udsat for regn og sne. Fjern først den løse maling, vask af med grundrengøring og slib let, så den nye maling kan hæfte. Til sidst kan du male.

Tjek, om vinduerne trænger til at få ny kit eller nye glaslister, der holder glasset på plads. Se også efter, om sålbænken under vinduet er hel og sidder ordentligt fast. Så kan du nøjes med at tjekke dine vinduer en gang om året de næste 10 år.

Glaslisten i bunden af vinduet har en tendens til at være den del af vinduet, der hurtigst kommer til at se slidt ud. For at undgå, at du jævnligt (cirka hvert femte år) skal male glaslisten, kan du udskifte den med en glasliste af aluminium.

Overvejer du at skifte vinduer for at få mindre vedligeholdelse, så husk, at nye vinduer, uanset hvilket materiale de er udført af, også skal vedligeholdes. Det er normalt billigere at sætte de gamle vinduer helt i stand, end det er at skifte til helt nye vinduer. Når først trævinduer er sat helt i stand og har fået den rigtige overfladebehandling, kræver de ikke ret meget vedligeholdel

Hvordan vælger du de mest vedligeholdelsesfrie vinduer?

Når du skal vælge vinduer til et nyt hus, er der som regel frit valg på alle hylder, men du bør tænke dig om og ikke bare tage det første det bedste, som f.eks. typehusfirmaet tilbyder dig. Sæt dig grundigt ind i sagen, og vælg så det vindue, der passer æstetisk bedst til huset og har det mindst mulige varmetab (vinduets samlede U-værdi). Du skal selvfølgelig også undersøge, hvor meget vedligeholdelse de forskellige typer vinduer kræver.

Du skal både undersøge, hvor tit vedligeholdelsen bør udføres, og hvor omfattende den er. Hvis du ikke selv kan eller vil vedligeholde boligens vinduer, bør du undersøge, hvad vedligeholdelsen forventes at koste pr. gang.

Husk at tænke langsigtet og tage vinduernes vedligeholdelse og levetid i betragtning. Det kan godt være, at det billigste vindue kan blive rigtigt dyrt at vedligeholde eller hurtigt skal udskiftes igen, fordi det ikke holder så godt. Dermed kan det på sigt blive det dyreste vindue.

Hvilke levetider og garantier har forskellige typer vinduer?

Vinduestype
Levetid
Garanti
StandardtrævinduerMåske 30 årVinduesindustriens minimumskrav 5 år
Kernetræsvinduer100 årOp til 30 år
Hårdttræsvinduer100 år
5 års garanti

Plastvinduer

Måske 35 år
5 års garanti
Træ-alu-vinduerMåske 40 årNogle producenter giver 10 års garanti
Kilder og henvisninger
Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab