Villa Kjellberg i forreste række

Den klarer vi da selv! Sådan tænkte Pia og Jakob Kjellberg i første omgang, da de skulle bygge et hus på deres grund ved vandet i Hvidovre. Men trods ihærdige forsøg på selv at tegne drømmehuset, eller finde et typehus, der passede, blev det arkitekterne Nørkær + Poulsen, der ramte plet i de allerførste skitser til Villa Kjellberg.

Billedgalleri: Villa Kjellberg i forreste række

Hov, vi har købt en grund! Nogenlunde sådan udbrød Pia og Jakob Kjellberg, da der blev sagt ja tak til det bud, de havde givet på et lille, nedrivningsmodent gasbetonhus med tilhørende grund i Hvidovre.

For det havde de egentlig ikke regnet med – selv om de igennem lang tid var gået forbi det på deres vej ned til stranden og bådehavnen. På det tidspunkt boede de i et hyggeligt, men lille, rækkehus rundt om hjørnet, og grundene her i forreste række ud til strandparken havde længe rumsteret i tankerne. Mest som ønsketænkning.

Det meste af familiens liv foregår på førstesal, hvor der er køkken, spiseplads, stue og en kæmpe terrasse.
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Det meste af familiens liv foregår på førstesal, hvor der er køkken, spiseplads, stue og en stor terrasse.

Foto: Christina Kayser Onsgaard

SE OGSÅ: Flere arkitekttegnede byggeprojekter

Ingen planer men masser af mod

Men efter at priserne var raslet ned gennem det sidste års tid, havde de alligevel dristet sig til at gøre et forsøg. Og nu stod de med deres egen matrikel – og absolut ingen idé om, hvad de skulle bygge på den!

- Vi havde ingen planer for, hvad der så skulle ske. Jeg kan huske, at jeg surfede rundt på nettet, hvor jeg et eller andet sted læste, at man skulle regne med, at det ville tage 2 år, fra man havde købt en grund til man stod med et færdigt hus – og det gav mig lidt ro, fortæller Pia Kjellberg, der på dette tidspunkt var på barsel med parrets tredje barn.

Arkitekt eller ej?

Hvordan skulle huset så se ud – når nu mulighederne lå vidt åbne? Både Pia og Jakob Kjellberg er erfarne projektledere, og de gik til opgaven med krum hals. Søgte på nettet, kiggede i bøger og blade, kontaktede typehusfirmaer og begyndte endda selv at tegne lidt løse skitser.

 - Inderst inde gik jeg nok og tænkte for mig selv, at vi kunne springe arkitekten over og klare det selv med en entreprenør. Hvor svært kan det være? Vi var egentlig også ret lune på ideen om et typehus, for der findes så mange pæne på markedet, fortæller Pia Kjellberg.

Men lige meget hvordan familien, bogstaveligt talt, vendte og drejede typehusene på grunden, var der ingen af dem, der kunne få det optimale ud af udsigten over strandparken, havet og Hvidovres hyggelige bådehavn. Heller ikke deres egne forsøg på tegnebordet bar frugt.

Maleri var oprindeligt 3 meter langt, så familien blev nødt til at dele det i to for at have plads til det i gangen.  
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Malerit var oprindeligt 3 meter langt, så familien blev nødt til at dele det i to for at have plads til det i gangen.

Foto: Christina Kayser Onsgaard

-På et tidspunkt faldt jeg over Nørkær + Poulsen, der er medlem af Danske BoligArkitekter. De havde tegnet nogle rigtig flotte og meget moderne huse. Så vi skrev til dem, om de var interesserede i et projekt på Sjælland, selv om de holder til i Aalborg, siger Pia Kjellberg.

LÆS OGSÅ: Parcelhus i pangfarver er både bolig og arbejdsplads

Konkrete og detaljerede ønsker

Familiens første møde med arkitekterne Lars Bo Poulsen og Thomas Nørkær foregik på taget af det gamle gasbetonhus på grunden. Her skridtede de rundt og talte og kiggede. På alt det smukke, som familien gerne ville kunne se på fra deres nye hus. Men også alle de uskønne vinkler og kig til naboerne, de helst ville undgå.

-Vi var meget klar på, hvad huset skulle kunne, men meget lidt klar på, hvordan det skulle løses. Så alt det lagde vi på bordet. Hvordan vi gerne ville kunne være sammen, men alligevel have en særskilt børneafdeling. Masser af opbevaring og et køkken, der var åbent, men hvor vi alligevel kunne gemme rodet af vejen. At vi var vilde med udsigten og de rene, moderne linjer, men ville undgå at huset kom til at ligne en kedelig hvid legoklods i landskabet, fortæller parret og tilføjer vinduestyper, værksted i haven og gode energiløsninger.

Familien kan træde direkte ud på dækket til terrassen fra køkken-alrummet på førstesalen.

Familien kan træde direkte ud på dækket til terrassen fra køkken-alrummet på førstesalen.

Foto: Christina Kayser Onsgaard

-Og så ville vi ikke lave noget selv, fortæller parret.

Som et skib i landskabet

En måned efter det første møde fik parret den første skitse fra arkitekterne. En kubevilla i to plan, der vender sig mod den bedste bid af udsigten. Med alle opholdsarealer løftet op på førstesalen, hvorfra man kan man træde ud på den store terrasse, der ligger som øverste dæk på et skib. Komplet med maritimt gelænder og skibslejder ned til baghaven – et moderne hus, som sender tanker til havnen og havet lige uden for døren.

LÆS OGSÅ: Vi bor på en husbåd

-De ramte plet i første skud, og det færdige hus ser stort set ud som på de første skitser. Vi kunne med det samme fornemme de lange linjer, og hvordan at huset havde den her kompakthed, hvor vi alle sammen kan være tæt på hinanden, men alligevel på forskellige etager, fortæller parret.

Fakta

Villaen i Hvidovre er tegnet af arkitekterne Nørkær + Poulsen, nplusp.dk.

Huset er på i alt 198 m2 i to plan, der er inddelt med køkkenalrum, opholdsstue og forældreafdeling på førstesalen og en børneafdeling i stueetagen. Hertil en carport på 40 m2.

Huset kostede inklusiv grund, småbygninger i haven, landskabsarkitekt, jordvarmeanlæg og arkitekthjælp lige under 6 millioner kr. Heraf arkitekthjælp til ca. 110.000 kr.

Processen tog knap 2 år fra grunden var købt, til familien kunne flytte ind i efteråret 2011.

5 gode råd

  1. Tænk igennem, hvilket slags hus, både med hensyn til funktioner og stil, du godt kan tænke dig. Det tager tid og kræver masser af research – og find så en arkitekt, der har lavet noget, du syntes er fedt.
  2. Vær åben for, at alt ikke kan lade sig gøre. Respekter det, som arkitekten kan, og afgiv noget kunstnerisk frihed. Det er arkitekten, der skal udleve dine tanker og idéer.
  3. Hold møder med arkitekten både på grunden og dér, hvor du bor nu. Så han/hun kan se, hvem du er, hvordan du bor, din stil og i det hele taget lære dig bedre at kende.
  4. Hav de to vigtige lister klar, som arkitekten skal have med sig; 1. need to have og 2. nice to have. På den måde er både konkrete krav og drømme sat i spil.
  5. Husk, at der er en grund til, at du valgte den arkitekt. Vær åben for nye idéer og forlag, og det er altid tilladt at gå i dialog.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab