Handikap- og ældrevenlig boligindretning

Der er flere tiltag og tekniske løsninger, der kan gøre det lettere for personer med bevægelseshandicap eller gangbesværede at færdes frit i egen bolig.

Hvis du er dårligt gående - eller på anden måde har besværligheder med at færdes uden hjælpemidler, enten midlertidigt eller permanent, og derfor er afhængig af enten en kørestol eller et gangredskab - har du først og fremmest behov for plads til at manøvrere frit rundt på.

Det er alfa og omega, at du føler dig tryg og sikker, når du færdes i dit hjem, og at du nemt kan komme til alle områder og hjørner.

Den nye indgangsdør er bred nok til at kunne passeres af fx en kørestol eller en sygetransport. Bemærk, at stien er hævet, så der ikke længere er niveauforskel mellem ude og inde. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Desuden er det vigtigt, at det er nemt at arbejde og betjene diverse funktioner i boligen, selvom du fx har svært ved bøje ryggen, stå op længe ad gangen, eller måske sidder i en kørestol.

Hvis du er dårligt gående eller måske er hæmmet på synet, er det meget vigtigt, at gulvbelægningen er i orden. Det vil sige, at den er fast og solid, at der ikke ligger især små løse tæpper, man kan snuble i, og at tæpper generelt ligger godt fast. 

Dørtrin gør det besværligt og usikkert at færdes med et gangredskab eller en kørestol og kan være årsag til, at ældre falder i deres bolig. For en fagmand er det forholdsvis nemt at fjerne alle dørtrin i en bolig.

Det er desuden vigtigt, at boligen indrettes, så den er så let som muligt at rengøre.

Hvordan indrettes badeværelset handikap- og ældrevenligt?

Badeværelset er et af de vigtigste rum for at hjemmet kan fungere som bolig under alle livets forhold. Det er her, hvor man hver dag i fred for resten af familien kan bade og gøre sit øvrige daglige toilette. Mange mennesker opfatter badeværelset som et hyggeligt sted, og det skulle det gerne fortsætte med at være, selvom du bliver gammel.

Noget af det vigtigste er, at der er et skridsikkert gulv, så man ikke risikerer at glide elle falde.

Derudover skal du sørge for, at der er plads til en eventuel hjælper, at der er mulighed for at montere de hjælpemidler og støttegreb, du skal benytte for at kunne bruge rummet frit. Det kan fx være støttegreb eller en badestol, hvileplads m.v.

Hvis du bliver afhængig af gangredskab eller kørestol, må badekarret måske fjernes for at få plads til en større bruseniche. Primært fordi der skal være plads til en badestol eller at gå ind med støtte af eksempelvis et gangstativ eller stokke. Her skal naturligvis være en siddemulighed, en klapstol eller anden badestol, så du ikke er afhængig af at stå op, mens du bader.

Armaturet skal hænge i en passende, lav højde, så det kan betjenes siddende og bruseslangen skal være længere. Samtidig skal de ting, du har brug for under badet, sæbe, shampoo m.v. være anbragt, så de er nemt tilgængelige.

Et forhøjet toilet - eventuelt med armstøtter og plads til en kørestol eller hjælper på den ene eller begge sider - gøre det lettere at benytte, hvis du er afhængig af hjælpemidler såsom gangredskaber eller kørestol (du skal ikke bøje knæene så meget for at sætte dig på toilettet).

Med god plads på begge sider er der plads til en hjælper, hvis det skulle blive nødvendigt.

Toilettet kan enten forhøjes ved at udskifte selve soklen med en højere, et specielt højere toilet eller du kan montere en toiletforhøjer oven på det eksisterende toiletsæde. Det kan også være en god hjælp at montere et par kraftige armlæn til at støtte på vej op og ned på toilettet.

Hvordan indrettes køkkenet handikap- og ældrevenligt?

I køkkenet giver fri plads under køkkenbordet og køkkenvasken mulighed for at sidde med benene under og arbejde fra en kørestol - især hvis vasken er fladbundet.

Et rulle- eller serveringsbord gør det nemmere at transportere køkkengrejet rundt i køkkenet eller at bringe service og den færdiglavede mad ind på spisebordet. Ligeledes bliver det nemmere at rydde af bordet efter spisning.

Til køkkenet findes der varmebestandige bordplader, så man kan trække de tunge og varme gryder og pander direkte fra komfuret over på køkkenbordet og dermed undgå tunge løft.

Bager du meget, eller tilbereder du meget mad i ovnen, vil en indbygningsovn i den rigtige højde, hvor døren er hængslet i siden, ikke i bunden, og med udtræksplader (plader, der glider på skinner inde i ovnen og derfor ikke skal løftes) gøre livet meget lettere. Man kan også få ovne med indbygget ’elevatorplade’, der elektrisk sænkes og hæves ud fra ovnens bund.

Sidder du i kørestol, eller har du problemer med at stå meget, kan køkkenskabenes vanskeligt tilgængelige overdel ombygges eller udskiftes. Nogle køkkenfirmaer kan levere indsatsmøbler, som med et enkelt greb trækkes ud af skabet og ned i en fornuftig nå-højde. Har du ikke de nødvendige kræfter til den øvelse, kan overskabene skiftes ud med elektriske hæve/sænkemodeller - det samme kan for øvrigt køkkenbordet.

Skabes og skuffers greb kan være en udfordring for fingre uden kræfter. Det kan de såkaldte bøjlegreb, hvor man kan få hele håndfladen ind mellem lågen og grebet, lette. Køkkenets skuffer skal indrettes, så de glider nemt. Visse skabsdøres automatiske lukkefunktion kan gøre åbningen til noget af en udfordring for arme med svage kræfter. Få enten automatikken slået fra, eller udskift lågerne med en type uden den automatiske lukkefunktion, hvis det giver anledning til problemer.

Køkkenvaskens blandingsbatteri placeres traditionelt længst væk fra køkkenbordets forkant, op imod væggen. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, fordi man så skal række længere, end hvis blandingsbatteriet monteres på siden af vasken, tæt på kanten af køkkenbordet. Det kan lette betjeningen.

Ikke alle blandingsbatteriers greb er lige lette at betjene, hvis kræfterne i fingre og arme svigter. Der findes på markedet blandingsbatterier med forskellige greb, der er lettere at betjene, hvis man har færre kræfter i hænder eller arme – fx med større greb, grebsforlængere eller forskellige lange og slanke greb, der gør betjeningen lettere.

Der kan købes eller lånes forskellige redskaber i kommunen, som gør hverdagen lettere for mennesker med svage fingre, hænder og arme. Det kan være fx være hjælpemidler som sakse, knive, dåseåbnere og andre former for emballageåbnere.

Det er også vigtigt, at alle køkkenets overflader er nemme at gøre rene og vedligeholde med et minimum af kræfter.

Er der særlige behov i soveværelset?

Hvis der i soveværelset er god plads på begge sider af sengen, kan du stille et gangredskab eller en kørestol inden for rækkevidde. Får du på et tidspunkt behov for personlig hjælp til at komme op i og ud af sengen, skal der også være god plads omkring sengen, for at hjælperen kan komme til.

En elevationsbund i sengen kan gøre det nemmere at komme op i og ud af den ved at hæve hovedgærdet. Når man er kommet på plads i sengen, kan man selv sænke hovedgærdet ned til den ønskede position.

At sove med let hævet fodende hjælper mange mennesker med gang- og/eller rygbesvær. Og solide greb eller armlæn skruet fast i væggen ved sengen eller gjort fast på sengen kan også gøre det lettere at komme i og op af sengen.