Vil du købe et hus med elvarme?

Christina Fagerberg er i gang med at sælge sit hus, der varmes op med varmepumpe. Men på Boligsiden.dk ser det ud, som om hendes hus har elvarme, fordi varmepumpen drives af strøm. Det skræmmer købere væk, mener hun.

Det er sværere at sælge huse med elvarme.

Det er sværere at sælge huse med elvarme.

Det er svært at sælge huse med elvarme, og derfor er Christina Fagerberg ked af, at det ser ud som om hendes hus, der står til salg på Boligsiden.dk, har elvarme. For i virkeligheden er huset varmet op med jordvarme.

Boligsiden.dk henter sine informationer om et hus fra Bygnings- og Boligregistret (BBR-registret), hvor oplysninger om varmekilder er delt op i 2 felter: Opvarmningsmiddel og varmeinstallation. Men Boligsiden vælger kun at vise feltet ’Opvarmningsmiddel’ på første side i præsentationen af en bolig, og det skaber ifølge Christina Fagerberg problemer.

LÆS OGSÅ: Elvarme – nej tak

Varmepumpe fremstår som elvarme

- Vores hus bliver opvarmet via det jordvarmeanlæg, vi har investeret i. Men fordi varmepumpen er eldrevet, er det på Boligsiden kommet til at se ud som om, vi har elvarme i huset.

- Boligsiden har nemlig valgt kun at vise feltet med opvarmningsmiddel, og her står der ’Elektricitet’, fordi varmepumpen bruger strøm. Og så skal man til at klikke på ’Se flere BBR-informationer’ for at finde frem til feltet med ’Varmeinstallation’, hvor der så ganske rigtigt står ’Varmepumpe’, forklarer Christina Fagerberg.

LÆS OGSÅ: Varmepumper

Elvarme afskrækker købere

Christina Fagerbergs hus har været til salg siden august, og hun er klar over, der kan være mange faktorer, som er skyld i, det ikke er blevet solgt endnu.

- Den ringe interesse skyldes formentlig hovedsageligt situationen på boligmarkedet generelt, men man kan bestemt ikke udelukke, at potentielle købere er blevet afskrækket af oplysningerne på Boligsiden. For jeg tror virkelig mange lader sig afskrække, hvis de tror, huset er opvarmet med elektricitet, siger hun.

Hun mener, at Boligsiden bør sørge for at både opvarmningsmiddel og varmeinstallation står på første side. Eller også skal begge felter stå under ’Se flere BBR-informationer’.

Christina Fagerberg mener ikke, det giver mening at adskille dem. For mange bruger en strømdrevet varmepumpe til at varme huset op med, og så vil det komme til at se ud som om, boligen er opvarmet med elradiatorer, selv om den ikke er det.

Boligsiden: Ingen løsning lige nu

Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit C. Daetz, kan godt se, at det ikke er den bedste måde at markedsføre sit hus på, hvis det ser ud som om, et hus er elopvarmet, når det ikke er det. Men i øjeblikket er der ingen planer om at ændre i systemet, fordi et andet stort projekt er i gang.

- Man kan ikke bare gå ind og ændre på indstillingerne. Det kan være dyrt at lave hele systemet om. Men jeg vil da helt sikkert tage det med videre. For det bliver da relevant, at man kan få et mere og mere nuanceret indblik i opvarmningskilden for et hus, fordi energipriserne stiger, og der derfor kommer mere om mere fokus på det, siger Birgit C. Daetz.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab