5 råd til at downsize

Ovnfaste fade, gamle cd’er og skattepapirer fra 1800-kong hvidkål. Mange af os gemmer på ting, der fylder både fysisk og mentalt. Det samme gælder de forpligtelser, som mange af os i dag binder os op på.

Som modreaktion på mere-er-bedre-tanken er fænomenet downsizing dukket op. Målet er at opnå større frihed ved at droppe overflødige ting, forpligtelser og arbejde. Og imens få kvadratmeter bliver et livsvilkår for flere af fremtidens storbyboere pga. begrænset økonomi og pladsmangel, er downsizing et aktivt valg.

Maria Storgaard fra Aarhus er en af dem, der downsizer. Hun har stiftet GoDownsize.com efter selv at have oplevet gæld og stress som selvstændig.

Situationen fik hende og manden til at udleje to af fire værelser i lejligheden. De gik fra 100 til 75 kvadratmeter og lever i dag et mere simpelt liv. Rejserne er blevet flere, gælden er forsvundet, og garderoben er beskåret til cirka 33 stykker tøj hver.  

Ved at bryde vanetænkning og holde dit mål for øje kommer du langt, og her giver Maria et par råd med på vejen:

5 råd til at downsize:

1. Find dit motiv. Hvad motiverer dig? Måske vil du leve mere bæredygtigt, have mere plads eller spare penge til senere. Mange tænker, at det er umuligt at ændre livsstil og fx bo småt. Og flere sætter ikke engang spørgsmålstegn ved den danske lånekultur, som nærmest er en selvfølge – for gæld er da noget, alle stifter. Men et bevidst fravalg af forpligtelser og gæld kan for nogen være vejen til frihed – eller give mulighed for at købe et hus uden banklån senere. Uanset hvad du vælger, kræver det tålmodighed. Og du skal kunne se gevinsten i dit valg.

2. Øv dig i at rydde op. Oprydning og udsættelse af behov skal ses som en muskel, du kan træne. Tænk, at noget skal ud af hjemmet, når noget nyt kommer ind i hjemmet. Og gør det til en vane at lave en sortering hver tredje måned, så du øver tankegangen og forhindrer bunkerne i at hobe sig op. Ofte knytter vi os til ting og hænger fast i gamle vaner, og især tøj, kontorartikler og fotos kan undværes eller organiseres anderledes. Fx kan du tage billeder af ting eller scanne det ind digitalt. Skabslåger kan desuden hjælpe ved at fjerne udsigten til rod, som forstyrrer.

3. Behold kun de ting, du bruger. Er kontoret proppet med ti år gamle papirer, og bugner garderoben med tøj fra før årtusindskiftet? Skil dig af med det. Drop alle de ting, du tror, du bruger. Du vil opleve en mental frihed i at åbne et skab og vide, hvad du har. Og hvor det er. Du slipper for rod i dine skabe, og det er en nem måde at få velvære i dit liv på, uden at du behøver at ændre livsstil.  

4. Investér i multifunktionsmøbler. Multifunktionsmøbler er lidt dyre, men værd at investere i, så du undgår besvær i hverdagen. Hold investeringen op imod, hvad det ekstra værelse, du ellers ville betale til, koster i et større perspektiv. Du kan især spare plads ved at købe en såkaldt Murphy-seng, som du slår ned fra væggen. Sengen er et af de møbler, der optager vigtig plads i dagstimerne, hvor pladsen med et fleksibelt bord kunne være din spisestue. Prøv fx at Google Goliath table.

5. Søg opmuntring. Find andre, der gør det samme – fx via blogs, tag e-kursus, tjek YouTube osv. Jeg kan anbefale YouTube-kanalerne Small Space, Big Style, Less Junk, More Journey samt youtuberne Kirsten Dirksen og Dave Ramsey.