Familie på 3 på 15 kvadratmeter

Kvadratmeterne er få, til gengæld er friheden stor, erklærer Lasse og Malene Junget Hartmann, der sammen med deres søn Hermann er blandt de første i Danmark til at bosætte sig i et såkaldt tiny house eller mikrohus.

I 2015 stod Lasse og Malene Hermann Junget Hartmann på spring til at udskifte lejligheden på Østerbro ud med en villa i Roskilde. Købsaftalen var underskrevet, men blot fire dage inden fortrydelsesfristen udløb sprang de fra. Lasse var gået ned med stress på sit arbejde og sagde sit job op, så parret følte ikke, at tiden var til store økonomiske forpligtelser som et huskøb. Lejligheden på Østerbro, der havde været ejet af Malenes forældre, var imidlertid solgt, så der skulle findes et nyt hjem.    

På internettet var parret stødt på de såkaldte ”tiny houses”, det vil sige små mikrohuse, som især er populære i USA, og de begyndte at overveje, om et sådan hus kunne være et reelt alternativ for dem. Et par uger efter at huskøbet var gået i vasken, tog parret derfor på campingferie i deres folkevognsrugbrød fra 1979 udrustet med masser af litteratur om mikrohuse. 

"Vi blev ret hurtige enige om, at hvis vi kunne bo i en bil i en måned, så kunne vi også godt bo i et mikrohus, så vores ferie blev starten på vores rejse mod tiny living. Processen med at downsize begyndte, da vi kom hjem, hvor jeg gik i gang med at fylde en masse skraldesække med tøj, som jeg gav væk. Det var en enormt befriende følelse," fortæller Malene. 

Hus på hjul

Parret researchede og designede deres kommende mikrohus med hjælp fra bøger og ikke mindst internettet. De flyttede op i Malenes forældres sommerhus i Hornbæk, hvor de kunne bo gratis, og gik i gang med byggeriet. 

Da Malene var gravid, stod Lasse, der er uddannet elektriker, for det grove arbejde, mens Malene malede og tog sig af de indvendige detaljer, og efter seks måneders hårdt arbejde stod deres nye hjem færdigt. 

Det lille hus er 6,5 meter langt, 2,5 meter bredt og 3,98 meter højt og bygget på et trailerchassis, så det kan trækkes af en personbil. For at undgå at ydervæggene blev for brede og dermed slugte for meget plads, valgte parret at isolere med PUR-paneler, der består af skummaterialet polyurethan med en halv millimeter stål på hver side. PUR isolerer betydeligt bedre end Rockwool, og de kunne derfor nøjes med otte centimeters isolering. De endte med at bruge omkring 300.000 kr. på materialer, hvilket var mere end forventet, men parret ville ikke gå på kompromis med kvaliteten. 

"Det kunne godt være gjort billigere. Vi kunne for eksempel have taget en skurvogn, shinet den lidt op og være sluppet med 150.000 kr., men vores hus skal være i en kvalitet, vi er glade for at bo i," fastslår Lasse.

"Og vi er rigtigt glade for de løsninger, vi har valgt, så som dæmpbar belysning, store vinduer og højt til loftet. Det giver en følelse af, at der er meget mere plads, end der er. Vi har tænkt i funktionalitet. Stue og køkken i ét fungerer rigtigt godt, og vi har valgt skuffer fremfor skabe for at udnytte pladsen bedst muligt," forklarer Malene. 

Huset er desuden forsynet med en hems, som fungerer som soveværelse. Lige nu skiftes parret til at sove på hemsen sammen med deres 1½-årige søn Hermann, mens den anden sover på en sovesofa i stuen, men planen er, at de alle tre skal sove på hemsen, når Hermann begynder at sove igennem.

Bygningsreglementet blokerer

Malene og Lasse havde egentligt tænkt sig at leje sig ind hos en landmand, når huset stod færdigt, men de forelskede sig i en helårsgrund på Orø og endte med at købe den. Det valg gør det imidlertid sværere for dem at få huset godkendt. 

"Problemet opstår, fordi vi har købt en tom grund. Hvis vi havde købt en grund med et godkendt hus på, så ville vi godt kunne opsætte et mikrohus på grunden og få det godkendt som anneks. Men i og med at vi ikke har et primært hus på grunden, skal vores hus opfylde bygningsreglement og lokalplan. Det er svært med otte centimeters vægge at leve op til energikravene, men man tager ikke rigtigt højde for, at vores hus kun bruger en tiendedel af den energi, et almindeligt parcelhus bruger, fordi det kun er en tiendedel af størrelsen. Vi bor desuden et sted på øen, hvor der er en meget striks lokalplan i forhold til, hvordan huset skal se ud, og hvor det skal ligge henne. Vi er dog i dialog med kommunen, som gerne vil hjælpe os, så jeg tror, vi finder en løsning på sigt," siger Malene.

Infrastrukturen på øen er parret til gengæld ganske tilfredse med. Såvel Lasse som Malene har fuldtidsjob på Sjælland, men det er ikke noget problem, fordi kabelfærgen fra Orø til Hammer Bakke sejler hvert 20 minut, og overfarten tager kun seks minutter.

Parforholdet trives med små forhold

Det lille hus er tilsluttet el, vand og kloakering, mens et seks kilowatts vand- og varmeanlæg Truma, der ellers typisk bruges i campingvogne, forsyner familien med varme og varmt vand. Anlægget, der kører på el, gas eller en kombination, kan lynhurtigt varme huset op. Derudover har parret også investeret i solceller, der kan supplere med strøm. Parret ønskede en bolig, hvor man ikke var afhængig af elforsyning og kloakering, derfor er der valgt et komposttoilet til badeværelset. 

Når to voksne mennesker og et lille barn skal deles om 15 m2 kunne man frygte, at det ville sætte parforholdet under pres, men for Malene og Lasse er der sket det omvendte. De synes begge, at de er blevet bedre til at kommunikere ærligt med hinanden. 

"Hvis man har et stort hus, så kan den anden bare gå ind i et andet rum, og så kan man lige få ro på, men det kan man ikke her. Vi kan ikke bare udskyde, hvis der er et eller andet der går os på, vi må tage dialogen med det samme, og det er enormt sundt," erklærer Malene

Planer for fremtiden

Parret forventer dog, at deres nuværende bolig med tiden ikke vil kunne opfylde deres behov, ikke mindst hvis familien skal udvides med endnu et barn. 

"Vi vil gerne have, at der sker noget, og vi har fra starten haft forskellige ideer. Måske bygger vi et tiny house mere og kobler det sammen med vores nuværende, det har vi ikke afgjort med os selv," forklarer Malene.

Da parret begyndte at undersøge mulighederne for at få et mikrohus, prøvede de uden held at finde andre småhusbyggere i Danmark, som de kunne dele erfaringer med. De oprettede derfor en blog , hvor andre kan følge deres proces og få inspiration. Nu planlægger de at gå et skridt videre og starte egen virksomhed, hvor de vil hjælpe andre med at få deres eget tiny house. 

Malene og Lasse har i dag samlede boligudgifter på beskedne 3.000 kr.r om måneden, hvor de 2.500 går til afdrag på grund og de 500 til el, gas og vand, men der er mere end en økonomisk frihed at vinde ved at bo småt, mener de.

"Det giver en også en mental frihed. Vi føler os i stand til at følge nogle andre drømme. Jo, det handler om økonomi, men det handler også om at frigøre sig selv fra nogle af de forestillinger, man er opvokset med," fastslår Lasse.

Efter at have gået hjemme i en periode er Malene lige begyndt på et fire måneders vikariat som online tekstforfatter, mens Lasse arbejder som elektriker, men de lave boligudgifter giver så meget luft i økonomien, at de overvejer at gå ned i tid.

"Lige nu arbejder vi begge fuldtid, fordi vi har lyst til det, men vi går med planer om, at vi begge enten skal arbejde deltid, eller at kun en af os skal arbejde," siger Lasse.