Hvad kendetegner en vinbjergsnegl?

Vinbjergsneglen er den største snegl i Danmark med et hus, der er op til 4,5 cm højt og 4 cm bredt. Sneglehuset er mat bleggult, gråligt eller brunligt med mørkebrune bånd og har 4½-5 vindinger. Sneglen selv er hvidgul til grågul.

Vinbjergsnegle lever især på bakker og i kratområder. Egentlig er den ikke så hyppig en gæst i private haver, men du finder nok alligevel nogle stykker af dem i haven. Især efter milde vintre. De er mest udbredte i Østjylland.

Om vinteren lukker vinbjergsneglen sit hus med en kalkforsegling og overvintrer sådan, til foråret kommer. Ser du mange vinbjergsnegle i haven, skal du ikke blive bekymret, da bestanden som regel er meget stabil.

LÆS OGSÅ: Nyttedyr i haven

Det siger loven om vinbjergsnegle

Selv om du skulle være træt af at have vinbjergsnegle i din have, må du ikke fjerne dem. For vinbjergsneglen har været fredet siden 1991.

Du må dog gerne samle sneglene ind til eget brug, hvis du vil spise dem. Men sørg for at indsamle på forskellige lokaliteter, så du mindsker risikoen for, at enkelte bestande udryddes.

Indsamling i kommercielt øjemed er derimod ikke tilladt. Til gengæld findes der sneglefarme, hvor snegle produceres direkte til madlavning. Og det er lovligt.

Vinbjergsnegle kan altid parre sig – de behøver ikke bekymre sig om, hvilket køn de er. Parringen finder sted i maj eller juni. De to snegle rejser forkroppen i vejret og trykker fodsålen mod hinanden og kan stå oprejst sådan i flere timer. De skyder kalkstave imod hinanden, hvilket har en stimulerende funktion. Og derefter overfører de sædceller til hinanden ved hjælp af et parringslem. Sædcellerne befrugter æggene i deres æggestokke. Og så er begge snegle gravide.

Nogen tid efter parringen graver sneglen sig halvt ned i jorden, og her lægger den 60-70 kuglerunde æg. Efter få uger klækker æggene til små sneglelarver med et ganske lille, næsten gennemsigtigt hus.

Vinbjergsneglen lever mest af grønne plantedele og nedfalden frugt men kan også spise døde dyr og affald. De spiser normalt ikke så meget, at du skal være bekymret for, at de kan ødelægge noget i din have. Så nyd synet af dem og lad dem være.

Kan vinbjergsnegle udrydde dræbersnegle?

Der er opstået en myte om, at vinbjergsnegle kan spise dræbersnegle, men det kan de ikke. Det menes dog, at vinbjergsneglene spiser dræbersneglenes æg. På den måde kan de måske være med til at holde bestanden nede. Men der skal dog nok mere end et par vinbjergsnegle til at udrydde dræbersneglene i din have, hvis du har mange af dem.

Munke kom med vinbjergsnegle

Vinbjergsnegle blev udbredt af munke i middelalderen. De avlede snegle i klosterhaverne og spiste dem. Især i deres fastetid spiste de mange snegle, fordi det ikke blev regnet som rigtigt kød.

Omkring mange herregårde og borge, blev der også på den tid udsat mange vinbjergsnegle, for at de skulle avles og derefter bruges i madlavningen.

Opskrift: Sådan tilbereder du vinbjergsnegle

Vinbjergsnegle anses som en delikatesse. Hvis du selv har lyst til at samle snegle til at spise, skal du gøre sådan her:

  • Indsaml sneglene i august, hvor de er helt færdige med at yngle. De er nemmest at finde i regnvejr.
  • Indsaml kun store veludviklede snegle med en husstørrelse på mindst 3-4 cm.
  • Indsaml kun det antal snegle, du kan spise – Som forret er 6-8 snegle til hver person rigeligt.
  • Lad sneglene gå i et par dage i trækasser med låg og lufthuller. Undgå salt eller sand. Sneglene skal blot gå her for at tømme spiserør og tarm for affaldsstoffer.
  • Afliv sneglene hurtigt i spilkogende vand. Lad dem koge et par minutter og tag dem derefter op.
  • Træk sneglenes snoede indvoldssække ud af huset med en lille to-tandet gaffel, mens de stadig er lunkne.
  • Afslim derefter sneglene i flere hold kogende letsaltet vand. Skrub sneglene let med en lille børste for at få de sidste slimrester af.
  • Kog sneglene færdige i 2-3 timer sammen med forskellige krydderurter.