Ventetid på digital tinglysning er helt væk

Efter en hård opstart, halvandet års forsinkelse og øgenavnet ”Årets it-skandale” fungerer den digitale tinglysning endelig. Læs, hvor lang tid det tager, og hvordan du tinglyser din bolig.

Nu er der kun meget kort ventetid på tinglysning, hvis du skal sælge din bolig.
Nu er der kun meget kort ventetid på tinglysning, hvis du skal sælge din bolig.

Det er godt nyt for de mange boligejere, der skal sælge deres hus. Efter massive forsinkelser på den digitale tinglysning kører den nu stort set uden ventetider.

Ifølge Tinglysningsrettens præsident, Søren Sørup Hansen, og Tinglysningsrettens seneste nyhedsbrev var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i oktober måned helt nede på 0,9 dage:

– Det må siges at være mere end acceptabelt i forhold til de 10 dage, som loven foreskriver, siger Søren Sørup Hansen.

Boligsælgere tabte penge på digital tinglysning

Overgangen fra papirdokumenter til digitale tinglysninger forløb ellers med så massive problemer, at Rigsrevisionen har været indblandet. Samtidig blev projektet næsten halvandet år forsinket med store økonomiske konsekvenser for mange boligejere.

For boligsælgerne blev konsekvensen af den lange ventetid store rentetab, da de ikke kunne få penge for salget af deres bolig, når tinglysningen ikke fungerede. Mange, der havde købt ny bolig måtte optage dyre mellemfinansieringer. Samlet kunne regningen for en enkelt boligsælger løbe op i mange tusinde kroner.

LÆS OGSÅ: Digital tinglysning kan give erstatning på en milliard kroner

Store sagsbunker gav lange ventetider

Søren Sørup Hansen siger i dag om projektet:

– Nu kører det rigtig godt. It-systemet har fungeret hele vejen igennem, men ventetiderne var forårsaget af sagsbunker, der hobede sig op på grund af kapaciteten i Tinglysningsretten i den digitale tinglysnings indkøringsperiode. Disse bunker er for længst væk, og brugerne bliver hver dag mere bekendt med at bruge systemet og skal dermed også bruge mindre hjælp.

DE: Nu fungerer digital tinglysning

Det tilslutter Steen Winther-Petersen, formand for brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening sig:

– Efter den svære start er mit indtryk, at systemet nu fungerer. Det hører jeg i hvert fald fra mine kolleger.

Ifølge Steen Winther-Petersens er der foretaget 45.000-48.000 tinglysninger i 2011.

– Mit skøn er, at ud af det samlede antal tinglysninger er de 35.000-40.000 foregået problemløst. Det er først og fremmest de almindelige sager som ejerskiftetinglysninger, som fungerer. Mens de mere komplicerede, der fx omhandler udstykninger, kan der endnu være problemer med.

Forvent rimelig sagsbehandlingstid

Ifølge formanden for brancheforeningen Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, er det rimeligt, at offentlige institutioner har en vis sagsbehandlingstid:

– En almindelig ejendomshandel kører ikke uafhængigt af Tinglysningsretten. Den skal ofte behandles manuelt, og det tager selvfølgelig noget tid. Samtidig er det bankerne, som tinglyser pantebreve og i mange tilfælde også ejerskiftelån. Det letter naturligvis ventetiden, fordi de kan gøre det på et splitsekund.

Advokater og ejendomsmæglere tinglyser typisk skøder, og de har ofte en lidt længere sagsbehandlingstid.

Sådan tinglyser du hurtigt din bolig

For at kunne tinglyse din bolig skal du have adgang til internettet og have en digital signatur. Har du ikke en digital signatur, kan den bestilles hos NemID.

Tinglysning er stadig en kompliceret juridisk proces, men en del ting kan man klare selv uden bistand fra en advokat eller lignende. Der ligger vejledninger til de fleste ekspeditioner på tinglysningsretten.dk.

Vælger du at lade en advokat foretage tinglysningen, skal vedkommende have en fuldmagt fra dig, hvori du giver tilladelse til tinglysningen.

For at tinglyse din bolig hurtigst muligt, skal du forinden have forberedt forskellige ting.

Sådan forbereder du dig

  • Du skal have oploadet alle nødvendige bilag til den digitale tinglysnings bilagsbank. Alle relevante bilag skal have noteret et referencenummer på sig.
  • Få matrikelnummer og ejerlav på ejendommen. Det er også en god idé at have parternes CPR-nummer eller CVR-nummer klar. 
  • Hvis det er boligens endelige skøde, du skal have tinglyst, skal du også bruge en evt. skifteretsattest.

Så lang tid tager sagsbehandlingen

Den aktuelle sagsbehandlingstid kan du se på tinglysning.dk. I gennemsnit er ekspeditionstiden 1-8 hverdage, afhængigt af hvad der skal tinglyses. Fx tager det en hverdag at tinglyse ejerpantebreve, realkreditpantebreve og skifteretsattester, mens det tager fire hverdage at få tinglyst skøder og servitutter.

På tinglysning.dk kan du se, hvor langt din sag er kommet i behandlingen.

LÆS OGSÅ: Tinglysning

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab