Vis mig din flise - og jeg skal sige dig, hvem du er

Udvalget af fliser til badeværelset har aldrig været større. Se, hvad der er moderne, og hvad der er gået af mode. Forkert flisevalg kan ødelægge udtrykket på dit badeværelse.

 

Ny_image71_3.jpg De avancerede vælger grønne fliser med blomster op ad væggen - mens de moderne og lidt tjekkede går efter det sort/hvide look. Og os helt almindelige danskere. Vi vælger stadig den neutrale 15 x 15 flise i en lys nuance. Og den er jo faktisk også ganske nydelig.

Sådan siger indretningsarkitekt Mdd Frida Frank fra Nordsjælland, der er uddannet fra Danmarks Designskole og har sit eget firma, hvor hun bl.a. rådgiver om badeværelsesløsninger.

- Fliserne skal passe til resten af hjemmet og til din personlighed. Vi eksponerer os selv i vores bolig. At have de ultra lækre fliser er det samme som at have en Porsche stående i garagen, siger Frida Frank.

Fliser på badeværelset skal være så store som muligt

Hvor fliserne for bare ti år siden var meget mere neutrale og praktiske med beige, grå og bruge nuancer, så er der en større individualitet i dag, fortæller Frida Frank.

En af tendenserne lige nu er, at fliserne skal være meget store - helt op til 120 x 120. Det får badeværelsesrummet til at virke større rent visuelt. Men rent teknisk bliver lidt mere besværligt at få de meget store fliser lagt, fordi der ikke må være nogen uregelmæssigheder i gulvet. Ellers knækker flisen.

Ny_IMG_3604.jpg Folk tør mere i deres badeværelser

Det gælder om at tænke sig rigtigt godt om, mener Frida Frank. For badeværelset er de dyreste kvadratmeter i et hus.

I en periode har det været tydeligt, at folk har været meget forsigtige og tænkt, at badeværelset skal være så klassisk, at det skal kunne holde til evig tid. De hvide 15x15-fliser findes derfor i rigtig mange badeværelser. Det er pænt og nydeligt, men også meget almindeligt og måske lidt kedeligt.

- Det er som om, at folk nu tør lige lidt mere. Måske også fordi, at indretningsarkitekterne er alle vegne. På tv og i bladene og inde hos naboen og lave et nyt badeværelse, siger Frida Frank.

Sort og hvidt signalerer storhed

Det er især folk med mange penge, der tør skeje ud. De unge og de smarte, der er designere eller reklamefolk. For de har det indenfor huden i forvejen, siger Frida Frank.

Og så de, der er legebørn i forvejen, og som begynder at interessere sig for boligen.

- Men det er klart et fåtal, der tør kaste sig ud på dybt vand og laver badeværelser med grønne fliser med blomster, siger Frida Frank.

Sort/hvid-bølgen har også været meget fremherskende.

- Det signalerer storhed. De store kontraster kan være utroligt flot - men også virke lidt hårdt i det. Men det er også meget klassisk, rent og enkelt.

Hvid glasmosaik som bindeled mellem det gamle og det nye

De kvadratiske fliser udstråler ro og harmoni, mens det giver et lidt mere rodet og kreativt udtryk at blande forskellige fliser - både flisetyper og fliseformer som den rektangulære flise, der også er blevet moderne, mener Frida Frank.

Og så er der selvfølgelig mosaikkerne, der kan fås i et væld af farver - men også i en klassisk hvid udgave, der igen kommer i forskellige udformninger. F.eks. glat, nopret, sandblæst, i glas eller en keramisk mosaik i højglans.

- En hvid glasmosaik kan være bindeleddet mellem det gammeldags og de moderne tider. Så hvis du bor i en gammel herskabslejlighed, kan det være et godt valg, siger Frida Frank.

Spar ikke på fliserne til badeværelset

Ny_489W7164_2.jpg Hvis kvaliteten ellers er i orden, så kan ældgamle fliser også pludselig "holde" sådan rent stilmæssigt igen.

- Det er typisk, at tingene får værdi igen, hvis bare man venter længe nok. Så det er en meget god holdning ikke bare at kyle tingene ud helt ukritisk, siger Frida Frank.

Indretningsarkitekten understreger, at det ikke på flisevalget, du skal skære, hvis økonomien i dit nye badeværelse skranter.

- Det er håndværker-hænderne, der koster. Ikke fliserne. Fliserne er nok det af elementerne, der giver mest udtryk i badeværelset - som sætter stilen - så det er et dumt sted at spare, siger Frida Frank.

Rådgivning kan hjælpe dig til de "rigtige" fliser

Henrik Staunstrup, medindehaver af badeværelses-interiør-butikkerne "Bad & Stil", anbefaler folk at søge rådgivning om flisevalg, hvis de poster mange penge i et nyt badeværelse.

- Det kan ødelægge et helt projekt, hvis folk vælger en "forkert" flise, der måske virker for gammeldags til resten af badeværelset. Folk er meget i vildrede. De ser måske en opstilling i butikken, der virker meget pænt, men som slet ikke vil passe ind i deres badeværelse, siger Henrik Staunstrup.

Flise kan få badeværelse til at se gammelt ud

Flisesøgende danskere kan også være så uheldige at møde nogle sælgere, der har et parti fliser, de rigtig gerne vil af med og derfor taler varmt for - eller håndværkere, der rådgiver ud fra, hvad der er nemmest at lægge.

Som eksempel på en flise, der har haft sin storhedstid, nævner Henrik Staunstrup 10x10 fliser i rustik marmor-stil med slåede kanter:

- Det er bare ikke den stil, man kører nu. Og det kan få et ellers nyt badeværelse til at se 10 år gammelt ud. Men der er stadig nogle, der synes, at det er pænt. Og selvfølgelig skal du også vælge efter, hvad du selv kan lide.

Gode råd om fliser til badeværelset

Selv om stort er moderne, når det handler om fliser, skal du også tænke på badeværelsets størrelse.
Store fliser duer ikke til et meget lille badeværelse. Så skal der skæres for meget i fliserne, og så knækker de nemt.

Der findes mange forskellige former for fliser til badeværelset:

  • Natursten er hele stykker af granit, marmor eller skifer, der er forarbejdet til fliser.

  • Keramiske fliser er lavet af brændt ler. Blandingen af leret er med til at bestemme, hvor stærk flisen er.

  • Glassten er indfarvet glas, der er blevet behandlet ved hærdende processer og skåret til fliser.

 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab