Når Anne Bjerre Larsen sidder på sin terrasse, er det som ren terapi. Det generer hende ikke, hvis hendes blik strejfer lidt ukrudt i blomsterbedet, eller hvis græsplænen er ved at være lidt langhåret. Hun slapper bare helt af.

– Hvis jeg sidder inde i stuen, kan jeg godt komme til at tænke på, at jeg burde støvsuge, eller at vinduerne trænger til at blive gjort rent. Men når jeg er udenfor, er det ren afslapning. Det er en frizone, fortæller Anne.

Aftensmaden laves på terrassen

Anne bor i 2017, hvor reportagen er fra, med sin mand, Karsten, og deres tre børn, Karoline Amalie, 8 år, Dicte Marie, 6 år, og Aksel Elliot på 4 år, i et gammelt hus fra 1896 på Mors. Familien har i løbet af de seneste ti år bygget fire terrasser på alle vinkler af huset, så de kan sidde ude og nyde solen morgen, middag og aften.

Og familien lader sig ikke begrænse til kun at bruge terrasserne til at åbne en flaske rosévin, når termometeret når over 25 grader. To gange om ugen bliver aftensmaden nemlig lavet udendørs – også når vejret er rigtig dansk.

– Jeg elsker at lave mad på terrassen. Er vejret dårligt, slår vi parasollen op, og hvis jeg sætter en steg over på grillen, er det jo ikke sådan, at jeg skal stå derude i regnvejret og vente på, at den bliver færdig, forklarer Anne.

Familien slapper af på terrassen

I stedet for at gå direkte i gang med de huslige pligter, når de kommer hjem, tager familien en lille pause, hvor de lader op – udendørs.

– På den ene terrasse er der eftermiddagssol og læ, og når jeg kommer hjem med børnene, smider vi os tit på nogle pallemøbler, vi har lavet. Så snakker vi bare om, hvad vi har lavet i dag og gearer ned, og så kan man gå ind og lege bagefter, fortæller hun.

- Mor trænger til frisk luft

For dem er terrassen stedet, hvor de kan finde afveksling fra de mange timer inden døre.

– Vi har en travl hverdag, og både min mand og jeg arbejder på kontor. Når vi kommer hjem, trænger vi tit til at komme ud og få et skud luft, lyder det fra Anne.

– Når solen titter frem, er jeg altid ude, lige når jeg kommer hjem fra arbejde. Så ved børnene, at mor trænger til luft.

Altid læ på terrassen

Uanset tidspunktet på dagen kan familien altid finde et sted med læ og sol, hvis den er fremme. Og derfor bruger de terrassen til mange forskellige ting.

– Børnene sidder og laver lektier eller tegner derude. Vi er også gode til at holde fester eller tøsetamtam på terrassen. Eller vi tænder bål og sidder under et tæppe, efter solen er gået ned.

- Når børnene har venner med hjemme, laver vi mad på bålet – om det så bare er snobrød og pølser, får de et afbræk fra indelivet og kommer lidt ud, siger Anne.

Hun laver selv alt lige fra brunch på gas- eller kulgrillen og kyllingesuppe på bålet til pizza i udendørsovnen – fornoen – hvor hun har lavet dejen i køkkenet, og så tager alle ingredienserne til fyldet med udenfor.

– For os hænger terrassen sammen med det gode danske ord hygge. Hygge og afslapning.