Fremtidens bolig er et fællesskab

Befolkningen i byerne vokser, og det stiller krav til nutidens og fremtidens bolig, der både skal være til at betale og matche forskellige generationers forskellige behov.

Vi bliver flere og flere i byerne, og i fremtiden kommer vi til at bo flere sammen. Foto: Danist Say Peng, SPACE10

Af Dansk Arkitektur Center (DAC)

Populationen i byerne vokser støt, og det er en tendens, der ikke ser ud til at stilne af foreløbig. Som et resultat af dette bliver co-living mere og mere populært i takt med, at folk kæmper for at finde en bolig, der kan matche deres behov såvel som deres pengepung. Denne udvikling sætter således bestemte krav til nutidens og fremtidens bolig. Boliger der både skal facilitere fællesskabet bedst muligt og kunne opfylde forskellige behov på tværs af generationer.

I udstillingen Welcome Home kan man opleve forskellige tegnestuer, der giver deres bud på, hvordan en sådan bolig kan se ud. Man kan blandt andet opleve Generationshuset, der er designet af arkitekter fra ERIK og RUM, og Urbania, der præsenterer boliger med fælles spisesal og værksteder.  

One Shared House 2030 

Foruden tegnestuerne findes der også andre aktører, for hvem urbaniseringens udvikling og co-living har stor interesse. En af dem er IKEAs SPACE10, et ”future-living lab”, som har til formål at designe en bedre og mere bæredygtig måde at leve på.  

For at få en bedre forståelse af fremtidens udsigter for co-living har SPACE10 lanceret ”One Shared House 2030”, som er en online-survey, der skal give et indblik i, hvordan folk gerne vil leve sammen, og hvad de er villige til at dele. Undersøgelsen sætter samtidig fokus på vigtigheden i at inddrage folks holdninger og bekymringer, inden boligen er tegnet og bygget. På nuværende tidspunkt er undersøgelsen blevet besvaret af over 7000 mennesker fra næsten 150 lande.

Hvorfor co-living?  

Ifølge undersøgelsen er den primære grund til co-living ikke at spare penge eller muligheden for at dele faciliteter, men fordi det skaber nye måder, hvorpå man kan socialisere. Det er ikke kun urbaniseringen, der har sat sine spor i måden, vi bor på – også andre tendenser som stigende skilsmisserater har gjort, at flere mennesker bor alene.

Men bare fordi flere bor alene, betyder det ikke, at de er glade for det, og ensomheden spredes i vores samfund. Mange ser derfor co-living som en mulighed for at blive en del af et fællesskab og have et socialt liv der, hvor de bor. Dette fællesskab, som respondenterne længes efter, skal være intimt, hvorfor de helst vil bo i et co-living hus bestående af 4-10 mennesker. Et faktum der er anderledes fra flere af nutidens kollektiver, der kan huse flere hundrede mennesker. 

Co-living 2030 

Udover respondenternes forventninger til en intim atmosfære viser undersøgelsen, at størstedelen foretrækker at bo med mennesker, der har forskellige baggrunde og aldre. Et faktum der, om end det er glædeligt, kan synes overraskende med tanke på samfundets nuværende bobleeffekt. Med videre vil de fleste helst bo med barnløse par samt singlekvinder og allermindst med små børn, da flere er bange for konflikter om blandt andet børneopdragelse. 

Den største bekymring i ”One Shared House 2030” er at miste privatlivet, hvorfor de fleste gerne vil have deres eget private rum, som de selv indretter, mens man er fælles om at indrette de delte områder. Demokrati spiller en stor rolle i det fremtidige hus, og når det kommer til nye medlemmer af huset, vil respondenterne gerne have muligheden for at stemme om det. Samtidig mener de, at alle skal have en lige andel ejerskab over hjemmet. Kæledyr er dog altid velkomne.

Om respondenternes præferencer vil være de samme, når vi når til år 2030, er ikke til at vide. Men sikkert er det, at undersøgelsen giver en speciel indsigt i folks holdninger omkring fremtidens co-living.  Desuden har respondenterne givet flere overraskende svar, der danner en co-living model, som ikke findes på nuværende tidspunkt.