Vil du bruge håndværkerfradraget i 2017? Sæt arbejdet i gang nu, så du er sikker på at nå det

Hvis du vil benytte muligheden for at få håndværkerfradrag i 2017, skal arbejdet være færdiggjort inden årsskiftet, og regningen betalt senest 28. februar 2018.

Mand inspicerer solceller monteret på sort eternittag

Installation, reparation eller udskiftning af solceller er nogle af de arbejder, du kan fradrag for i forbindelse med BoligJobordningen. Foto: Tommy Verting

Håndværkerfradraget er muligvis historie, når kalenderen om nogle måneder viser 2018.

Regeringen lægger i sit bud på en finanslov for 2018 op til et ændret håndværkerfradrag. BoligJobordningen, som håndværkerfradraget egentlig er døbt, skal gøres bestandig, men ændre form så der kun kan opnås fradrag for serviceydelser som rengøring, hushjælp og havearbejde. Forude venter forhandlinger om finansloven, og det er ikke til at spå om, hvordan BoligJobordningen ender med at se ud.

Men uanset om håndværkerfradraget forbliver et fradrag for håndværksarbejde eller ej, skal fradragsberettigede arbejder være afsluttet senest ved årsskiftet, hvis du vil bruge dit fradrag for 2017. Det er ikke muligt at overføre fradrag fra år til år. Desuden skal regningen være betalt senest den 28. februar 2018.

Sæt arbejdet i gang

12.000 pr. person

BoligJobordningen giver mulighed for et fradrag på 12.000 kr. pr. person pr. år til udvalgte energiforbedringer og/eller klimatilpasninger.

Der udover kan du få et fradrag på 6.000 kr. pr. person pr. år for arbejdsløn til serviceydelser – fx rengøring, børnepasning og havearbejde. Dette arbejde behøver altså ikke være ’grønt’.

Det samlede fradrag pr. person pr. år er altså 18.000 kr. Du skal være fyldt 18 år for at kunne få fradraget

Der er stadig godt og vel tre måneder til nytår, men hvis du har planer om at få udført arbejde, som er fradragsberettiget, er det en god idé at sætte det i gang så hurtigt som muligt, så du er sikker på, at arbejdet kan nå at blive færdigt, siger fagekspert i Bolius Tine Nielsen.

- Det er primært to ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have udført fradragsberettiget arbejde. Det første er leveringstiden på de materialer, håndværkerne skal bruge. Det andet er netop håndværkerne. Du skal sikre dig, at håndværkeren har tid til at udføre arbejdet før årsskiftet, så du kan gøre brug af fradraget.

Er det standardvarer, der skal bruges i arbejdet, vil du formentlig ikke støde på problemer med lang leveringstid. De kan som regel leveres fra dag til dag. Det gælder fx isoleringsmaterialer.

Specialmål kan betyde længere leveringstid

Skal du derimod bruge materialer, der skal produceres efter mål, kan lange leveringstider forekomme. Ifølge fageksperten skal du have det med i dine overvejelser, hvis du tænker på at få lavet opgaver på huset, der giver mulighed for fradrag.

- Du skal regne med en vis leveringstid på en del forskellige byggematerialer. Fx er vinduer ikke en lagervare - de produceres på bestilling efter mål. Så generelt skal du forvente en leveringstid på 6-8 uger for almindelige vinduestyper. Leveringstiden kan sagtens være længere, hvis det skal være specialvinduer, der fx skal passe til en murermestervilla fra 30'erne, siger Tine Nielsen.

Hun tilføjer, at lignende leveringstider også gælder for fx yderdøre og terrassedøre.

Større efterspørgsel i de store byer

Ifølge Frederik Faurby, afdelingschef i interesseorganisationen Håndværksrådet, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, kan det være en udfordring at få fat i en håndværker med plads i ordrebogen, hvis du beslutter dig for at udført opgaver inden nytår.

Men der er generelt større efterspørgsel på håndværkere i de større byområder:

- Hvis du eksempelvis bor i Roskilde, er det nemmere at finde en håndværker, hvis du kigger ud mod Holbæk eller Ringsted, end hvis du vender dig mod København. Generelt vil jeg sige, at jo før du tager fat i en håndværker, jo større er chancen for, at arbejdet kan nå at blive færdigt inden nytår, siger Frederik Faurby.

Betal ikke kontant

Hvis du vil benytte dig af fradraget, skal du sørge for at betale regninger med betalingskort, indbetalingskort, via netbank, i banken eller på posthuset. 

Betaler du med kontanter, har du ikke mulighed for fradrag.

Få styr på papirarbejdet

Som skrevet skal håndværkeren være færdig med opgaven senest ved årsskiftet og regningen betalt senest den 28. februar 2018, hvis du skal bruge håndværkerfradraget for 2017. Derudover skal du selvfølgelig også sikre dig, at arbejdet er fradragsberettiget. Det kan du finde ud af i en oversigt på SKATs hjemmeside

Og så skal du sørge for, at der er styr på papirarbejdet, så du ikke løber ind i dokumentationsproblemer.

- Det skal fremgå på din faktura, hvornår arbejdet er udført, og det skal være specificeret, hvor meget arbejdslønnen udgør. Derudover skal du huske at betale elektronisk, så du kan fremvise et kontoudtog eller en kvittering, hvis der skulle blive brug for det, siger fagekspert Tine Nielsen.

Beregn dit håndværkerfradrag for 2017 her

Med beregneren nedenfor kan du få et bud på, hvor meget du kan spare, hvis du vælger at bruge BoligJobordningen.

     

» Se betingelser og beregnerens forudsætninger 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab