- Udkantsdanmark? Er det ord ikke mest opstået som en fordom fra byboere?

Sådan sagde ægteparret Anette og Heine Dahl Bartsch i 2014 om det nedsættende udtryk, som de var blevet mere opmærksomme på, efter de tog springet og flyttede fra København til godset Gelskov på Fyn.

Men udtrykket Udkantsdanmark kan overhovedet ikke rykke ved deres positive erfaringer med at bo på landet.

Rørende, rart og trygt på landet

- Alle vores forventninger er blevet overgået igen og igen. Det er så rørende. Det er så rart. Det er så trygt. Der har åbenbaret sig en skattekiste af mennesker, som nu er en del af vores liv. Det havde vi ikke forventet, siger parret samstemmende.

37 flyttelæs flyttede Anette og Heine Dahl Bartsch fra København til Gelskov. 2 lejligheder, 1 atelier, deres lagre af antikviteter og deres 2 forretninger.

Billedserie: Vi udlever drømmen om at bo på landet

Anette og Heines gode råd til tilflyttere

  • Bare gør det. Flyt på landet. Hvis det er din drøm, så gør det.
  • Her dytter vi ikke i trafikken. Vi tager det roligt.
  • Vær forberedt på sammenhold og lokal opbakning.
  • Vær åben og nysgerrig over for naboer og dine nye omgivelser.
  • Tak ja til alle invitationer og få hurtigt nye venner.
  • Indbyd gerne dine nye naboer til festivitas – bare rolig, de kommer.
  • Deltag i lokale arrangementer, og involver dig.
  • Husk, at når du handler, er du både på fornavn med brugsuddeleren og får masser af gode hyggesnakke med de andre kunder.
  • Vær forberedt på, at livet er roligt og langsomt. Her er ingen stress, og hvis man går med en iPhone i ørerne eller går og sms’er på gaden, så kan man være helt sikker på, at folk vil undre sig MEGET.

- Lige siden jeg var en lille pige, har jeg drømt om at bo på landet. Og have heste. Og Heine har altid drømt om at skabe et landbrugskollektiv. Samtidig følte jeg, at vores liv i byen var fyldt med stress. Og at bylivet var præget af, at mennesker ikke kommer hinanden ved, præget af, at hyggen var væk, og af at alle havde så travlt, så travlt. Så ja, vi var meget motiverede til at flytte. Og rive alt op med rode, siger Anette.

Heine surfede på nettet og faldt over et gods, der var til leje.

Vi kørte herover en iskold februardag for 6 år siden. Blev vist rundt i det store hus, som havde stået ubeboet i 2 år. Da vi satte os i bilen på gårdspladsen på vej tilbage til København, sagde jeg forsigtigt til Anette: "Jeg er på". Heldigvis svarede hun omgående ”Jeg er osse på", fortæller Heine.

Egentlig var drømmen et lille, stråtækt bondehus – nu stod parret lykkelige med en 15-årig lejekontrakt til et gods, hvor hovedhuset og ladebygningerne i alt udgør henholdsvis 1.400 m2 og 400 m2 – plus 6 tønder land.

Naboen kom og sagde hej

- Vores første tanke var, at med al den plads kunne vi starte et auktionshus, men i sidste øjeblik sprang vores partnere fra. Så det var oplagt at lave en bed and breakfast med plads til 18 overnattende gæster, siger Anette.

Og så gik parret i gang med at male og indrette. Længen blev fyldt med antikviteter, godset blev indrettet med bed and breakfast og udstillinger i stuerne og på væggene Anettes kunst. Og en åbningstid, der hedder 364 årlige åbningsdage.

- Da jeg gik og gjorde i stand, bankede det på døren. En traktor holdt på gårdspladsen, og en nabo var kommet for at byde os velkommen. Og hvis vi havde problemer, skulle vi bare ringe. Og det var startskuddet til vores integration på landet, husker Anette.

Parret blev inviteret til alle byfester, og Heine blev om sommeren årets båltaler til sankthans. Ulemperne er svære at få øje på. Og tanken om nogen sinde at flytte tilbage til København er udelukket.

Flytter aldrig tilbage

- Jeg ville ønske, at flere mennesker gjorde som os. Bare forfulgte drømmen om livet på landet. For os har det vist sig at være tusindfold bedre, end vi turde håbe på. Desværre ser vi banker og kreditinstitutter kæmpe mod de drømme ved at stemple områder som udkant og dermed ikke være villige til at belåne huse i "udkanten". Den holdning skal og må ændres, understreger Heine.

- Samtidig kunne lokale caféer og restauranter måske eksperimentere med at holde længere åbent. Det nytter ikke noget, at alt er lukket en lørdag kl. 13 i turistsæsonen. Det lokale erhvervsliv skal turde lidt mere. Det ville også trække folk til, som er vant til storbyens længere åbningstider.

Anette nikker og tilføjer:

- Om vinteren, når gæsterne er få, og der ikke kommer så mange penge i kassen, ja, så nyder vi naturen i stedet og bruger tiden på at renovere og udtænke nye planer for vores gods. Der er intet i de lidt mere trange perioder, som kunne få os væk herfra. Det er vores livsprojekt, og vi bobler med fremtidsplaner. Rammerne giver os alle muligheder.

"Det fynske guld" er vores held

Vi sidder på parrets store altan, som ligger for enden af stuen med flyglet i den højloftede stue. Hestene græsser i folden og en af de 5 katte, Balder, overfalder fotografen med kærlige, bløde poter.

- Vi har fået alt det og mere til, som vi drømte om. Jeg kalder menneskerne, som bor her, for "Det fynske Guld". De stiller op til frivilligt arbejde, når vi har markeder, de er altid klar med en hjælpende hånd. Vi fatter ikke, hvor heldige vi har været, siger Heine, mens Anette ler og siger:

- Selv Heines drøm om landbrugskollektivet bliver måske en realitet. Han er blevet bedste-ven med forvalteren Søren, og nu ved antikhandleren Heine pludselig alt om gødning og mestrer at køre mejetærsker. 

Fakta

Gelskov Gods udspringer af det tyske ord "Geld" og skov. Der var penge i skovbrug i gamle, gamle dage. Godset ejes af familien Schaffalitzky de Muckadell og hører under Arreskov Gods. Godset ligger på Sydfyn i nærheden af Ringe og Faaborg.

Anette og Heine har en 15-årig lejekontrakt, som de håber bliver forlænget.

Hvert år holder de antikforårsmarked, hvor der kan lejes en stand. Og så er der det faste julemarked. Begge dele er et kæmpe tilløbsstykke med hjælp fra de lokale. Godset danner også rammen for daglige bed and breakfast-gæster samt private arrangementer, vinsmagninger, ferniseringer og meget mere.

Læs mere om Anette og Heines aktiviteter på godset her: gelskovgods.com