Husker du også vinballonerne, der stod fyldt med gyldne væsker og boblede i dit eget eller i dine forældres hjem? De fleste vinballoner er havnet på loppemarkedet eller på loftet i dag, men især i 1960’erne og 1970’erne var de meget udbredte.

- Det var en hel dille i 1960’erne, at man skulle lave sin egen vin. Man kunne købe Larsens 3-ugers vin. Så mange er blevet påtvunget det her pullimut, folk selv havde brygget og præsenterede, som om det var en Bordeaux, forklarer Jacob Ludvigsen, journalist og forfatter til mange bøger om danskernes historie og traditioner, bla. 'Den fulde sandhed om spiritus'".

Kun få var gode vinbryggere

Det kræver meget omhu og god hygiejne at brygge vin, så selvom vinbrygning var en folkesport, var der ifølge Jacob Ludvigsen ret få mestre.

- Jeg tror, de fleste stoppede, da de fandt ud af, at de ikke var så dygtige, og at det krævede meget arbejde. Samtidig kom der mere og mere vin i butikkerne – og til rimelige priser, forklarer Jacob Ludvigsen.

Vinballoner til risvin og portvin

Åse og Kuno Mielby gemte først vinballonerne væk for få år siden.

- Mine forældre begyndte i begyndelsen af 1960’erne at lave risvin og portvin på figner. De fik de første af deres vinballoner fra et farveri, hvor de oprindeligt var blevet brugt til syre, fortæller Kuno Mielby.

Propper sprang af vinballoner

Han husker, hvordan vinballonerne var gemt væk nede i en slags muret slagbænk, mens vinen gærede.

- Der var lagt en hynde ovenpå, og når man så sad der, kunne man pludselig mærke, når propperne sprang af vinballonerne. Så var vinen godt gæret, husker han.

Sød hjemmelavet risvin

Åse og Kuno Mielby overtog med årene vinballonerne og vinbrygningen.

- Det er først for 4-5 år siden, vi holdt op med at brygge risvin. Vi er nok nogle af de sidste, men for os blev det ved med at være sjovt, og det smagte dejligt sødt. Vi har stadig et par flasker stående, vi skal have taget hul på, siger Kuno Mielby.

Vinballoner sælges stadig til entusiaster

Der findes stadig en række forhandlere af vinballoner og vinbrygningsudstyr, og de oplever, at vinbrygning ligesom ølbrygning har fået en lille opblomstring – som hobby for entusiaster.

- Salget af vinballoner har faktisk været opadgående de seneste år til vindyrkere og danskere, der laver frugtvin af danske frugter, fortæller Bent Købke fra vinmager.dk.

Samme melding kommer fra Andreas Palsgård fra maltbazaren.dk.

- Der er helt klart en vinbrygningstrend i gang blandt ølbryggerne, så vi mærker en kraftig efterspørgsel på vinprodukter – bl.a. til ciderbrygning, mjød og sake, siger han.

Indret din bolig med vinballoner

Vinballoner bliver i 2015 brugt som et retroindslag i boligindretningen. Som pynt eller vaser. De sælges derfor også på fx: