Spørg Bolius

Vi har forhøjet fugt, men forsikringen vil ikke dække.

Hej Bolius,

Vi har et problem med opstigende grundvand i vores hus fra 1970. Vi formoder at det skyldes en adskillelse af spildevand og regnvand, som kommunen foretog for 1½ år siden. Vi har fået etableret et omfangdræn af en autoriseret kloakmester efter råd fra en rådgivende ingeniør. Tilbage står nu et slagsmål med vores forsikring. Vi kan observere vådt beton under tæppe, svimmelsvamp på vægge og bølgende trægulve - skader som er opstået for nyligt. Forsikringen fik lavet en fugtrapport (vedhæftet her) før etableringen af omfangdrænet, men forsikringen mener, at tallene i rapporten er forventelige i et hus fra 1970. Vi mener at fugtværdierne er alt for høje til at rummene er beboelige. Kan I hjælpe os med vejledende grænseværdier for fugt i rum til beboelse?

Mvh Tina Kristensen

Hej Tina,

Jeg har siddet og studeret de billeder og den tegning som er med i rapporten, og jeg er kommet frem til den konklusion at der må være tale om en kælder i huset.

Det er helt rigtigt at det er forventeligt at konstruktionerne i et hus fra 1970 er opfugtet i en eller anden grad. Trægulve, tæpper og anden gulvbelægning ud over fliser og klinker er en dårlig ide i en kælder.

Selv om i nu har fået lavet omfangsdræn, vil der stadigvæk gå lang tid før væggene i kælderen er tørre. Et omfangsdræn afhjælper heller ikke opstigende grundfugt i gulvet med mindre der er lavet stikdræn ind over gulvene, og så er der alligevel ikke nogen garantier. Konstruktionernes beskaffenhed er jo stadigvæk den samme.

Der skal desværre meget mere end et par måneder til, inden kælderen er blevet mere tør. Hvis i vil sætte fart på processen skal i have varme på kælderen, gerne 20-21 grader også om sommeren. Det lyder måske nok skørt at der skal være varme på kælderen om sommeren, men kælderkonstruktioner er under jord og bliver ikke opvarmet af solen som resten af huset. Hertil kommer at der skal tages højde for sommerkondens.

Du skriver at rummene ikke er beboelige, men en kælder er som udgangspunkt heller ikke godkendt til beboelse. Blandt andet af disse årsager.

Fugtforhold i normal beboelse er tørre vægge og en luftfugtighed mellem 45-55% relativ fugtighed.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jeanette Standly Mikkelsen, bygningskonstruktør

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden